Popis
Červené ríbezle sú plody 1 až 2 m vysokého kríka a kríkového stromčeka. Bobule tvoriace strapce sú 5 až 10 mm veľké, okrúhle, hladké s červeným až tmavočerveným vyfarbením.
Pôvod
Červené ríbezle boli udomácnené pôvodne v strednej a východnej Európe a pestujú sa už od 16. storočia. Darí sa im vo všetkých oblastiach zeme s miernym podnebím.
Iné názvy
ribes rubrum (lat), červený rybíz (cz), red currant (en), rote johannisbeere (de), garten-johannisbeere (de), rote ribisel (de)
Nutričné hodnoty
100g červených ríbezlí obsahuje: 1.4g bielkovín, 0.2g tuku a 4.3g vlákniny.
Minerály: Draslík – 275mg Fosfor – 44mg Horčík – 13mg Mangán – 0.186mg Sodík – 1mg Vápnik – 33 mg Zinok – 0.23mg Železo – 1mg |
Vitamíny: Cholín – 7.6mg Kyselina listová – 8µg Kyselina pantoténová – 0.064mg Vitamín B1 – 0.04mg Vitamín B2 – 0.05mg Vitamín B3 – 0.1mg Vitamín B6 – 0.07mg Vitamín C – 41mg Vitamín E – 0.1mg Vitamín K – 11µg |
Ďalšie účinné látky
Pektín, kyselina citrónová a iné ovocné kyseliny.
Význam pre zdravie
V nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti ateroskleróze, nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekrécii rôznych štiav. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápale. Ríbezľová šťava je obzvlášť hodnotná pre obličky a pôsobí proti zápalovým pochodom v tele. Zmierňuje tiež zahlienenie tráviaceho ústrojenstva.
Zaujímavosť
Červené ríbezle tvoria kľúčovú prísadu Cumberlandskej omáčky, ktorá sa s obľubou podáva ku jedlám zo zveriny.
Upozornenie
Ak trpíte častým pálením záhy alebo žalúdočným refluxom (prenikaním kyslého obsahu žalúdka späť do pažeráka, ktorý je poškodzovaný a môžeme v ňom vzniknúť zápal), nemali by ste ríbezle konzumovať príliš často.
Recept
Mrkva s ríbezľamiSuroviny:
1 3/4 l vody, 1/2 kg kryštálového cukru, 1 kg jemne nastrúhanej mrkvy, 1,2 kg bobuliek červených ríbezlí.
Postup:
Vodu s cukrom dáme variť. Keď začne vrieť, vsypeme mrkvu a 8-10 min. povaríme. Pridáme ríbezle a necháme prejsť varom. Ihneď nalievame i so šťavou do fliaš, uzavrieme viečkom a dobre zabalíme do deky do úplného vychladnutia.