3 C
Bratislava
utorok, 3 decembra, 2024

Arónia – balzam na vašu pečeň a obličky

Arónia čierna

je krík bežne rastúci v našich končinách. Dorastá približne do dvoch metrov a má čierne bobuľovité plody zoskupené v strapcoch podobne, ako sú zrelé plody bazy.

Tvarom a farbou pripomína čučoriedky.

Pôvod

Pochádza zo Severnej Ameriky a pestujú ju hlavne v Rusku a severských krajinách.

Iné názvy

aronia melanocarpa (lat), aronie (cz), černý jeřáb (cz), temnoplodec (cz), aronia (en), chokeberry (en), apfelbeeren (de)

Nutričné hodnoty

100g arónie obsahuje: 1.4g bielkovín, 0.5g tuku a 5.3g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 162mg
Horčík – 20mg
Mangán – 0.646mg
Sodík – 1mg
Vápnik – 30mg
Zinok – 0.53mg
Železo – 0.62mg
Vitamíny:
Foláty – 25µg
Vitamín A – 214 IU
Vitamín C – 21mg
Vitamín E – 1.17mg
Vitamín K – 19.8µg

Ďalšie účinné látky

Vysoký obsah biologicky aktívnych látok, rutín, betakarotén, antibakteriálne látky.

Význam pre zdravie

Pomáha pri poruchách štítnej žľazy, pomáha znižovať vysoký krvný tlak, aj očný tlak, priaznivo ovplyvňuje pružnosť a pevnosť ciev, pomáha pri kŕčových žilách, má protisklerotický účinok, je žlčopudná, má protizápalový účinok, zvyšuje vylučovanie nežiadúcich solí z organizmu (reuma), doporučuje sa pri doliečovaní žltačky, je vhodná na detoxikáciu organizmu, pri podpore pečeňových a obličkových funkcií.

Zaujímavosť

Okrem úžitkovej hodnoty má arónia aj okrasnú funkciu. Veľmi dekoratívne pôsobí v máji počas kvitnutia. Biele kvety má usporiadané v chocholíkoch, a počas vegetácie zdobí záhradu oválnymi tmavozelenými lesklými listami. Listy sa v jeseni sfarbujú do bronzova až červena a efektne sa dopĺňajú s dozretými modročiernymi plodmi.Recept

Kandizovaná arónia na maškrtenie

Umytú aróniu dajte do polievkovej misy s pokrievkou. Nalejte na ňu horúci zvarený cukrový nálev (1 kg cukru na 1/2 l vody) a dajte do chladu. Druhý deň sirup zlejte a prevarte. Tento postup opakujte asi osem dní, kým sa sirup nevyvarí. Potom aróniu usušte v rúre alebo na prudkom slnku. Môžete pridať trochu želatíny, aby cukor na ovocí ostal krásne biely.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY