Aj keď mnoho z nás pozná čakanku ako kvet s modrými kvetmi, teraz vám predstavíme jej šalátovú menovkyňu. Čakanka šalátová nazývaná aj hlávková, alebo“puková“ je skôr známa v talianskej, francúzskej, či holandskej kuchyni. Už názov napovedá že sa jedná o šalát. Čakankové listy sú chrumkavé a plné vitamínov. Existuje biela odroda zo zelenými končekmi, ale i fialkastá odroda. Hlávka je guľatá, alebo oválna, o dĺžke 15 až 20 cm.
Šalátové listy používame za surova do šalátov, ale sú vhodné i na zapekanie, varenie, do polievok i omáčok. Ich horkastý konček o dĺžke 1-2 cm pred spracovaním odrežeme.
Pôvod
Vznikla v podstate náhodou, a to tak, keď si istý belgičan chcel pripraviť kávu cigóriu s čakankových pukov. Ich vyschnuté korene uskladnil v pivnici, kde bola tma a vlhko a tam napučali. Aj dnes sa táto šalátová zelenina pestuje a urýchľuje v tme.
Iné názvy
cigória, cichorium intybus (lat), čekanka (cz), chicory (en), blue sailors (en), succory (en), coffeeweed (en), gemeine (de), gewöhnliche wegwarte (de), zichorie (de)
Nutričné hodnoty
100g čakanky obsahuje: 4.7g sacharidov, 1.7g bielkovín a 4g vlákniny.
Minerály: Draslík – 420mg Fosfor – 47mg Horčík – 30mg Mangán – 0.429mg Sodík – 45mg Vápnik – 100mg Zinok – 0.42mg Železo – 0.9mg |
Vitamíny: Vitamín A – 285.9µg Vitamín B1 – 0.006mg Vitamín B2 – 0.1mg Vitamín B3 – 0.5mg Vitamín B5 – 1.159mg Vitamín B6 – 0.105mg Vitamín B9 – 110mg Vitamín C – 24mg Vitamín E – 2.3mg Vitamín K – 298µg |
Ďalšie účinné látky
Dietetickú hodnotu určuje prítomnosť horkej látky glykozidu intybín. Čakanka obsahuje tiež inulín, a preto je veľmi vhodná pre diabetikov.
Význam pre zdravie
Obsahuje vitamíny C, K, z minerálov je to najmä: vápnik, železo, horčík a fosfor. Obsahuje aj horčiny, ktoré pomáhajú pri tráviacich a vylučovacích ťažkostiach. Reguluje tak činnosť tráviacich orgánov, priaznivo ovplyvňuje trávenie, tvorbu a obeh krvi, čím prispieva k rýchlej obnove síl pri stavoch vyčerpanosti. Čakanka podporuje správnu funkciu pečene, žlčníka, pankreasu a čriev.
Zaujímavosť
U nás sa čakanka ľudovo nazývala korenie sv. Petra. Pokiaľ sa zbiera vo sviatok svätého Petra, má najlepšie účinky.
Upozornenie
Čakanka uplatňuje svoje terapeutické pôsobenie v najužšom spojení so zdravou zmiešanou stravou. Nesprávna výživa chudá na živiny môže viesť k tomu, že pri nadmernej spotrebe čakanky sa vyplavia z tela dôležité stopové prvky a minerálne látky (hlavne zinok, železo a vápnik).
Recept
Čakanka na smotanePotrebujeme:
600 – 700 g pukov, 0,2 l kyslej smotany, 20 g hl. múky, soľ, voda.
Čisté, pokrájané puky zalejeme trochou vriacej vody, osolíme a prikryté uvaríme. Smotanu rozmiešame s múkou, prilejeme k uvareným pukom a spolu povaríme. Podľa chuti môžeme okysliť citrónovou šťavou, prípadne osladiť.