Cholesterol, nazývaný tiež „tichý zabijak“, sa stal v posledných rokoch pre mnohých ľudí veľkým strašiakom. A oprávnene. Súvisí totiž s ochorením nazývaným dyslipidémia, teda poruchou metabolizmu tukov. Pri nej sa, v jednoduchosti povedané, koncentruje v krvnej plazme viac tukov, než je obvyklé a zdravé. Následne môže vysoký cholesterol viesť až k cievnej mozgovej príhode či kardiovaskulárnym ochoreniam.
Základom pri cholesterole je poznať svoje „čísla“ a vysokým hodnotám predchádzať. Ak už ale človek zvýšený cholesterol má, je potrebné upraviť životný štýl (predovšetkým sa zdravo stravovať a dostatočne sa hýbať). V niektorých prípadoch však nie je možné želané zníženie cholesterolu dosiahnuť bez liekov. Čo teda potom?
„Ak lekár vyhodnotí, že je potrebné u pacienta znížiť cholesterol liekmi, najčastejšie sa používa účinná látka zo skupiny statínov. Práve tie dokážu veľmi rýchlo a efektívne cholesterol znížiť. Ak pacient túto účinnú látku netoleruje, alebo preňho nie je vhodná, zvolí sa iná,“ vysvetľuje Jana Sokolová, Therapeutic Area Manager spoločnosti Zentiva.
Otestujte sa spolu s nami a zistite, čo skutočne viete o tomto tichom zabijakovi.
- Čo je to cholesterol?
A
: Ide o druh tuku, ktorý je telu neprirodzený a ktorý sa nachádza v niektorých výrobkoch živočíšneho pôvodu.
B: Ide o druh tuku, ktorý vytvára samotný organizmus a ktorý sa tiež nachádza v niektorých výrobkoch živočíšneho pôvodu.
C: Ide o druh tuku, ktorý je dôležitý pre funkcie niektorých orgánov a ktorý sa vo vysokej miere nachádza vo výrobkoch rastlinného pôvodu.
- Ktorá skupina potravín obsahuje najvyššiu mieru cholesterolu?
A
: Repkový olej, cereálie, sója, sušené ovocie
B: Biele mäso, červené mäso, čerstvý syr
C: mliečne výrobky, údeniny, chlieb, čokoláda
- Cholesterol sa delí na dva typy: LDL (tzv. zlý cholesterol) a HDL (tzv. dobrý cholesterol). Aká hladina celkového cholesterolu (obidva typy spolu) sa považuje za normálnu?
A
: < 5 mmol/l (milimolov v litri krvi)
B: < 6,5 mmol/l (milimolov v litri krvi)
C: < 7,2 mmol/l (milimolov v litri krvi)
- Ktoré rizikové faktory zvyšujú hladinu „zlého“ cholesterolu?
A
: Konzumácia vyššieho množstva kávy
B: Obezita/nadváha, fajčenie, nedostatok pohybu
C: Strava bohatá na nenasýtené mastné kyseliny
- Aké sú typické vonkajšie znaky človeka s vysokým cholesterolom?
A
: Nadváha a málo svalovej hmoty
B: Nadváha, časté problémy s trávením a vyprázdňovaním
C: Žiadne – vysoký cholesterol môže mať aj človek, ktorý je na prvý pohľad zdravý
- Prečo je cholesterol pre telo naopak dôležitý?
A
: Napríklad pre tvorbu vitamínu D v koži, produkciu niektorých hormónov či funkciu bunkových membrán
B: Napríklad sa podieľa na tvorbe svalových vlákien a regenerácii tkanív
C: Pomáha napríklad udržiavať optimálnu hladinu cukru v krvi
Vyhodnotenie:
1B, 2C, 3A, 4B, 5C, 6A
Správne ste odpovedali na X zo 6 otázok.
A ako môžete predchádzať vysokému cholesterolu a kardiovaskulárnym ochoreniam? Recept je pomerne jednoduchý – kontrolovať svoju hmotnosť, mať dostatok pohybu, dostatok spánku, nefajčiť, manažovať stres a, predovšetkým, zdravo sa stravovať.
Odborníci vo všeobecnosti odporúčajú konzumovať predovšetkým dostatok zeleniny a ovocia – ideálne štyri porcie denne, teda približne 200 g. zeleniny a 200 g. ovocia. Rovnako je dobré nahradiť časť živočíšnych bielkovín tými rastlinného pôvodu – teda napríklad časť mäsa nahradiť strukovinami. Strava by mala byť pestrá na nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté napríklad v orechoch a semenách. Rovnako by ste mali mať v jedálničku dostatok rýb a naopak červené mäso je dobré obmedziť na maximálne 500 g. týždenne.
Zdroj obrázku: Freepik.com