Trváca bylina s mohutným, rozkonáreným koreňom. Byľ je holá, dorastá do výšky 1,0 – 2,0 m. Prízemné listy rastú v ružici, môžu byť 0,8 m dlhé a 0,4 m široké. Byľové listy sú striedavé, široko vajcovité, perovito zárezové, na líci lysé, na rube sivo plstnaté. Úkrojky listov sú vajcovité, bez ostňov. Dolné listy sú krátkostopkaté, horné sediace. Úbory sú jednotlivé, zákrovy guľaté s dužinatými zákrovnými listeňmi. Lôžko úboru je výrazne mäsité, hrubé, štetinovito plievkaté. Kvety sú fialovobelasé, kvitnú v júni až auguste. Plod je lesklá, hnedo škvrnitá nažka, dlhá 6 až 8 mm, široká 3 – 4 mm s páperistým chocholcom.
Pôvod
Artičoka bola obľúbenou rastlinou starých Grékov a Rimanov. Do Európy priviezli artičoku Arabi a v 15. storočí sa cez Portugalsko a Španielsko dostala a udomácnila v strednej Európe. Dnes ju pestujú ako lahôdkovú zeleninu vo väčšine záhrad, ale aj na veľkých poliach v celej oblasti Stredozemného mora.
Iné názvy
cynara cardunculus var. scolymus (lat), artyčok (cz), artichoke (en), artischocke (de)
Nutričné hodnoty
100g artičokov obsahuje: 2.89g bielkovín, 0.99g cukrov a 8.6g vlákniny.
Minerály: Draslík – 286mg Fosfor – 73mg Horčík – 42mg Mangán – 0.225mg Sodík – 296mg Vápnik – 21mg Zinok – 0.4mg Železo – 0.61mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.05mg Vitamín B2 – 0.089mg Vitamín B3 – 1.11mg Vitamín B5 – 0.24mg Vitamín B6 – 0.081mg Vitamín B9 – 89µg Vitamín C – 7.4mg Vitamín E – 0.19mg Vitamín K – 14.8µg |
Ďalšie účinné látky
Artičoky vďačia za svoj liečivý význam látke zvanej cynarín.
Význam pre zdravie
znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, odstraňujú zažívacie poruchy a pôsobia protizápalovo. Sú vhodné pri hepopatii a cirhóze vďaka tomu, že obsahujú mimoriadne biologicky cennú látku cynarín.
Cynarín chráni pečeň a podieľa sa aj na zdravom vylučovaní žlče. Taktiež pôsobí preventívne pred vznikom žlčníkových kameňov.
Zaujímavosť
V starovekom Grécku a Ríme sa jedla varená s pikantnými omáčkami. Ako lahôdková zelenina sa v stredoveku podávala na šľachtických hostinách.
Upozornenie
Čerstvé artičoky nesmú mať suché konce listov ani hnedé sfarbenie. Ak ich dobre zabalíme do fólie, vydržia v chladničke niekoľko dní.
Recept
Artičoky so syromPotrebujeme:
4 artičoky, citrónová šťava, soľ, korenie, strúhaný syr, strúhanka, maslo
Ako na to: Artičoky oškrabte, uvarte, roztlačte, osoľte a okoreňte podľa chuti a pridajte k nim trochu citrónovej šťavy. Vložte ich do vymastenej nádoby striedajte vrstvu artičokou s vrstvou syra, opäť vrstvu artičokou atď. Navrch je posypte syrom a strúhankou a poklaďte kúsky masla. Pečte v teplej rúre 10 min.