Broskyne
, sú guľaté plody s pozdĺžnou ryhou relatívne malých stromov, jemne zamatovo oplstené. Plod je okrúhly s výrazným podlhovastým švom, jemne oplstená pokožka je vyfarbená od žltej po červenú.
Ide o jeden z najobľúbenejších druhov ovocia, ktorý sa pestuje na celom svete v mierne teplých klimatických pásmach.
Popis
Šupka:
zamatová, zelenkasto žltá, žlto-oranžová, červená.
Dužina: biela alebo žltá, rozplývajúca sa, prípadne aj jemne vláknitá, šťavnatá.
Chuť: veľmi aromatická s typickou korenistou príchuťou, sladká alebo príjemne sladko-kyslastá.
Pôvod
Broskyňa pochádza z Číny a ako bolo vedecky dokázané, poznali ju tam už pred 4000 rokmi. V súčasnosti je najrozšírenejšia v Európe. Najväčší pestovatelia sú v Stredomorí. Vo svete sú známe pestovateľské oblasti južnej Afriky, Nového Zélandu a USA. Na Slovensku sa toto ovocie udomácnilo v 16. storočí. Najvhodnejšie oblasti majú nadmorskú výšku do 200 m.n.m.
Iné názvy
prunus persica (lat), broskev (cz), peach (en), pfirsich/pfirsichbaum (de), pêche (fr), melocotón (es), durazno (es), pesca (it)
Nutričné hodnoty
Jedna stredne veľká broskyňa obsahuje 1.36g bielkovín, 58 kalórií a 2.2g vlákniny.
Minerály: Draslík – 285mg Fosfor – 30mg Horčík – 14mg Mangán – 0.091mg Meď – 0.102mg Selén – 0.1mcg Vápnik – 9mg Zinok – 0.26mg Železo – 0.38mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 6µg Kyselina pantoténová – 0.229mg Niacín – 1.209mg Vitamín A – 489 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.036mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.047mg Vitamín B6 – 0.037mg Vitamín C – 9.9mg Vitamín E – 1.09mg Vitamín K – 3.9µg |
Ďalšie účinné látky
Organické rastlinné farbivá bioflavóny. Arómu určujú vo veľkej miere zastúpené laktóny.
Význam pre zdravie
- posilňujú obranyschopnosť organizmu
- zlepšujú náladu, pôsobia proti nepokoju
- uvoľňujú nervozitu a zvyšujú odolnosť voči stresu
- napomáhajú vylučovať vodu z organizmu, čím odľahčujú srdce, krvný obeh a obličky
- podporujú tvorbu krvi
- vďaka vysokému obsahu vlákniny, zbavujú človeka zápchy
Význam pri chudnutí
Broskyne pôsobia ako mierne preháňadlo, upokojujú tráviacu sústavu, stabilizujú hladinu hormónov a znižujú chuť na sladké. Sú ideálnym ovocím pri redukčných diétach.
Odrody
- z Francúzska:
- Arnaud – veľmi atraktívna odroda červenej farby so žiarivožltou dužinou, ktorá sa dobre oddeľuje od kôstky
- Grenadix – odroda s červenou mramorovanou šupkou, bielou málo sladkou dužinou
- Red top – poloneskorá príjemne sladká odroda so žltou štavnatou dužinou
- Rich lady – poloskorá odroda s veľkými plodmi príjemne ovocnej chuti. Jej žltá dužina sa veľmi ľahko oddeľuje od kôstky.
- z USA:
- Catherina – poloneskorá odroda, ktorá sa vyznačuje zašpicatenými plodmi s pevnou a sladkou intenzívne žltou dužinou
- Dixired – poloskorá odroda vynikajúcej arómy, jej sýtožltá dužina sa stredne ťažko oddeľuje od kôstky
- Fayette – neskorá odroda s relatívne neutrálnou chuťou. Jej dužina je svetložltá a ľahko sa oddeľuje od kôstky.
- Hale – neskorá odroda s pevno žltou dužinou príjemnej chuti, ľahko oddeliteľnou od kôstky
- Junegold – skorá odroda s intenzívnou žltou dužinou, ktorej plody sú šťavnaté a majú mierne korenitú arómu.
- Maycrest – veľmi skorá odroda, stredne veľká a so žltou dužinou. Vznikla mutáciou z odrody Springcrest.
- Redhaven – červená poloskorá odroda s mierne aromatickou žltou dužinou, ktorá sa ľahko oddeľuje od kôstky
- Springbell – skodá odroda s jemne vláknitou ovocnou dužinou, ktorá sa stredne ľahko oddeľuje od kôstky
- Springcrest – poloskorá vláknitá odroda s fádnou chuťou, žltou dužinou ľahko oddeľujúcou sa od kôstky. Rýchlo múčnatie.
- Suncrest – zaujímavá odroda so stredne veľkými plodmi a žltou dužinou, ktorá si zachováva svoju arómu aj pri uskladnení
Zaujímavosť
- Broskyne povzbudzujú chuť do jedla, preto tí ktorí majú nechutenstvo, by ich mali jesť ako predjedlo, nie ako dezert.
- Broskyňu v niektorých krajinách ľudia nazývajú aj perským jablkom, hoci nepochádza z Perzie.
- V Číne sú broskyne považované za symbol nesmrteľnosti a dlhovekosti.
- Maska z rozmiaganej dužiny broskýň sa používa na kozmetické účely – ženy si ju aplikujú za účelom osvieženia vzhľadu svojej pleti.
- Olejnaté jadrá slúžia v priemyslovej výrobe ako náhrada mandlí.
Upozornenie
- Broskyne dozrievajú po zbere, sú veľmi háklivé na stlačenie.
- Keďže sa broskyne nedajú dlho skladovať (zrelé len veľmi krátko), najčastejšie sa buď skonzumujú alebo spracujú do kompótov, lekvárov a džemov (odporúča sa ich spotrebovať do 1-2 dní po ich nákupe).
- Kôstky broskýň obsahujú kyselinu kyanovodíkovú, resp. látky, z ktorých v organizme kyanovodík vzniká. Malým deťom preto dávame iba odkôstkované broskyne. Pozor je potrebné dávať tiež na to ak je broskyňa v niektorom mieste nahnitá. V takom prípade je obvykle napadnutá plesňou, ktorej jedovatá látka patulín môže byť rozptýlená v celom plode. Nahnité broskyne preto nekonzumujte a celé zlikvidujte.
Využitie v kuchyni
Broskyňa sa v kuchyni využíva v jej 4 formách:
- surová: ako čerstvé ovocie, do šalátov a koláčov
- je výborná pri konzumácii za surova,
- z čerstvých plodov sa dajú pripraviť chutné dezerty v podobe sladkých šalátov či tort, známy je dezert Pêches Melba v ktorom je výborne skombinovaná zmes broskýň a malín.
- odrody s bielou dužinou sú ideálnym doplnkom k bielemu vínu, bowle a koktejlom – legendárnym je koktejl Bellini, ktorý vznikol so šťavy z bielych broskýň, ktorá sa v pomere 1:3 doleje proseccom
- varená: na džemy, kompóty, čatní,
- pečená: do nákypov, suflé
- šťava: ako nektár, dreň, v podobe alkoholického nápoja ako napr. broskyňový likér či koňak.
Recept – tvarohové broskyne
Ingrediencie (2porcie):
100g odtučneného tvarohu; 2 čl vanilínového cukru; 2 čl pražených mandľových lupienkov; 1čl medu; 2 broskyne
Príprava:
Rúru predhrejeme na 200°C. Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom a medom. Broskyne umyjeme, rozpolíme a zbavíme kôstok. Tvarohovým krémom naplníme polovice broskýň, poukladáme ich do formy a na strednej koľajničke ich pečieme 10minút. Vyberieme, posypeme mandľovými lupienkami a podávame.
Zdroje
[1] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. Vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., ISBN 978-80-556-0492-3