Senná nádcha sa prejavuje hlavne v čase keď začínajú kvitnúť stromy a trávy. Keď sa vám alergény ako peľ, roztoče alebo plesne dostanú do nosa, imunitné bunky človeka trpiaceho týmto ochorením, uvoľnia histamín. Ten vyvolá v tele zápal, opuchnutie dutín a dýchacích ciest. Aby ste tieto príznaky dokázali zmierniť, nepomôžu vám len antihistaminiká, ale aj správne zvolená strava potláčajúca alergické reakcie.
- Losos, sardinky, pstruh
Uvedené druhy rýb by mali zaujímať prvé miesto vo vašom jedálnom lístku. Obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú zmierňovať zápal. Niektoré štúdie dokázali, že deti, ktoré začali jesť ryby v mladom veku, boli menej náchylné na vznik alergií. Aj kanolový olej, ľanové semienka a vlašské orechy obsahujú veľké množstvo omega-3. - Cibuľa
Obsahuje kvercetín, látku, ktorá zabraňuje žirným bunkám – mastocytom – uvoľňovať histamín. Taktiež uľahčuje vstrebávanie známeho antioxidantu – vitamínu C. Vplýva aj na bunkové membrány a znižuje ich reakcie na alergény. Odporúča sa cibuľu nelúpať, pretože najviac kvercetínu je práve v jej vrchnej časti.
- Cesnak
Táto aromatická zelenina podporuje imunitný systém a svojou zásobou antioxidantov znižuje riziko sennej nádchy. Preto používajte často čerstvo posekaný alebo roztlačený cesnak ako ochucovadlo do jedál. Okrem toho môžete celý strúčik rozkrájať na niekoľko kúskov a hltať ich ako tabletky. O ich strávenie sa postará žalúdočná šťava. - Rozmarín
Podľa záverov z jednej japonskej štúdie, má rozmarínový olej protizápalové účinky, ktoré zmierňujú príznaky sezónnych alergií. Koreňte si jedlá touto bylinkou do vôle, aby ste z nej mali čo najviac úžitku.