Brusnice
(z angl. cranberries, lat. Vaccinium macrocarpon), sú žiarivo červené plody veľkosti olív, ktoré chutia po ovocí a sú známe predovšetkým vďaka svojmu blahodarnému vplyvu na zdravie. Obľúbené sú tiež najmä ako v príloha k rôznym druhom diviny.
Pôvod
O pôvode brusníc nie je takmer nič známe. Dnes sa s nimi stretávame v Európe, v Amerike a tiež aj Ázii. V našich podmienkach sa vyskytujú v suchých lesoch, hlavne borovicových, na vresoviskách a rašeliniskách, na planej piesočnatej pôde od nížiny až do alpské pásmo.
Iné názvy
vaccinium vitis-idaea (lat), brusnice/brusinka (cz), cranberry/lingonberry/cowberry (en), preiselbeere/preißelbeere (de)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka brusníc obsahuje: 0.39g bielkovín, 46 kalórií a 4.6g vlákniny.
Minerály: Draslík – 85mg Fosfor – 13mg Horčík – 6mg Mangán – 0.36mg Meď – 0.061mg Selén – 0.1µg Sodík – 2mg Vápnik – 8mg Zinok – 0.1mg Železo – 0.25mg |
Vitamíny: Niacín – 0.101mg Kyselina listová – 1µg Kyselina pantoténová – 0.295mg Vitamín A – 60 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.012mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.02mg Vitamín B6 – 0.057mg Vitamín C – 13.3mg Vitamín E – 1.2mg Vitamín K – 5.1µg |
Ďalšie účinné látky
Listy obsahujú arbutín, triesloviny a flavonoidy, ktoré dezinfikujú močové cesty a zlepšujú diurézu.
Význam pre zdravie
- znižujú pH moču, zabraňujú usadzovaniu baktérií na slizniciach a tak účinne chránia pred ochoreniami močových ciest (najmä zápalmi)
- sú prevenciou aj proti vzniku obličkových kameňov
- zvyšujú imunitu organizmu, chránia pred chrípkou a prechladnutím
- u detí sa používajú aj pri hnačkách
- brzdia účinky Helicobacter pylori, baktérie, ktorá spôsobuje žalúdočné vredy
- znižujú zlý cholesterol v krvi, svoje uplatnenie si nájdu preto aj v boji proti kôrnateniu tepien
Zaujímavosť
- Za svoje meno vďačia Cranberries prvým európskym osadníkom, ktorí pristáli s loďou Mayflower roku 1620 pri brehoch Nového Anglicka. S plodmi ich zoznámili Indiáni. Pretože výrazné kvety pripomínali hlavičku a krk vtáka žeriava („crane“), dostali americké brusnice meno „Crane berry“ (žeriavie bobule), čo sa neskôr skrátilo na Cranberry.
- O liečivej sile brusníc vedeli Indiáni už pred 300 rokmi. Používali ich na hojenie rán a zmierňovanie bolestí.
Recept
Brusnicový šalátPotrebujeme:
600 g vytriedených brusníc, 100 g cukru, voda, 50 ml bieleho vína, cukor, 150 ml smotany.
Ako na to:
Brusnice umyte a uvarte vo vode so 100 g cukru. Keď vychladli, pokropte ich bielym vínom, znovu oslaďte podľa chuti. Podávajte so 150 ml smotany.