5.5 C
Bratislava
štvrtok, 21 novembra, 2024

Ajurvédska strava

Ajurvéda kladie veľký dôraz na zdravú životosprávu, dokonca tvrdí, že práve strava a poruchy trávenia sú pôvodcami väčšiny našich chorôb. Od výkonnosti vášho tráviaceho systému totiž závisí aj miera toxínov vo vašom tele a to ovplyvňuje stav vášho tela a zdravia. Pri vypracovaní stravovacích odporúčaní a diét sa vychádza z vlastností konkrétneho človeka a jeho konštitučného typu, ale taktiež z iných okolností ako napríklad ročné obdobie.

Ajurvédska strava je prevažne vegetariánska, založená na varenej či dusenej zelenine, hnedej ryži a koreninách, vhodne zvolených podľa jednotlivých typov dóší. Vyhýba sa najmä: bielej múke, cukrom, náhradným sladidlám a výrobkom označených „light“, prídavným látkam – éčkam, ako farbám, či konzervantom, vyprážaným a zohrievaným jedlám, polotovarom, margarínom..

Ďalšie zásady stravovania:

  • konzumujte jedlo podľa ročných období (v zime varená teplá strava, v lete surová strava) a podľa svojej dóši
  • nejesť ak ste vzrušený, nervózny, alebo nahnevaný
  • neprejedať sa a nenútiť sa do jedla, ak nie je pocit hladu
  • jesť v pokojnom prostredí a pomaly aj prežúvať
  • pri jedení seďte priamo a nemajte prekrížené nohy
  • hlavné jedlo je obed
  • večera ľahká, nejesť „na noc“
  • jesť rovnako veľké porcie každý deň
  • nepiť pred a po jedle, aby sa neriedilo prijaté jedlo, čo zhoršuje procesy trávenia
  • nepiť studené nápoje, keďže ochladzujú organizmus a spomaľujú metabolizmus

Ajurvéda rozdeľuje potraviny do skupín podľa chutí. Všeobecne platí, že harmonické jedlo by malo obsahovať všetky chute. Výrazné preferovanie niektoré z chutí je signálom, že organizmus nie je v rovnováhe. 6 chutí:

  • sladké
  • slané
  • kyslé
  • štipľavé
  • horké
  • trpké

Sladká chuť (madhura)

Skladá sa z prvku zeme a vody, je ochladzujúceho charakteru. Harmonizuje vátu a pittu, zvyšuje kaphu. Chuť je sladká, príjemná, pozitívna, zvyšuje energiu, vylepšuje náladu. Je veľmi vhodná pri rekonvalescencii, pre starých ľudí, podvyživených ľudí a chorých. Túto chuť poznáme už od mala, v podobe materského mlieka od matky. Jedlá sladíme medom, javorovým sirupom, alebo lístkami zo stévie, je potrebné sa vyhýbať dochucovaniu bielym cukrom. Pri sladení medom do horúceho čaju – teplota čaju by nemala byť viac ako 40 stupňov. Pri nadbytku sladkej chuti sa vytvára nerovnováha kaphy a vyvoláva obezitu, cukrovku a depresie.

Sladké potraviny: väčšina mäsa, mlieko, smotana a maslo, zrelé ovocie, orechy, niektoré oleje, fenikel, škorica, med, celozrnné obilniny, zo zeleniny cvikla, mrkva.

Kyslá chuť (amla)

Skladá sa z prvku zeme a ohňa, je zohrievajúceho charakteru. Harmonizuje a znižuje vátu a zvyšuje pittu a kaphu. Je dobrá na srdce a trávenie, zvyšuje slinenie. Pri nadbytku tejto chuti sa môžu prejaviť kožné choroby: svrbenie, vredy, spôsobuje zápaly, toxíny v krvi, podráždenie, horúčku, zápaly močového alebo dýchacieho ústrojenstva, môže sa dostaviť žiarlivosť. V primeranom množstve je ale kyslá chuť osviežujúca a priaznivo pôsobí na myseľ.

Kyslé potraviny: syry, kyslomliečne výrobky, mnohé (hlavne to menej zrelé) ovocie a citrusy, ocot, kyslé – zavárané uhorky, koreniny ako rasca a koriander.

Slaná chuť (lavana)

Je z vody a ohňa, zohrievajúceho charakteru. Harmonizuje – je teda najlepšia pre vátu, zvyšuje pittu a kaphu. Prečisťuje telo a zvyšuje tráviaci výkon a chuť k jedlu. Zjemňuje a uvoľňuje tkanivá. Vyrovnáva hladinu životne dôležitých minerálov v organizme. Nadmerné množstvo spôsobuje predčasné starnutie pokožky, šedivenie vlasov, zadržiava v tele vodu, zhoršuje funkciu obličiek. Z hľadiska emócii, slaná chuť dodáva chuť do života, ktorá posilňuje všetky ostatné chute. Nadmerná obľuba slanej chuti vedie k pôžitkárstvu, vyžívaniu sa vo všetkých dostupných zmyslových potešeniach.

Slané potraviny: morská a kamenná soľ, chaluhy a morské riasy, v menšej miere tiež paradajky, cukety a uhorky. Slaná chuť je obsiahnutá najmä v soli morskej aj kuchynskej.

Štipľavá chuť (tikta)

Z prvkov ohňa a vzduchu, je zohrievajúceho charakteru. Harmonizuje kaphu a zvyšuje vátu a pittu. V primeranom množstve pálivá chuť podporuje trávenie, zvyšuje tvorbu slín a sĺz, pomáha pri detoxikácii. Čistí krv, podporuje krvný obeh a vylučovanie stolicou. V nadmernom množstve zvyšuje smäd, vyčerpanie pohlavných orgánov a ničí spermie aj vajíčka. Môže tiež podporiť tvorbu zápalov, horúčku, triašku, bolesti v chrbte i páse, hnačky, pocit na zvracanie. Z chorôb podporuje astmu. Štipľavá chuť spôsobuje extroverziu, sklony k vzrušivosti, hlavne túžbu po intenzívnych podnetoch. Stupňovaná stimulácia a vzrušenie vedie k podráždenosti, popudlivosti, netrpezlivosti a zlosti, ktoré sa prejavujú ostrým jazykom a výčitkami.

Pálivé potraviny: čili papričky, cibuľa, cesnak, zázvor, reďkovka, horčica, čierne korenie, bobkový list.

Horká chuť (katu)

Je zložená z prvku vzduchu a éteru, má ochladzujúci charakter. Zvyšuje vatu, znižuje Kaphu a je najvhodnejšou chuťou pre Pittu – harmonizuje ju. Horká ochladzuje, je ľahká a suchá. Tlmí sexuálne potreby, vracia všetky ostatné chute do normálnej rovnováhy, čím posilňuje celý organizmus. Umocňuje chuť k jedlu a krotí teplotu a kožné ochorenia. Nadužívanie horkej chuti spôsobuje všetky poruchy typu váta vrátane znecitlivenia, úbytok váhy, bodavú bolesť, závrate, bolesti hlavy, stuhnutosť, triašku, znižuje pohlavnú sekréciu. Horká chuť predstavuje nespokojnosť, ktorá vyvoláva túžbu po zmene. Príliš prežívané sklamanie vyúsťuje v pocity márnosti, utvrdzuje organizmus v trpkosti.

Potraviny s horkou chuťou: tmavozelená listová zelenina ako špenát, karfiol, čakanka, mangold, kel, púpava, rebarbora, horký melón, kurkuma, neem, senovka grécka, muškátový kvet, šafran.

Trpká chuť (kashaya)

Skladá sa z prvkov vzduchu a zeme, má ochladzujúci charakter. Harmonizuje pittu a kaphu, zvyšuje vátu. Rovnako ako horká vysušuje vlhkosť v tuku. Lieči, očisťuje a sťahuje všetky časti tela. Má protizápalový účinok, znižuje potenie a pôsobí proti hnačke a krvácaniu. V nadmerných množstvách spôsobuje zápchu a sťažuje trávenie jedla, plynatosť, zhoršuje činnosť čriev, predčasné starnutie, oslabuje organizmus, sucho v ústach, zápchu. Emotívne sa spája s introverziou, strachom a úzkosťou.

Potraviny s trpkou chuťou: granátové jablko, avokádo, menej zrelé banány, broskyne, brusnice, hrušky, jablká, väčšina strukovín, zemiaky, tekvica, špenát a čierny čaj. Z korenín túto chuť obsahuje napríklad bazalka, lotosový kvet, koriander, kurkuma, majorán.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY