Popis
Plody Cherimoye sú oválne útvary, často mierne sploštené, 10-20cm dlhé a majú priemer 7-10cm. Ak z nich olúpeme kôru, dostaneme sa ku krémovo-bielej dužine. Obsahuje semená, ktoré je potrebné pred konzumáciou samotnej dužiny odstrániť. Svojou chuťou pripomína kombináciu banánov s jahodami.
Pôvod
Pochádza z oblasti Ánd, z Južnej Ameriky. Medzi jej najväčších producentov zaraďujeme: Brazíliu, Izrael a Chile. K nám sa dováža najčastejšie zo Španielska alebo Kanárskych ostrovov.
Iné názvy
annona cherimola (lat), čerimoja (cz), smetanové jablko (cz), chirimoya (en)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka nakrájanej cherimoye obsahuje: 2.51g bielkovín, 120 kalórií a 4.8 g vlákniny.
Minerály: Draslík – 459mg Fosfor – 42mg Horčík – 27mg Mangán – 0.149mg Meď – 0.11mg Sodík – 11mg Vápnik – 16mg Zinok – 0.26mg Železo – 0.43mg |
Vitamíny: Niacín – 1.03mg Kyselina listová – 37µg Kyselina pantoténová – 0.552mg Vitamín B1 (tiamín) – 0.162mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.21mg Vitamín B6 – 0.411mg Vitamín A – 8 IU Vitamín C – 20.2mg Vitamín E – 0.43mg |
Ďalšie účinné látky
Hroznový cukor a pektín.
Upozornenie
Semená Cherimoye sú pre človeka po zjedení väčšieho množstva jedovaté.