Açai
sú tmavofialové bobule vzhľadom a veľkosťou podobné čučoriedke, s chuťou podobnou zmesi červeného vína a čokolády.
Pôvod
Pôvod Açai siaha do oblasti Brazílie, kde sa teší veľkej popularite nielen pre svoje jedlé a zdravé plody. Šťava z plodov palmy Akai je široko vyrábaná po celom svete a obľúbil si ju najmä farmaceutický priemysel. Údajne totiž obsahuje látky brániace protirakovinovému bujneniu.
Iné názvy
euterpe oleracea (lat), açaí (en), kohlpalme (de)
Nutričné hodnoty
100g Acai obsahuje: 6g bielkovín, 247 kalórií a 16.90 g vlákniny.
Minerály: Fosfor – 58.0mg Vápnik – 9.0mg Železo – 11.80mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.36mg Vitamín B2 – 0.01mg Vitamín B3 – 0.40mg Vitamín C – 9.0mg |
Ďalšie účinné látky
Acai bobule majú viac ako 30x viac antioxidantov ako červené hrozno, a dokonca aj niekoľkokrát viac antioxidantov ako doposiaľ známe čučoriedky a brusnice, brokolica.
Význam pre zdravie
- zvyšuje fyzickú výkonnosť
- zvyšuje duševnú výkonnosť
- podporuje chudnutie
- ničí voľné radikály
- zlepšuje trávenie
- pomáha detoxikácii
- znižuje známky starnutia
- znižuje hladinu cholesterolu
- zvyšuje libido
Význam pri chudnutí
Zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje chudnutie.
Zaujímavosť
Acai bobule sú jedny z najlepších zdrojov pre prirodzené rastlinné steroly a stanoly. Rastlinné steroly sú extrakty z niektorých rastlín, ktoré majú schopnosť znížiť hladiny cholesterolu v ľudskom tele.
Recept
HOT açaicoIngrediencie:
– 50g drene açaico
– 1dcl jablkového džúsu
– 0,5dlc vody, plátok pomaranča
– môžete pridať panáčik vodky/rumu
Postup:
Do hrnčeka dáme 50g mrazeného açaica, 1dcl jablkového džúsu, 0,5dcl vody, zohrejeme nad parou alebo v mikrovlnke, podávame s plátkom pomaranča.