15 C
Bratislava
streda, 16 apríla, 2025

Čerešne – pomôžu vám s artritídou?

Čerešne patria medzi obľúbené ovocie. Menšie červené guľôčky sa objavia na pultoch predajní medzi prvým ovocím po zime. Siahnuť po nich a vychutnať si ich počas sezóny sa vám určite oplatí. Nie len pre ich jedinečnú a perfektnú chuť ale aj pre množstvo vitamínov a minerálov, ktoré priaznivo vplývajú na zdravie.

Čerešne patria medzi kôstkové ovocie. Pestujú sa po celom svete, kde počas zimy nie sú príliš nízke teploty. Predpokladá sa, že pochádzajú zo západnej Ázie a východnej Európy. Čerešne majú rôzne farby, od žltej cez červenú až po takmer čiernu.

Čerešne – vplyv na zdravie

Či už siahnete po čerešniach alebo višniach môžete sa tešiť nie len z ich chuti ale aj množstva živín, ktoré podporujú zdravie organizmu v rôznych smeroch.

Nutričné hodnoty

Jeden šálka čerstvých čerešní obsahuje: 1.46g bielkovín, 87 kalórií a 2.9g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 306mg
Fosfor – 29mg
Horčík – 15mg
Mangán – 0.097mg
Meď – 0.083mg
Vápnik – 18mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 0.5mg
Vitamíny:
Niacín – 0.213mg
Kyselina listová – 6µg
Kyselina pantoténová – 0.275mg
Vitamíny A – 88 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.037mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.046mg
Vitamín B6 – 0.068mg
Vitamín C – 9.7mg
Vitamín E – 0.1mg
Vitamín K – 2.9µg

Bojuje so zápalmi

Čerešne obsahujú veľké množstvo polyfenolov, konkrétne flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Zachytávajú voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a prispievajú tak k rozvoju chronických ochorení.

Okrem tohto typu antioxidantov sú čerešne aj bohatým zdrojom vitamínov A, C a E.

Podľa viacerých štúdií stačí skonzumovať denne minimálne 45 čerešní a môže dôjsť k zníženiu zápalu spôsobeného voľnými radikálmi.

Zlepšuje spánok

Sladké čerešne obsahujú aj látky, ktoré sú dôležité pre zdravý a kvalitný spánok. Nájdete v nich

  • melatonín – hormón, ktorý navodzuje ospalosť a začína sa tvoriť keď sa zvečerieva
  • serotonín – podporuje prirodzenú produkciu melatonínu v organizme
  • tryptofán – látka, ktorá zvyšuje tvorbu serotonínu a „uspí vás po jedle“.

Tento účinok čerešní pocítite až po pár dňoch ich konzumácie. Mali by ste denne zjesť naozaj veľa čerešní (okolo 60 kusov). Zjesť takéto množstvo čerešní každý deň môže byť problém preto je lepšie piť koncentrovanú čerešňovú šťavu.

Spánok. Čerešne

Pomáha pri artritíde

Konzumácia čerešní alebo čerešňovej šťavy môže zmierniť príznaky artritídy alebo dny. Je to vďaka protizápalovým účinkom čerešní a množstvu antioxidantov, ktoré obsahujú. Podľa viacerých štúdií môžu čerešne znižovať hladiny kyseliny močovej v organizme čo vedie k zníženiu vzplanutí dny. Najúčinnejšia sa ukázala kombinácia čerešňového extraktu s alopurinolom (liek na zníženie kys.močovej).

  • konzumácia čerešní môže znížiť vzplanutia dny o 33%
  • kombinácia čerešní a liekov na dnu môže vzplanutia ochorenia znížiť o 75%

Hladina cukru v krvi

Čerešne obsahujú množstvo vlákniny a antokyánov a vďaka tomu majú nízky glykemický index. Potraviny s nízkym glykemickým indexom pomaly zvyšujú hladinu cukru v krvi čím pomáhajú udržiavať cukrovku pod kontrolou.

V jednej štúdii ľudia s cukrovkou, ktorí pili koncentrovanú čerešňovú šťavu počas 6 týždňov mali nižšie hladiny cukru v krvi, schudli a aj sa im znížil krvný tlak.

Podporuje zdravie srdca

Čerešne obsahujú množstvo draslíka a málo sodíka. Je známe, že potraviny obsahujúce draslík môžu znížiť vysoký krvný tlak čím znížia aj riziko vzniku srdcových chorôb. Ďalším plusom tohto ovocia je, že obsahujú aj rastlinné steroly, ktoré môžu znižovať hladiny cholesterolu.

Zotavenie svalov po tréningu

Ak pravidelne cvičíte môžu vám čerešne pomôcť pri regenerácii po cvičení. Protizápalové a antioxidačné účinky tohto ovocia zmierňujú zápaly a upokojujú boľavé svaly. Čerešne môžu v tomto prípade fungovať podobne ako ibuprofén.

Čerešne môžu zlepšiť aj váš výkon pri cvičení. Bežci, ktorí užívali čerešňový prášok mali o 13% lepší čas než bežci, ktorí prášok neužívali. Navyše, po tréningu mali menšie bolesti.

Zlepšuje náladu

Niektoré štúdie naznačujú, že čerešne môžu zmierniť úzkosť a stres. Iné zas v tomto smere nič nepreukázali. Faktom je, že zlepšenie nálady môže byť spôsobené kvalitnejším spánkom a aj podporou tvorby serotonínu.

Funkcie mozog

Antokyány, ktoré dodávajú čerešniam červenú farbu sa spájajú s podporou funkcií mozgu. Každodenná konzumácia čerešňovej šťavy v jednej štúdii zlepšila pamäť starších ľudí, ktorí trpeli miernou až stredne ťažkou demenciou.

Čerešne

Riziká konzumácie čerešní

Aj keď sú čerešne zdraviu prospešné nemusia sadnúť každému.

Salicylát je látka, ktorá sa nachádza v Aspiríne. Ak ste citliví na túto zložku mali by ste sa vyhnúť konzumácii vyššieho množstva čerešní. Toto ovocie obsahuje salicylát a pri precitlivenosti naň sa u vás môže objaviť žalúdočná nevoľnosť alebo hnačka.

Konzumácia väčšieho množstva čerešní naraz môže viesť k problémom s trávením. Je to vďaka vláknine, ktorú obsahujú. Príjem vysokého množstva vlákniny naraz môže spôsobiť

  • nadúvanie
  • plynatosť
  • žalúdočné kŕče

Aj keď čerešne nepatria k typickým alergénnym potravinám môžu v zriedkavých prípadoch viesť k alergii. Ak spozorujete pri ich konzumácii príznaky alergie vyhľadajte čo najskôr lekára.

Čerešňové kôstky obsahujú kyanovodík, respektíve substancie, ktoré sa vplyvom enzýmov v črevách štiepia a uvoľňuje sa z nich kyanovodík. Ak však prehltnete 1-2 kôstky, nemusíte sa ničoho obávať.

Nezapíjajte ich veľkým množstvom vody, pretože tak môžu v tráviacom trakte začať kvasiť a vyvolať tráviace ťažkosti.

Ako skladovať čerešne

Ak si chcete odložiť čerešne na pár dní je dobré vedieť ako ich skladovať. Najdlhšie vám čerstvé vydržia ak ich uložíte na najchladnejšie miesto v chladničke neumyté. Pokiaľ by ste ich umyli voda sa bude absorbovať v mieste, kde sa čerešňa spája so stopkou a začne podliehať skaze.

Čerešne neskladujte blízko potravín so silným zápachom ako cesnak alebo cibuľa. Toto ovocie má tendenciu prebrať ich vôňu.

Pri správnom skladovaní vám môžu čerstvé čerešne vydržať 2 až 3 dni. Pri kúpe si vyberajte čerešne, ktoré majú zelené stonky a sú bacuľaté. Čím má tmavšiu farbu tým dozretejšia a sladšia je.

Ako zaradiť čerešne do jedálnička

Pokiaľ chcete z čerešní získať maximum živín je najlepšie konzumovať ich surové. Váš organizmus tak získa všetky vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré obsahujú.

Konzumácia väčšieho množstva čerešní môže u niektorých ľudí viesť k tráviacim problémom. Ak sa tomu chcete vyhnúť môžete si dať čerešňovú šťavu alebo džús. Faktom ale je, že o pár živín prídete.

Čerstvé alebo mrazené čerešne môžete rozmixovať a pridať ich do smoothie.

Vhodnou voľbou je aj použitie čerešní v koláčoch, môžete ich pridať do jogurtu, cereálií alebo ovsených vločiek.

Pozor si dajte na konzervované čerešne, ktoré obsahujú veľa pridaného cukru. Miesto nich dajte prednosť sušeným alebo mrazeným.

Čerešne

Zaujímavosť

  • Dávno osvedčené zohriate vrecúško s čerešňovými kôstkami poskytuje príjemné teplo a pomáha najmä deťom pri bolestiach brucha a uší.
  • Indiáni liečili kašeľ a nachladenie práve čajom uvareným z kôry čerešne.
  • Na priemernom čerešňovom strome vyrastie také množstvo čerešní, že je možné upiecť z nich až 70 čerešňových koláčov.
  • Zaujímavou kulinárskou špecialitou sú čerešne podávané s vyzretým syrom. Oplatí sa vyskúšať túto netradičnú kombináciu.

Recepty

Čerešňový koláč

6 vajec, 500 g kryštálového cukru, 120 g masla, 40 g kakaa, 500 g polohrubej múky, 4 dcl mlieka, 1 prášok do pečiva, 1 lyžička mletej škorice, čerešne, škoricový a vanilkový cukor na posypanie. Poleva: čerešňový jogurt a čerešne na ozdobu.

Čerešne umyjeme, neodkôstkujeme, pretože by inak pustili veľa šťavy a koláč by bol ťažko krájateľný. Žĺtka oddelíme od bielkov, vymažeme plech tukom a posypeme múkou. Maslo vymiešame s cukrom, postupne pridáme žĺtky a vyšľaháme na penu. Pridáme kakao, v malých dávkach múku striedavo s mliekom. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a prášok do pečiva. Nalejeme na vymastený plech a naň dáme dáme čerešne. Pocukrujeme vanilkovým a škoricovým cukrom. Koláč upečte a ozdobte čerešňovým jogurtom.

Čerešňovo višňový džem s chia

Ako využiť čerešne určite viete. Ak dávate prednosť kyslejšej chuti višní vyskúšajte recept na džem s čerešňami, višňami a chia. V chladničke vám vydrží pár týždňov a perfektne sa hodí ako poleva na wafle, lievance alebo aj k zmrzline.

  • 2 šálky čerešní a višní bez kôstok (môžu byť aj mrazené)
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice chia semienok

V hrnci zmiešajte čerešne, višne a med. Za častého miešania varte asi 5 minút. Počas miešania čerešne a jemne roztláčajte vareškou. Hneď ako začne zmes vrieť znížte teplotu na minimum a duste asi 10 minút. Následne stiahnite hrniec z ohňa a primiešajte chia semienka. Ako bude džem chladnúť bude hustnúť. Okoštujte ho a v prípade potreby doslaďte medom. Džem skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Vydrží približne 2 týždne.

Chuť džemu výrazne ovplyvňuje aj množstvo kyslastých višní. Čím viac ich dáte tým kyslejší bude.

ZDROJ:

healthyfamilyproject.com/produce-tips/cherries/

healthline.com/nutrition/cherries-benefits#packed-with-nutrients

webmd.com/diet/health-benefits-cherries

health.clevelandclinic.org/benefits-of-cherries

Obrázky: pexels.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.
Predchádzajúci článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

3 KOMENTÁRE

  1. Dakujem Vam za tak zaujimavy clanok : “ Ceresna a jej 14 liecivych vlasnosti…….. „

Komentáre sú uzavreté.

POSLEDNÉ ČLÁNKY