Je to viacročná rastlina, ktorej hľuzy sa podobajú zemiaku, čím si vyslúžila vo svete pomenovanie „sladký zemiak“. Koreňová hľuza je zásobným orgánom, ktorý nemá žiadne „očká“. Je dokonca jedlá. Jej listy majú pestrú paletu farieb – od svetložltej cez zelenú, oranžovú až po tmavú takmer čiernu. Práve preto sú vhodné do kombinácií s letničkami a môžu sa pestovať i ako izbové rastliny.
Pôvod
Pochádza zo stredoamerickej oblasti, ale dnes sa množstvo odrôd najrôznejších tvarov a farieb pestuje v trópoch celého sveta.
Iné názvy
ipomoea batatas (lat), batáta (cz), sladká brambora (cz), sweet potato (en), süßkartoffel (de), batate (de), weiße kartoffel (de), knollenwinde (de)
Nutričné hodnoty
100g batátov obsahuje: 20.1g sacharidov, 1.6g bielkovín a 3g vlákniny.
Minerály: Draslík – 337mg Fosfor – 47mg Horčík – 25mg Mangán – 0.258mg Sodík – 55mg Vápnik – 30mg Zinok – 0.3mg Železo – 0.61mg |
Vitamíny: Vitamín A – 708.9µg Vitamín B1 – 0.078mg Vitamín B2 – 0.061mg Vitamín B3 – 0.557mg Vitamín B5 – 0.8mg Vitamín B6 – 0.209mg Vitamín B9 – 11mg Vitamín C – 2.4mg Vitamín E – 0.3mg |
Ďalšie účinné látky
Oranžová farba dužiny batátov je spôsobená vysokým obsahom karotenoidu beta-karoténu, ktorý je silným antioxidantom a v pečeni sa mení na vitamín A. Batáty s krémovou i oranžovou dužinou sú bohaté na uhľovodany.
Význam pre zdravie
Majú pozitívny vplyv na zdravú pleť, zrak, činnosť srdca a pľúc. Tradičná čínska medicína verí, že batáty ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a podporujú energiu čchi.
Zaujímavosť
Niektorí výskumníci pripisovali dovezenie zemiakov do Európy spočiatku Kolumbovi. Ako sa však neskôr ukázalo, Kolumbus okrem kukurice, fazule a ďalších dovtedy v Európe neznámych plodín doviezol nie zemiaky, ale batáty, ktoré z botanického hľadiska nemajú s klasickým zemiakom nič spoločné.
Recept
Grilovaná batáta s kozím syromNa prípravu:
sladký zemiak, zelená cibuľka, syr feta, čerstvý kozí syr, sladká paprika , soľ, čierne korenie
Do rozohriatej rúry dáme piecť umytý a poprepichovaný batát. Po cca trištvrte hodine batát vyberieme, rozrežeme pozdĺžne a vydlabeme z neho dužinu. Dužinu roztlačíme vidličkou, pridáme rozmrvenú fetu, čerstvý kozí syr a nakrájanú zelenú cibuľku. Osolíme, okoreníme, pridáme štipku mletej papriky a poriadne premiešame. Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu textúru, pridajte pár kvapiek olivového oleja. Ak to teraz ochutnáte, bude to pripomínať bryndzovú nátierku .Takto pripravenou zmesou naplníme batátové lodičky a vložíme ich naspäť do rúry. Po 10-15 minútach vyberieme a servírujeme.