Pažítka
Jemná, zelená a chutná vňať, ktorú si spájame najmä s príchodom jari. Pažítka podporuje chuť do jedla a tvorbu tráviacich štiav. Je účinná aj proti črevným parazitom a znižuje krvný tlak. Chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníkov i pľúc. Má protisklerotický, dezinfekčný a imunostimulačný účinok a používa sa aj ako prírodné antibiotikum. Pažítku používame hlavne v studenej kuchyni, do nátierok, omáčok, polievok, šalátov, na ozdobu a taktiež sa hodí pri výrobe bylinkového masla.
Recept na pažítkový štartér
Suroviny:
1 zväzok pažítky, 250 g tvarohu, lyžica masla, 100 g bieleho jogurtu, soľ a biele korenie.
Postup: Našľahajte tvaroh s jogurtom a zmäknutým maslom, osoľte a okoreňte podľa chuti. Nakoniec vmiešajte najemno nasekanú pažítku. Nátierku podávajte s kúskami čerstvej bagety, čierneho chleba, alebo syrových keksov.
Cesnak
Biele „voňavé“ strúčiky sú číslom 1 v boji chrípke, aj prechladnutiu, keďže obsahujú látky so silnými protiparazitickými, protiplesňovými a najmä antibakteriálnymi účinkami. Najúčinnejší je cesnak surový, ale pridať ho môžete aj pri varení mäsa, alebo do polievok. Veľmi chutná je cesnaková polievka, preto vyskúšajte tento domáci recept.
Cesnaková krémová polievka
Suroviny:
2 lyžice masla, 4 až 6 strúčikov cesnaku, 1 cibuľa, 250 ml mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 500 ml vývaru, 4-5 zemiačkov strednej veľkosti, soľ, korenie čierne mleté, majorán, navrch: krutóny, postrúhaný parmezán, bylinky na ozdobu.
Postup: Na masle si opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte pretlačený cesnak, následne podlejte vývarom, pridajte nadrobno nakrájané zemiaky, polievku dochuťte soľou a korením. Uvarené, mäkké zemiaky rozmixujte, pridajte mlieko a smotanu podľa chuti a nechajte prejsť varom. Na vrch môžete dať podľa chuti opražený chlebík, nahrubo nakrájané hobliny parmezánu, dozdobte bylinkami, vňaťou, alebo pažítkou.
Tymián
Penicilín chudobných, takto v minulosti nazývali túto bylinku vo Francúzsku pre jeho antiseptické a dezinfekčné účinky. Je taktiež výborný pri chorobách z prechladnutia, pri zápaloch dýchacích ciest a na tráviace ústrojenstvo. Ako korenie má tymián široké využitie. Koreniť sa ňou môže mäso, ryby i divina, údeniny, syry, šaláty, strukoviny, hodí sa pri varení, dusení a pečení zeleniny, ako je baklažán, paprika, či paradajky. Na dochutenie jedál sa hodí predovšetkým s citrónom, cesnakom a bazalkou. Obľúbený je tymianový čaj, ktorý môžete použiť aj na kloktanie.
Recept na zdravé, chutné a rýchle cuketové špagety
Suroviny:
olivový olej, cibuľka, špagety, cuketa, paradajky cherry, losos údený, citrónová šťava, soľ, čierne korenie, tymián, syr tvrdý strúhaný, lístky bazalky.
Postup: Na oleji opražte cibuľku, pridajte na menšie kocky pokrájanú cuketu a paradajky a poduste, vzniknutú zmes osoľte a okoreňte, pridajte tymián. Uvarené špagety zmiešajte so zeleninovou zmesou, pridajte nakrájaného údeného lososa a pokvapkajte šťavou z citróna. Na vrch môžete pridať nastrúhaný syr a pár lístkov bazalky.
Chren
Štipľavé prírodné antibiotikum. Jeho liečivé účinky poznali už v Starovekom Egypte pred vyše 3000 rokmi, v Starom Grécku ho zas používali ako afrodiziakum a pri liečení bolesti chrbtice. Jedna legenda dokonca hovorí príbeh o delfskej veštici, ktorá povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren má cenu zlata. Chren uľahčuje vykašliavanie, odhlieňuje priedušky, podporuje trávenie, pôsobí močopudne a má vysoký obsah vitamínu C a draslíka. Aj napriek tomu, že u nás si ju spájame prevažne s Veľkonočnou cviklovou pochúťkou, ktorou ju dochucujeme, chren je veľmi chutný aj v omáčkach, najmä v kombinácii s hovädzím mäsom, ustricami, známa je chrenová penová pena v šunkovej roláde, alebo osvedčená chrenová nátierka.
Chrenová omáčka
Suroviny:
200 ml smotany, 250 ml mlieka, 40 g hladkej múky, 40 g masti, ocot, cukor, 50 g chrenu, soľ.
Postup: Z masti a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme troškou studenej vody a mliekom. Osolíme a povaríme. Potom pridáme smotanu a podľa chuti ocot, cukor a napokon nadrobno nastrúhaný čerstvý chren. Táto omáčka sa hodí napríklad k hovädziemu mäsu, ktoré osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, pokrájanú menšiu cibuľu a rascu. Podlejeme vodou a dusíme až do mäkka. Najlepšie chutí s knedľou, alebo so zemiačkami.