Arašidy sú kry majúce výšku približne 70cm. Na konci každej vetvičky sa nachádza žltý kvet. Po opelení sa vetvičky začnú ohýbať smerom k zemi a semenníkmi sa zavŕtavajú do zeme zhruba 6 – 9cm kde dozrejú na struky ako ich poznáme.
Pôvod
Podľa doterajších výskumov sa predpokladá, že arašidy boli vypestované pred viac než 8000 rokmi v oblastiach Strednej a Južnej Ameriky. Spočiatku sa používali hlavne ako plodina určená na kŕmenie dobytka. Až časom sa podarilo vypestovať odrody, ktoré sa začali vyznačovať špecifickou chuťou.
Bežnou súčasťou nášho jedálnička sa tak stali až v 19.storočí.
Iné názvy
zemný hrach, opičí orech, arachis hypogaea (lat), burák (cz), burský oříšek (cz), peanut (en), earthnut (en), groundnut (en), goober pea (en), monkey nut (en), pygmy nut (en), pig nut (en), erdnuss (de), kamerunnuss (de)
Nutričné hodnoty
100g arašidov obsahuje: 25g bielkovín, 21g sacharidov a 9g vlákniny.
Minerály: Draslík – 332mg Fosfor – 336mg Horčík – 184mg Vápnik – 62mg Zinok – 3.3mg Železo – 2mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.6mg Vitamín B3 – 12.9mg Vitamín B5 – 1.8mg Vitamín B6 – 0.3mg Vitamín B9 – 246mg |
Ďalšie účinné látky
Obsahuje mono-nenasýtené (olejové) a esenciálne mastné kyseliny.
Význam pre zdravie
Podporujú:
– tvorbu testosterónu,
– rast svalov,
– spaľovanie tukov,
– liečenie kožných ochorení,
– znižujú riziko ukladania cholesterolu do steny ciev,
– zuby pred zubným kazom.
Zaujímavosť
Z arašidového oleja je možné ďalším spracovaním vyrobiť nitroglycerín, čo je jedna z látok potrebných na vyrobenie dynamitu.
Upozornenie
Ak máte alergiu na arašidy, odporúčame vám si skôr ako spojíte svoje pery s partnerovými, overiť, či ich pred rande s vami náhodou nejedol. Zaujímavé je i to, že anafylaktický šok u vás môže nastať aj v prípade, že si po konzumácii arašidov umyl zuby.
Recept
Arašidový koktailIngrediencie:
– 1 lyžica arašidového krému
– 2 lyžice postrúhanej mliečnej čokolády
– 1/2 banánu
– 1 dl mlieka
– 180 g vanilkovej zmrzliny
– 1 balíček vanilkového cukru
– 0,2 dl vaječného koňaku
Všetky suroviny dôkladne rozmixujeme.