Popis
Čerešne rastú na stromoch vysokých až do 20m. Okrúhle plody sú rôznofarebné: žlté, červenkasté až takmer čierne. Ich hmotnosť je 5 až 10g.
Pôvod
Domovom čerešne známej už u Rimanov je celá európska a ázijská pevnina. Na vzniku nespočetných súčasných kultúrnych odrôd sa podieľali predovšetkým čerešňa vtáčia a divorastúce druhy višne. Poznáme asi 500 rôznych čerešňových a asi 250 višnových odrôd.
Iné názvy
prunus avium (lat), třešeň (cz), cherry (en), kirsche (de)
Nutričné hodnoty
Jeden šálka čerstvých čerešní obsahuje: 1.46g bielkovín, 87 kalórií a 2.9g vlákniny.
Minerály: Draslík – 306mg Fosfor – 29mg Horčík – 15mg Mangán – 0.097mg Meď – 0.083mg Vápnik – 18mg Zinok – 0.1mg Železo – 0.5mg |
Vitamíny: Niacín – 0.213mg Kyselina listová – 6µg Kyselina pantoténová – 0.275mg Vitamín A – 88 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.037mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.046mg Vitamín B6 – 0.068mg Vitamín C – 9.7mg Vitamín E – 0.1mg Vitamín K – 2.9µg |
Význam pre zdravie
- chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom
- podporujú stavbu kostí a zubov
- majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť
- pôsobia protizápalovo
- podporujú vylučovanie kyseliny močovej a ďalších škodlivých látok, čistia obličky
- obsahujú organicky viazaný jód čím podporujú správnu činnosť štítnej žľazy
- prospievajú srdcu a obehovej sústave
- vďaka obsahu antokyánom prispievajú k liečbe cukrovky
- pomáhajú pri paradentóze
- zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu
- majú mierny laxatívny účinok, pôsobia proti zápche
- pomáhajú pri redukcii hmotnosti
- posilňujú imunitný systém
- vytvárajú protirakovinovú imunitu
Zaujímavosť
- Dávno osvedčené zohriate vrecúško s čerešňovými kôstkami poskytuje príjemné teplo a pomáha najmä deťom pri bolestiach brucha a uší.
- Indiáni liečili kašeľ a nachladenie práve čajom uvareným z kôry čerešne.
- Na priemernom čerešňovom strome vyrastie také množstvo čerešní, že je možné upiecť z nich až 70 čerešňových koláčov.
- Zaujímavou kulinárskou špecialitou sú čerešne podávané s vyzretým syrom. Oplatí sa vyskúšať túto netradičnú kombináciu.
Upozornenie
- Čerešňové kôstky obsahujú kyanovodík, respektíve substancie, ktoré sa vplyvom enzýmov v črevách štiepia a uvoľňuje sa z nich kyanovodík. Ak však prehltnete 1-2 kôstky, nemusíte sa ničoho obávať.
- Čerešne nezapíjajte veľkým množstvom vody, pretože tak môžu v tráviacom trakte začať kvasiť a vyvolať tráviace ťažkosti.
Recept
Čerešňový koláčPotrebujeme:
6 vajec, 500 g kryštálového cukru, 120 g masla, 40 g kakaa, 500 g polohrubej múky, 4 dcl mlieka, 1 prášok do pečiva, 1 lyžička mletej škorice, čerešne, škoricový a vanilkový cukor na posypanie. Poleva: čerešňový jogurt a čerešne na ozdobu.
Ako na to:
Čerešne umyjeme, neodkôstkujeme, pretože by inak pustili veľa šťavy a koláč by bol ťažko krájateľný. Žĺtka oddelíme od bielkov, vymažeme plech tukom a posypeme múkou. Maslo vymiešame s cukrom, postupne pridáme žĺtky a vyšľaháme na penu. Pridáme kakao, v malých dávkach múku striedavo s mliekom. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a prášok do pečiva. Nalejeme na vymastený plech a naň dáme dáme čerešne. Pocukrujeme vanilkovým a škoricovým cukrom. Koláč upečte a ozdobte čerešňovým jogurtom.
Dakujem Vam za tak zaujimavy clanok : “ Ceresna a jej 14 liecivych vlasnosti…….. „
Kde sa daju teraz zakupit
u nás v Samoške boli včera 18.06 8,40€/kg – no nekúp to….