Stonka býva zelenej, zelenofialovej až fialovej farby. Kvitne na fialovo a je samoopelivou rastlinou, z ktorej konzumujeme len plody. Plody dosahujú dĺžku až 30cm, sú 5-13cm široké a vážia polkila aj viac. Farba, veľkosť a tvar závisia nielen od pestovanej odrody, ale aj klimatických pomerov. V našich podmienkach dominujú oválne tmavofialové až takmer čierne baklažány. Nezávisle od farby šupky je dužina baklažánov vždy biela a obsahuje jedlé semienka takisto mliečnobielej farby.
Pôvod
Jeho domovom nie je Európa, ale juhovýchodná Ázia, hlavne Barma a India, kde sa pestuje od nepamäti. V Európe, vzhľadom na jeho tropický pôvod a náročnosť na teplo, sa mu darí hlavne na juhu. Popularitu si získal v juhovýchodnej Európe a južných oblastiach bývalého Sovietskeho zväzu. Aj u nás sa v posledných rokoch začína častejšie objavovať v obchodoch a vzrastá záujem o jeho použiteľnosť a prípravu.
Iné názvy
ľuľok baklažánový, solanum melogena (lat), lilek (cz), aubergine (en,de,fr), eggplant (en), madapple (en), eierfrucht (de), melanzeapfel (de), melongène (fr), béringène (fr), mayenne (fr), berenjena (es), melanzana (it)
Nutričné hodnoty
100g baklažánu obsahuje: 0.18g bielkovín, 0.18g tuku a 3g vlákniny.
Minerály: Draslík – 229mg Fosfor – 24mg Horčík – 14mg Mangán – 0.232mg Vápnik – 9mg Zinok – 0.16mg Železo – 0.23mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.039mg Vitamín B2 – 0.037mg Vitamín B3 – 0.649mg Vitamín B5 – 0.281mg Vitamín B6 – 0.084mg Vitamín B9 – 22µg Vitamín C – 2.2mg Vitamín E – 0.3mg Vitamín K – 3.5µg |
Význam pre zdravie
Znižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje trávenie. Nízka energetická hodnota umožňuje využívať baklažány pri diétach. Bez výčitiek sa možno baklažánu najesť do sýta.
Zaujímavosť
Baklažán je bezpochyby súčasťou jedálnička južných krajín, nájdeme ho vo francúzskom ratatouille, v gréckej musake a dokonca aj v arabskom jedle baba ganoush.
Baklažán má mnoho farieb, tvarov a veľkostí. V obchodoch nájdeme rôzne druhy baklažánov, napr.
- pozdĺžne oválne tmavofialové baklažány – majú zelené kvetné lôžko, lesklú šupku, bielu dužinu. Sú v našich podmienkach najrozšírenejšie.
- japonské baklažány – sú podstatne jemnejšie a sladšie než európske odrody, majú inak tvarované kvetné lôžko a dorastajú do dĺžky okolo 10cm.
- malé fialové tenké baklažány – ako surové chutia neutrálne, po tepelnej úprave majú horkastú orechovitú chuť,
- sýtofialové pozdĺžne tenké baklažány – rozšírili sa hlavne v južnej Európe, no postupne sa začínajú dovážať aj do iných európskych krajín.
- fialovo pruhované baklažány – na rozkrojenom ľulku dobre vidieť jedlé semená vnútri dužiny.
- biele baklažány – obľubu si našli hlavne v Ázii, ale pestovať sa začali aj v Európe. Majú priehľadnú šupku, ktorá neobsahuje žiadne farbivá a presvitá cez ňu biela dužina.
- zeleno-biele pruhované guľaté baklažány – tie pochádzajú tiež z Ázie, ich plody sa zvyknú krájať na štvrťky či osminky a jednoducho sa opražia vo woku
- oválne zeleno-biele pruhované baklažány – ide o drobnoplodú úrodu s mnohými semenami a nízkym podielom dužiny. Zbierajú sa predtým ako semená dozrejú.
- malé červené a zelené baklažány – plody opticky pripomínajú paradajky, majú guľovitý až oválny tvar.
- majské baklažány – jeho plody pripomínajú skôr hrášok o veľkosti 5-15mm, tento druh nepatrí k ľulkom
Upozornenie
Nedostatočne zrelé baklažány obsahujú jedovatý alkaloid solanín, ktorého konzumácia prináša so sebou žalúdočné a črevné problémy. Baklažány by sa z tohto dôvodu nemali konzumovať surové. Tepelnou úpravou sa solanín z nich vytráca.
Baklažán pred tepelnou úpravou nasolíme, aby sa z neho stratila horkosť a prebytočnú vodu vyžmýkame.
Pestovanie
Baklažány sa vonku pod holým nebom môžu pestovať iba v teplejších oblastiach, pretože potrebujú teplotu v rozmedzí od 22-30 stupňov celzia. Inak je ich pestovanie obmedzené iba pod skleníkmi a fóliovníkmi.
Uskladnenie
Baklažány by sa mali uchovávať oddelene, pretože citlivo reagujú na etylén, ktorý je vylučovaný z ovocia a zeleniny. Dlhé skladovanie im neprospieva. Ak sú uskladnené v chladničke, na ich šupke sa rýchlo objavia škvrny a dužina zmení farbu na hnedú.
Recept
Mafiánsky baklažánIngrediencie:
– 4 menšie baklažány
– 250 g cibule
– 1 kg paradajok
– 100 g zelených olív
– 50 g kapár
– 1 štipľavá paprika, zelerová vňať, olivový olej, vínny ocot
– soľ
– 1 lyžica cukru
– čerstvá bazalka
– 1 lyžicu Podravky.
Postup:
Baklažány pokrájame na menšie kocky, posolíme ich a necháme odstáť asi 30 minút. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme olúpané a pokrájané rajčiny aj so šťavou a spolu dusíme do zhustnutia. Baklažány opláchneme teplou vodou, necháme ich odkvapkať, vysušiť a opečieme ich na oleji. Pridáme na kúsky pokrájaný zeler a všetko spolu krátko smažíme. Premiešame s uvarenými rajčinami a na miernom plameni spolu varíme asi 5 minút. Posypeme cukrom, pridáme ocot, nadrobno pokrájanú papriku, Podravku a premiešame. Vypneme plameň, pridáme bazalku a prikryté necháme chvíľu postáť. Podávame s hriankami.