Popis
Plody (bobule) Camu camu sú zelenej až červeno-fialovej farby. Majú veľkosť malého citróna resp. slivky a výraznú kyslú chuť.
Pôvod
Pochádza z Peru, z vlhkých tropických oblastí amazonského dažďového pralesa.
Iné názvy
cacari, camocamo, myrciaria dubia (lat)
Nutričné hodnoty
100g Camu Camu obsahuje: 1.55g bielkovín, 2.62g tuku a 0.76g vlákniny.
Minerály: Draslík – 9.71g Fosfor – 35.14mg Vápnik – 4.27mg Železo – 0.94mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.07mg Vitamín B2 – 0.16mg Vitamín B3 – 8.25mg Vitamín C – 7490mg |
Ďalšie účinné látky
Leucín, serín, valín a terpeny (alfa-pinen, d-limonen).
Význam pre zdravie
Posilňuje imunitný systém, zaberá v boji proti vírusovým a bakteriálnym infekciám, urýchľuje hojenie rán a obnovu telesných tkanív. Vďaka svojej regeneračnej schopnosti je vhodné ho užívať v období zvýšenej záťaže, pri vyčerpaní, pri pooperačných stavoch, po chemoterapii. Vďaka svojej schopnosti udržiavať správnu hladinu serotonínu v mozgu, podporuje tiež dobrú náladu a bojuje proti depresiám.
Zaujímavosť
Obsahuje najväčšie množstvo prírodného vitamínu C, ktoré bolo kedy zaznamenané – až 2700mg/100g !
Upozornenie
Pri nadmerne vysokých denných dávkach môžu vznikať gastro-intestinálne poruchy a hnačka, preto dodržujte odporúčanú dennú dávku.