Mnohí z nás pocítia po sladkom okamžitý prílev energie, no po hodine sa dostaví nečakaná únava. Tento fenomén, známy ako „cukrová horská dráha“, je dôsledkom prudkého vzostupu a následného poklesu hladiny cukru v krvi. Dlhodobá konzumácia spracovaných sladkostí môže nielen narušiť hladinu energie, ale aj viesť k nežiaducej chuti na ďalšie sladkosti.
Prečo nás sladké unavuje?
Jednoduché cukry sa v tele spracovávajú rýchlo, čo vedie k prudkému nárastu hladiny glukózy. To podnecuje uvoľňovanie inzulínu, ktorý sa snaží cukor spracovať. Keď cukor klesne, pocítime náhly prepad energie hlad a malátnosť. Podľa výskumu z roku 2019 sa u ľudí hodinu po konzumácii cukru preukázal výrazný pokles čulosti a nálady.
„Jednoduché sacharidy sa v tele rozkladajú rýchlejšie než zložené. Pri ich zjedení hladina cukru v krvi prudko stúpa a uvoľňuje sa inzulín, hormón zodpovedný za spracovanie cukru. Dôsledok sa prejaví ako rýchlo pokles glykémie, ktorý so sebou prináša únavu a slabosť,“ vysvetľuje biochemička Gabriela Glombová zo Skeeneffect.
Cukor a jeho vplyv na hmotnosť
Slováci patria medzi národy s najvyšším výskytom nadváhy, keďže až dve tretiny populácie majú problém s hmotnosťou. Veľkým vinníkom je aj nadmerná konzumácia sladkostí a potravín s priemyselnou fruktózou.
„Okrem vysokej kalorickej hodnoty sladkostí vedie cukrová horská dráha k rýchlym výkyvom glukózy v krvi, čo môže spôsobiť zvýšenú chuť na ďalšie sladké jedlá. Opakované výkyvy glukózy môžu zvýšiť hladinu inzulínu, čo ovplyvňuje reguláciu hladu a využívanie tukov ako zdroja energie,“ upozorňuje odborníčka.
Ako sa vyhnúť cukrovej pasci?
Dobrou stratégiou je zaradiť do jedálnička komplexné sacharidy, zdravé tuky a bielkoviny. Celozrnné obilniny, strukoviny a orechy majú nízky glykemický index, čo znamená, že sa v tele spracovávajú pomalšie a zabezpečia stabilnejšiu hladinu energie.
“ Kľúčovú rolu v tom, ako tento rozbehnutý valec zastaviť, hrá úprava stravy so zaradením zdravých tukov, bielkovín a komplexných sacharidov, ktoré zabezpečia vyvážený energetický príjem v priebehu dňa,“ odporúča Glombová.
Dôležité je aj kvalitné spanie a pohyb. Ak sa nevyspíme dostatočne, telo môže produkovať viac stresového hormónu kortizolu, ktorý nás zvádza k nezdravým jedlám. „Dospelý človek by mal spať sedem až deväť hodín denne, pretože kvalitný spánok podporuje metabolické zdravie a inzulínovú citlivosť,“ dodáva odborníčka.
Rastlinné extrakty v boji proti únave po sladkom
Moderné výskumy ukazujú, že hladinu cukru a prirodzene znížiť chuť na sladké môžu pomôcť stabilizovať aj niektoré rastlinné extrakty (ako Metabolaid®, Reducose® a Eriomin®).
„Výsledky z 8-týždňovej klinickej štúdie na 100 dobrovoľníkoch ukázali, že extrakty z alojzie citrónovej a ibišteka sudánskeho (v látke zvanej Metabolaid®) ovplyvňuje hormón GLP-1 podobne ako liek pre diabetikov, ktorý reguluje pocit sýtosti. Táto kombinácia zložiek zvýšila jeho vylučovanie o 18% po raňajkách a o 24% po obede. To viedlo k spontánnemu
zníženiu chuti na jedlo a menšiemu príjmu kalórií,“ priblížila Gabriela Glombová, že aktivuje zároveň enzým AMPK, ktorý podporuje spaľovanie tukov a reguluje energetický metabolizmus.
Ďalšia patentovaná zložka (Reducose®) – esencia z listov moruše bielej znižuje hladinu glykémie po jedle, tým že tlmí tráviace enzýmy, ktoré štiepia sacharidy a zabraňuje ich vstrebávaniu sa do organizmu. Vo výskume vysvitlo, že znižuje nárast glukózy a inzulínu po jedle o viac ako 40 %, dodala odborníčka.
„U ľudí, ktorí mávajú problémy s prejedaním, je vysoko účinná aj zmes citrónových flavonoidov (Eriomin®). Ukázalo sa, že reguluje zápal, zvyšuje antioxidačnú kapacitu a GLP-1. To znamená lepšiu prirodzenú obranyschopnosť, nižší zápal a prirodzený pocit sýtosti,“ uzavrela Glombová. Tieto látky sa už dnes používajú v doplnkoch výživy ako prirodzené alternatívy k liekom na reguláciu chuti na sladké a metabolického zdravia.
Gabriela Glombová je biochemička a spoluzakladateľka slovenskej spoločnosti (Skeeneffect), ktorá vyvíja a vyrába inovatívne krémy a výživové doplnky. S výrobou výživových doplnkov má viac ako desaťročné skúsenosti. Predtým pracovala pre medzinárodnú distribúciu a formulovala prípravky pre veľké a úspešné značky. Pravidelne navštevuje fóra s najnovšími zisteniami v oblasti vývoja a výskumu surovín pre kozmetický, potravinársky a farmaceutický priemysel. Sleduje svetové trendy v oblasti vývoja kozmeceutík a nutraceutík. Nová slovenská značka je tak reakciou na zvyšujúce sa množstvo klinických dôkazov účinkov surovín z prírody na zdravie a krásu, ale ešte nie sú súčasťou bežne dostupnej kozmetiky alebo výživových doplnkov. Vychádza z konceptu beauty-from-within, ktorý miesto rýchlych riešení ponúka rešpektujúci a holistický prístup zameraný na podporu trvalého životného štýlu.
Rozhovor:
Platí, že čím viac sladkého jeme, tým viac po ňom túžime?
V zásade áno, ale je to komplikovanejšie. Nie všetko s obsahom sacharidov má rovnaký glykemický index, čo je miera, ako rýchlo potravina zvýši v krvi hladinu glukózy. Zložené sacharidy, nachádzajúce sa v celozrnných obilninách, strukovinách a zelenine, majú spravidla nižší glykemický index (GI), pretože sa rozkladajú pomalšie. Problematické bývajú jednoduché cukry obsiahnuté v sladkostiach a ovocí, ktoré zvyknú hladinu
glukózy v krvi zvyšovať rýchlo. Približne 2 až 3 hodiny po tom sa však prepadne. To spôsobí, že v mozgu sa aktivuje centrum túžby po jedle a pociťujeme neodolateľné nutkanie opäť jesť cukor. Ak porovnáte dve jedlá, ktoré obsahujú rovnaký počet kalórií, to, ktoré vedie k menšiemu nárastu glukózy, vám zabezpečí pocit sýtosti na dlhšiu dobu.
Preto zo sladkého priberáme?
Áno, okrem samotnej vysokej kalorickej hodnoty sladkostí, tento mechanizmus spôsobí, že napriek nej sa nám žiada ešte viac. Navyše, ak zjete jedlo s vysokým GI, zvýši zároveň glykemickú odpoveď aj po tom ďalšom a tak sa efekt nabaľuje. Priveľa výkyvov glukózy zvýši zároveň aj hladinu inzulínu – to naruší hormóny hladu a privodí pocit hladu. A keď
je hladina inzulínu vysoká, nemôžeme ani spaľovať tuky ako palivo. Aby sme nášmu telu pomohli, musíme teda znížiť hladinu inzulínu. Prvým krokom k tomu je znížiť výkyvy glukózy.
Znížiť výkyvy glukózy je teda reálna cesta, ako naozaj schudnúť?
Je to jeden z hlavných pilierov, pretože sa na chudnutie zameriava komplexne. Problém je, že človeku s nadváhou alebo obezitou, ktorý na prudkú glykemickú reakciu učil svoje telo dlhé roky, má už prípadne aj cukrovku či iného prejavy metabolického syndrómu, nestačí povedať, aby nejedol sladké, alebo jedol celkovo menej. Potrebuje odbornú pomoc a
často i lieky ako Ozempic. Ten je dnes v trende aj v chudnutí nediabetikov, no má svoje riziká. Odporúčam preto skôr siahnuť po produkte vhodnom pre širšiu populáciu, ktorý využíva prírodné zložky a môže sa užívať dlhodobo.
Aké prírodné zložky máte na mysli a ako pomôžu pri chudnutí?
Existujú patentované látky, pri ktorých výrobcovia investujú do výskumu, často sú vyhodnocované aj v medzinárodných súťažiach a následne ich používajú výrobcovia kozmeceutík a nutraceutík. Zo zložiek, ktoré účinkujú pri chudnutí, je to napríklad Metabolaid®, výťažok z alojzie citrónovej a ibišteka sudánskeho. Pôsobí aktiváciou AMPK, enzýmu, ktorý hrá rolu akéhosi metabolického spínača a podporuje spaľovanie telesného
tuku. Výťažok z citrónového ovocia, Eriomin®, v klinicky skúmanej dávke zvyšoval hladinu GLP-1 – hormónu z čreva, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi a zároveň spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. Vodný extrakt z listov moruše bielej Reducose® zasa zvyšuje citlivosť na inzulín i leptín – hormón sýtosti.
Ozempic sa stal populárnym trendom na chudnutie, hoci ide primárne o liek pre diabetikov. Mnohí ho používajú aj bez lekárskeho predpisu, no jeho vedľajšie účinky môžu byť značné. Sú výživové doplnky založené na vedeckých poznatkoch bezpečnejšie?
Ozempic je liek primárne určený na liečbu diabetu 2. typu, no v poslednom čase sa stal populárnym aj medzi ľuďmi, ktorí ho využívajú na chudnutie. Jeho účinná látka, semaglutid, napodobňuje hormón GLP-1, ktorý reguluje hlad a pocit sýtosti. Avšak, užívanie Ozempicu môže byť spojené s viacerými vedľajšími účinkami, ako sú nevoľnosť, hnačka, zápcha, bolesť žalúdka či pálenie záhy až po vážne následky. Preto výživové doplnky prírodného zloženia založené na vedeckých poznatkoch predstavujú bezpečnejšiu alternatívu podpory metabolizmu a regulácie hmotnosti.
Obrázky: freepik.com