Popis
Černice sú malé štavnato-aromatické plody zoskupené okolo jadra, ktoré je jedlé a zostáva v ovocí, aj keď sú zrelé. Plody černíc sú asi 2cm veľké a tvoria tzv. plodstvá. Černice sú tmavočervené, čiernofialové až čierne lesklé a veľmi šťavnaté.
Pôvod
Nikto nevie, odkiaľ černica pochádza. Z Ázie, či skôr zo Severnej Ameriky? Každopádne, našťastie rastie aj v našich lesoch, v strednej Európe, hoci tu dozrieva trochu neskôr ako v stredomorskej oblasti, až na konci leta.
Iné názvy
ostružina černicová, rubus fruticosus (lat), ostružina (cz), blackberry (en), black cap (en), brombeere (de)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka černíc obsahuje: 2g bielkovín, 62 kalórií a 7.6g vlákniny.
Minerály: Draslík – 233mg Fosfor – 32mg Horčík – 29mg Mangán – 0.93mg Meď – 0.238mg Selén – 0.6µg Sodík – 1mg Vápnik – 42mg Zinok – 0.76mg Železo – 0.89mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 36µg Kyselina pantoténová – 0.397mg Niacín – 0.93mg Vitamín A – 308 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.029mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.037mg Vitamín B6 – 0.043mg Vitamín C – 30.2mg Vitamín E – 1.68mg Vitamín K – 28.5µg |
Ďalšie účinné látky
Žiadna iná bobuľovina neobsahuje toľko kyseliny elagovej ako černica, a preto je dobrým pomocníkom na tlmenie rastu tumorov.
Význam pre zdravie
- majú antiseptické, antivirotické a zvieravé účinky
- chránia pred endoteliálnou disfunkciou a vaskulárnou poruchou
- sú účinné proti makulárnej degenerácii
- spomaľujú proces starnutia
- pomáhajú čistiť krv, posilňovať krvné cievy, eliminujú hemoroidy
- pomáhajú udržiavať zdravé trávenie, regulujú hladinu cukru v krvi, znižujú hmotnosť
- sú analgetikom alebo tlmičom bolesti
- pomáhajú pri bolestiach hrdla a infekciách v ústnej dutine
- obsahujú bioflavonoidy, ktoré prospievajú žilovému systému, zlepšujú prietok krvi
- čaj z černicových listov pôsobí protizápalovo, používa sa pri hnačke, na zmiernenie kolík, na upokojenie žalúdočných a črevných slizníc
Zaujímavosť
Pravidelná konzumácia černíc môže napomáhať posilňovaniu krvných ciev vo vašom tele.
Upozornenie
Černice zbierané vo voľnej prírode by sme mali konzumovať iba varené, napr. ako kompót, marmeládu alebo v koláčoch, aby sme vylúčili možné parazitické ochorenie spôsobené larvou Echinococcus multilocularis.
Recept
Černicový džem s jablkami
Na 1 kg černíc, 1 kg jabĺk (môžu byť i menej kvalitné, napríklad opadané) potrebujeme 1 kg cukru. Najprv podusíme jablká do mäkka, potom pridáme celé černice a cukor. Varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Horúcim džemom plníme vyparené poháre. Uzavrieme ich uzávermi, obrátime dnom nahor a dáme vychladnúť. Môžeme ich i sterilizovať, a to 10 minút pri 85 stupňoch.