Popis
Acerola
je teplomilný ker, ktorý ma oranžové až tmavo-červené plody podobajúce sa európskej čerešni. Ich kyslastá ovocná chuť pripomína citrón.
Pôvod
Acerola pochádza z karibskej oblasti – strednej Ameriky a severných štátov Južnej Ameriky. Do Európy sa dostala z Brazílie.
Iné názvy
tropická čerešňa, antilská čerešňa, višňa acerolová, barbadoská čerešňa, malpighia emarginata (lat), barbadoská třešeň (cz), barbados cherry (en), west indian cherry (en), wild crepemyrtle (en)
Nutričné hodnoty
100g aceroly obsahuje: 0.4g bielkovín, 0.3g tuku a 1.1g vlákniny.
Minerály: Draslík – 146mg Fosfor – 11mg Horčík – 18mg Meď – 0.1mg Selén – 0.6µg Sodík – 7.0mg Vápnik – 12mg Zinok – 0.1mg Železo – 0.2mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 14.0µg Kyselina pantoténová – 0.3mg Vitamín A – 767 IU Vitamín B2 – 0.1mg Vitamín B3 – 0.4mg Vitamín C – 1677mg |
Ďalšie účinné látky
Leucín, serín, valín, alfa-pinen, d-limonen, dextróza, 3-metyl-3-butenol, kyselina diketogulonoková, kyselina hexadekanová, kyselina jablčná, sacharóza.
Význam pre zdravie
– má silné antioxidačné účinky,
– dodáva energiu a odstraňuje pocit únavy,
– napomáha vstrebávaniu účinných látok polysacharidov cez tráviaci systém
– pomáha predchádzať diabetickej retinopatii,
– v ľudovom liečiteľstve sa používa pri zápaloch, srdcových potiažach, anémií, reume a tuberkulóze