3.7 C
Bratislava
nedeľa, 24 novembra, 2024

Bylinkové omáčky

Zelená omáčka

Jej názov ju presne vystihuje, nakoľko samotná farba tejto omáčky je zelená. Táto zmes sa používa zjari, hlavne ako zálievka do šalátov. Tradične je v nej zastúpených 7 bylín: bedrovník, trebuľka, potočnica, borák, šťaveľ, petržlen a pažítka. Táto vitamínová bomba má svoj pôvod z Nemecka. Bylinky umyjete, nasekáte, zamiešate s cesnakom do tvarohu, alebo jogurtu s pridaním 1 alebo viacerých varených vajec. Výsledná omáčka je veľmi osviežujúca, hodí sa k šalátom, či trebárs k zemiakom, alebo k rajčinám.

Provensálske korenie

Táto svetoznáma bylinková zmes má svoj pôvod zo slnečného juhu Francúzska. Jej súčasťou sú: rozmarín, tymián, bazalka, saturejka, majoránka, trebuľka, ligurček a pamajorán. Hodí sa ku grilovanému mäsu, do šalátov, k cestovinám, či ryži.

Fines herbes

Aj napriek anglickému názvu má aj táto zmes bylín svoj pôvod vo Francúzsku. Zmes sa používa v čerstvom i sušenom stave. Klasická kombinácia má viacero podôb, najčastejšie ju však tvorí trebuľka, estragón, pažítka i petržlen. Ďalšou kombináciou pre fines herbes môžu byť bazalka, tymián, šalvia alebo rozmarín.

Salsa verde – Studená bylinková omáčka

Táto omáčka patrí medzi letné studené omáčky a je plná báječných chutí, ktoré získava spojením byliniek, olív, ančovičiek, plodov kaparovníka a nevyhnutného olivového oleja. Nie je to omáčka v pravom slova zmysle. Poslúžiť môže ako dip i marináda. Medzi jej prednosti patrí aj veľmi nenáročná príprava. Je to totiž doslova „päť minút“, ale zaslúži si pár hodiť nerušeného odpočinku v chladničke.

Recept:

1 veľká hrsť petržlenovej vňate
1-2 lyžice aromatických bylín (bazalka, mäta, pažítka)
2-3 strúčiky cesnaku (olúpaný a jemne nasekaný)
1 lyžica kapár (dobre prepláchnuť)
8-10 ks vykôstkovaných zelených olív
2 lyžičky hrubozrnnej horčice (francúzska, bavorská či kremžská)
2 – 3 ks ančovičiek
šťava z polovičky menšieho citróna
panenský olivový olej podľa potreby
morská soľ jemná
hrubo mleté korenie

Bylinky vymiešame v mažiari s nasekaným cesnakom, olivami, ančovičkami, kapary a horčicou. Pridáme citrónovú šťavu a olivový olej a vyrobíme hrubšie omáčku. Podľa chuti osolíme a popepríme. V uzavretej nádobke necháme omáčku dobre vychladiť.

Zelené pesto

Základom tejto omáčky je bazalka a olivový olej. Ďalšími prísadami sú píniové oriešky, parmezán, cesnak, soľ a korenie. Všetky prísady sa dajú do mixéra alebo mažiaru a rozotrú sa na pastu. Pesto sa používa na hrianky, alebo cestovín. Pesto pochádza z Talianska.

Guacamole

Táto chutná omáčka má svoj pôvod v Mexiku. Omáčka je krémová, hustá, jej základom je avokádo.

Na prípravu Guacamole potrebujete:
1 zrelé avokádo, 5 cherry paradajok / 1 tvrdá paradajka, 1-2 chilli papričky bez semienok / chilli korenie, 1 malá cibuľa biela / červená / mladá, 1 hrsť koriandrovej / petržlenovej vňate, 1 limetka / 1 citrón, morská soľ, čierne mleté korenie

Cibuľu očistíme, paradajky a vňať umyjeme, chilli zbavíme semienok a všetko nakrájame nadrobno najlepšie pomocou malého mixéra. Avokádo rozrežeme na polovicu, vyberieme kôstku, ošúpeme a vidličkou roztlačíme jeho dužinu nahrubo najlepšie na rovnej ploche. Mala by byť mäkká ako banán a krásne žlto-zelená. Dužinu dáme do misky a hneď pokapeme limetkovou šťavou z polovice limety, aby sme zabránili zmene farby. Pridáme nakrájané korenie a bylinky a dobre premiešame. Nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou podľa chuti. Guacamole podávajte s chipsami, tortillami alebo čerstvým chrumkavým pečivom – je to delikatesa ktorej neodoláte a navyše zdravá.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY