4.1 C
Bratislava
štvrtok, 21 novembra, 2024

Baza čierna

Latinsky

: Sambucus nigra
Ľudovo: čierna baza, psia baza, pánbožkova apatieka, bez, biedza
Čeľaď: zemolezovité

Tento všadeprítomný a všeobecne známy ker, niekedy až strom, skrášľuje svoje okolie až dvakrát do roka. Najprv na jar, keď v máji zakvitne silne voňajúcimi exotickými taniermi žltobielych kvetov. Potom zas na jeseň, keď jej lístky začnú žltnúť, opadávať a odhaľovať bohaté strapce sýtočiernych plodov. Môže dorásť až do výšky 6 m, jej listy sú dosť veľké, protistojné, drobné kvietky sú usporiadané do bohatých plochých vrcholíkov, ktoré dosahujú v priemere až 20 cm.

Výskyt

Baza čierna je najčastejší druh kríkov strednej Európy. Rozšírená je po celej Európe, Malej Ázii, na Kaukaze, v západnej Sibíri a dokonca aj v severnej Afrike. V Alpách na ňu možno natrafiť až v stredných horských polohách v 1500 m. Výhodou bazy je jej robustnosť a nenáročnosť. Baza je značne odolná voči mrazu a darí sa jej v polotieni, na lesných čistinkách, alebo okrajoch ciest, najmä v lužných a iných listnatých lesoch, hojne sa vyskytuje od nížin po horské pásmo, podobným spôsobom aj na druhotných stanovištiach pri plotoch, na opustených miestach, rumoviskách, pri domoch, na rúbaniskách.

Časti, ktoré sa zbierajú

Každá časť bazy má vynikajúce liečebné uplatnenie – zbiera sa preto koreň, list, kvet (máj až júl) i plod.

Zbierame kvety a to celé súkvetie s krátkou stopkou, alebo bez stopky, prípadne aj zrelé plody so stopkou alebo bez nej a mladé listy so stopkami, keď začínajú nadobúdať tvar. Kvety odrezávame v suchom počasí a pozorne sušíme zavesené za hlavnú stopku na motúz (na zachytenie odpadávajúcich kvetov podložíme biely papier), alebo rozložené bez stopiek (ktoré v tomto prípade hneď po zbere poodtŕhame) v tenkých vrstvách pri teplote do 45 st. C. Schnú pomaly. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom. Kvetnú drogu je možné bežne kúpiť aj v lekárni.

Plody bazy zbierame tesne pred dozretím v auguste až septembri. Sú dobrým zdrojom vitamínu C, preto je vhodné si plody bazy nazbierať a pripraviť z nich sirup, alebo džem na zimu.

Účinné látky

Kvety bazy obsahujú flavonoidy, najmä rutin,triesloviny, glykozid sambunigrin, organické kyseliny,cholin, sacharidy, stopy silice a vitamín C. V zrelom plode sú organické kyseliny, cukor, anthokyanove farbivo, vitamín A, C a silice.

Využitie

Čaj z bazy je prvotriednym liekom na všetky choroby z prechladnutia. Vyvoláva potenie, ničí hnilobné baktérie, čistí zahlienené priedušky. Má aj močopudné účinky a mierne preháňa, čím uvoľňuje zápchu.

Pri použití zvonku je výbornou prísadou inhalačných zmesí pri nádche a zápale priedušiek, ale aj pri bolestiach hlavy, tváre, zubov a uší, osvedčila sa na obklady kŕčových žíl.

Hlavné použitie plodov bazy je na tíšenie bolestí nervového pôvodu. Pomáhajú pri zápale nervov, napr. trojklanného nervu, sedacieho nervu a pri vyskočení medzistavcovej platničky chrbtice. Pri všetkých týchto bolestiach sa odporúča trikrát denne šálku bazových plodov, odvaru alebo sirupu, ktorý možno riediť vodou. Ak takéto bolesti tíšime tabletkami, väčšinou sa tieto vrátia, avšak po liečbe bazovými plodmi máme od choroby navždy pokoj. Dobrým doplnením liečby je masírovanie boľavých miest levanduľovým olejom.

Veľké množstvo čerstvých bázových plodov môže vyvolať laxatívny účinok.

Bazový sirup z kvetov:

25 ks premytých kvetov namočíme na noc v 2 l prevarenej studenej vody, k nim pridáme nakrájané kolieska citrónu. Na druhý deň scedíme, do tekutiny pridáme cukor a necháme prejsť varom. Horúcu tekutinu okamžite vlejeme do predom pripravených čistých suchých fliaš,zavreté prevrátime hore dnom.

Bazové šampanské:

4 litre vody, kryštálový cukor 500g, 4 kávové lyžice kyseliny citrónovej, 6 – 8 kvetov bazy, 1 citrón, 1 kalíštek jablčného octu

Postup prípravy: Opláchnuté kvety bazy dáme do 5litrovej fľaše, pridáme plátky citróna (dobre umytého a bez jadierok), prilejeme kyselinu citrónovú, ocot. Predtým si cukor rozpustíme v litri horúcej vody, vychladíme a zmiešame zo zvyšnými 3 litrami, cukrovú vodu vlejeme následne do pripravenej fľaše s bazou. Fľašu uzavrieme plátnom, alebo fóliou, ktorú poprepichujeme, aby sa k tekutine dostal vzduch. Necháme 4-6 dní kvasiť, potom precedíme. Nalejeme do čistých šampusových fliaš, zaštupľujeme, previažeme drôtom a dáme do chladu, kde zmes necháme ešte týždeň odležať. Potom je už šampanské pripravené.

Vyprážané bazové kvety na sladko:

Mladé kvety bazy, 1 vajce, polohrubá múka, mlieko, štipka soli, orechy, olej na vyprážanie, práškový cukor, škorica, vanilka, alebo kakao na dochutenie

Kvety bazy oklepeme od chrobáčikov, opláchneme vo vode a dáme uschnúť. Z 1 vajíčka, polohrubej múky a trocha mlieka urobíme polotekuté palacinkové cestíčko, do ktorého postrúhame asi 4 orechy. Celé kvety aj so stopkou namáčame do cestíčka, vyprážame zo 2 – 3 minútky. Potom ich vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Môžeme ich konzumovať na ryžových chlebíkoch posypané práškovým cukrom rozmiešaným s postrúhanými orechmi, škoricou, kakaom. Podávame teplé s jahodami, alebo iným ovocím.

Bazový džem:

1,5 kg plodov bez stoniek, šťava z 1 citróna, 500 g kryštálového cukru, gelfix

Plody umyjeme, usušíme, zbavíme stoniek. V hrnci zmiešame bazu s citrónovou šťavou a so želírovacím cukrom. Plody roztlačíme a privedieme do varu. Necháme 4 minúty vrieť za stáleho miešania. Hustotu vyskúšame tak, že varechou kvapneme trochu džemu na malý tanier. Ak džem tuhne, môžeme ho ihneď plniť do umytých a suchých pohárov, ktoré dobre uzavrieme a na 10 minút otočíme hore dnom. Potom ich otočíme viečkami hore a necháme vychladnúť.

Chutný bazový likér:

1 liter prelisovanej šťavy z bazových plodov, 500g cukru, kúsok celej škorice, klinčeky, ½ litra vodky, alebo slivovice

Postup: Šťavu premiešame s cukrom, pridáme koreniny, 10 minút povaríme. Zmes necháme vychladnúť, nasledovný deň precedíme a premiešame s alkoholom. Nalejeme do čistých fliaš a uložíme do chladu a tmy.

Bazový likér z plodov:

2 litre bazových plodov, 1 liter vody, 1kg kryštálového cukru 1 vanilkový cukor, 5 lyžíc silnej čiernej kávy, 1/2 litra rumu.

Bazu preberieme a uvaríme s vodou asi 15 – 20 min. Potom zmes precedíme cez husté sitko a trochu popučíme (nelisujeme). Do tejto šťavy pridáme celú dávku cukru a necháme poriadne povariť. Pridáme vanilkový cukor a varíme ešte asi 3 minúty. Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu a opäť prevaríme, necháme vychladnúť. Do vychladnutej šťavy pridáme rum a prelejeme do fľašiek.

Kontraindikácie

Napriek skutočnosti že rastlinné preparáty pripravené z kvetov a plodov bazy čiernej nevykazujú toxicitu, neodporúča sa užívanie počas tehotenstva a dojčenia. Medzi zaznamenané nežiadúce účinky patrí žalúdočný diskomfort. Niektoré časti rastliny – koreň, listy a nezrelé plody obsahujú značné množstvá kyanogénnych glykozidov, ktoré sú potencionálne toxické. Požitie nezrelých plodov môže zapríčiniť otravu kyanidom spôsobujúcu bunkovú hypoxiu (nedostatok kyslíka). Zahriatie a povarenie inaktivuje toxické kyanogénne glykozidy. Kvety bazy čiernej sú úplne bezpečné, neboli zaznamenané žiadne nežiadúce účinky. Pozor: drogu napádajú škodcovia, preto je dobre ju dlho neuskladňovať.

Zaujímavosť

Baza bola kedysi obranný prostriedok proti čiernej mágii a bosorkám. Verilo sa aj, že chráni pred ohňom a údermi blesku. Preto sa pestovala často v záhradách pri dome a pri stodolách.

Rastlina sa môže dožiť až 25 rokov.

Motto

Komu lupne v krížoch, spomeň si na bazu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

1 komentár

  1. ďakujem za recepty z bazy – bazový džem určite vyskúšam. Čo sa týka účinkov bazy, nepovedala by som že baza účinkuje proti bolesti. Skôr sa používa pri chrípke a nachladnutí a proti zápalovým ochoreniam. Ja bazu pravidelne používam ked som chorá a na prečistenie organizmu.

Komentáre sú uzavreté.

POSLEDNÉ ČLÁNKY