1.8 C
Bratislava
štvrtok, 21 novembra, 2024

Pomôže vám schudnúť Atkinsonova diéta?

Pri každej diéte sa v prvom rade berie do úvahy príjem bielkovín, sacharidov a tukov. Upravením príjmu týchto troch zložiek dôjde k redukcii hmotnosti. Pri redukcii hmotnosti sa snažíme znížiť príjem tukov a sacharidov. Pri Atkinsonovej diéte, ktorú si dnes bližšie rozoberieme, je to trochu inak.

Robert Atkins a jeho diéta

Robert Atkins bol lekárom v USA. Vyštudoval kardiológiu a komplementárnu medicínu. Meno tohto lekára sa dostalo do povedomia verejnosti v roku 1972, kedy vydal dietetickú knihu, v ktorej podrobne opisuje návod na zníženie hmotnosti. Diéta získala názov po svojom objaviteľovi a poznáme ju ako Atkinsonovu diétu.

Jednou z hlavných výhod tejto diéty sú kalórie – nemusíte sa vôbec zaťažovať s ich počítaním. Pri tejto diéte ide len a len o zníženie príjmu sacharidov (hlavne rafinovaného cukru a bielej múky). Bielkovín a tukov môžete prijať koľko chcete. Možno sa vám zdá, že takto veľa nezhodíte – práve tukov sa pri chudnutí chceme všetci zbaviť, no keby táto diéta nebola účinná, netešila by sa obľube už viac ako 45 rokov. V jej prospech hovorí aj mnoho štúdií a výskumov, ktoré potvrdili vysokú účinnosť nízkosacharidových diét pri znižovaní hmotnosti.

Princíp Atkinsonovej diéty

Obmedzením sacharidov v strave môžete svoju hmotnosť celkom rýchlo zredukovať.

Sacharidy – cukry slúžia v našom organizme ako zásoba rýchlej energie. Organizmus v snahe získať energiu začne premieňať ako prvé práve sacharidy. Keď takto spáli všetky prístupné cukry siahne po tukových zásobách a začne spaľovať tuky. Ak je v tele veľa nevyužitých sacharidov telo ich premení na tuky a uloží do zásoby v podobe tukových vankúšikov.

Pokiaľ ale v organizme nemáme dostatok sacharidov organizmus v záujme získať potrebnú energiu pre správne fungovanie siahne po tukových zásobách – presne to sa touto diétou dosiahne. Výrazným obmedzením príjmu cukrov v strave bude organizmus pre pokrytie vlastných energetických požiadaviek nútený siahnuť po zásobách tuku. Ak bez cukrov vydržíme niekoľko dní (v kuse) organizmus sa dostane do stavu ketózy (premena tukov na energiu).

Nemusíte sa potiť v posilňovni, ani behať, bicyklovať, … a aj napriek tomu budete chudnúť. Váš organizmus bude potrebnú energiu čerpať z tukových rezerv.

4 fázy Atkinsonovej diéty

1. fáza – indukčná

V prvej fáze vyraďte sacharidy z jedálneho lístka. Úplne sa ich nezbavíte, ale obmedzte ich príjem na maximálne 20 gramov denne. Zo stravy vylúčte sladkosti, ovocie, cestoviny, orechy, biele pečivo, alkohol, mrkvu, repu (obsahujú veľa sacharidov), zemiaky, hrach, fazuľa,… Doprajte si mäso (bravčové, hydinu, hovädzie), prírodné tuky, vajíčka, syr, špenát, brokolicu, ryby. V prvej fáze zostaňte maximálne dva týždne. Z tejto stravy získate len bielkoviny a tuky, veľa vitamínov a minerálov z nej nezískate. Počas tejto fázy chudnete rýchlo.

2. fáza – chudnúca

V druhej fáze postupne pridávajte množstvo sacharidov. Každý týždeň zvýšte príjem cukrov o 5 gramov. Do jedálnička pridajte orechy, ovocie a zeleninu (s nižším obsahom sacharidov) a potraviny s vyšším obsahom vlákniny. V tejto fáze zotrvajte kým sa nepriblížite k žiadanej váhe (ak potrebujete zhodiť ešte 3-4 kilá prejdite do tretej fázy). Nakoľko prijímate viac sacharidov chudnutie sa spomalí.

3. fáza – pred-údržbová

V tejto fáze si váš organizmus bude zvykať na vyšší prísun cukrov. Pridajte do jedálnička 10 gramov cukrov každý týždeň. Chudnutie sa ešte viac spomalí, ale dosiahnutie požadovanej hmotnosti nie je ďaleko. Ak počas tretej fázy priberiete znížte prísun sacharidov o 10 gramov.

4. fáza – udržiavacia

Počas prvých troch fáz si organizmus zvykol na zmenenú stravu. Ak sa jej budete držať ručička na váhe by nemala stúpať. Môžete jesť aj sacharidy – pokiaľ nezačnete znova priberať. Pokiaľ sa ale vrátite k pôvodným návykom začnete priberať a vrátite sa na pôvodnú hmotnosť.

Vhodné potraviny

Mäso (kuracie, jahňacie, bravčové, hovädzie, ryby), vajíčka, akékoľvek syry, plnotučné mliečne produkty,  oleje (olivový, kokosový, avokádový), maslo, masť (na vyprážanie), nízko sacharidové ovocie a zeleninu.

Nevhodné potraviny

strukoviny (v prvej fáze), ovocie a zelenina s vysokým obsahom cukrov (v prvej fáze), sladkosti (vrátane džúsov, zmrzlín, slad. nápojov), nízkotučné potraviny (neobsahujú tuk, ale majú veľa sacharidov), obilniny.

Nevýhody Atkinsonovej diéty

V prvých fázach diéty organizmus nedostáva potrebné živiny (vitamíny, minerály, antioxidanty). Ich nedostatok môže mat nepriaznivý vplyv na zdravie. Preto nezostávajte v prvej fáze dlhšie ako 2 týždne. Zvýšený príjem tukov a bielkovín môže spôsobiť problémy s trávením a zápchu. Po ukončení diéty môže dochádzať k zadržiavaniu vody v organizme čo má za následok zvýšenie hmotnosti. Podľa názorov odborníkov môže Atkinsonova diéta negatívne vplývať na uvoľňovanie inzulínu, zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení,  zaťažuje obličky a srdce.

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY