Je to základná surovina pri výrobe nátierky hummus. Rastlina cíceru baranieho dorastá do výšky 60-70 cm, po odkvitnutí z kvetov narastú nafúknuté struky s dvomi až tromi semenami pripomínajúcimi baraniu hlavu. Existujú dva druhy cíceru.
Kabul má svetlé, väčšie semená a jemnú šupku, a pestuje sa najmä na juhu Európy a v severnej Afrike.
Desi má tmavšie, menšie semená a hrubšiu šupku, najčastejšie ho pestujú v Indii a Etiópii.
Pôvod
Historici odhadujú cíceru viac ako 7500 rokov, na tanieroch ho mali už v antike. V stredoveku sa rozšíril aj do Európy, najprv do kuchýň chudobnejších vrstiev na dedinách, neskôr si našiel svoje miesto aj v mestskej gastronómii. Dnes je cícer veľmi obľúbený najmä v kuchyniach Španielska, Talianska, Francúzska a Grécka, výnimočné postavenie tiež zastáva v arabských a balkánskych krajinách.
Iné názvy
cicer arietinum (lat), cizrna (cz), chickpea (en), kichererbsen (de)
Nutričné hodnoty
100g cíceru obsahuje: 27.42g sacharidov, 8.86g bielkovín a 7.6g vlákniny.
Minerály: Draslík – 291mg Fosfor – 168mg Horčík – 48mg Sodík – 7mg Vápnik – 49mg Zinok – 1.53mg Železo – 2.89mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.116mg Vitamín B2 – 0.063mg Vitamín B3 – 0.526mg Vitamín B5 – 0.286mg Vitamín B6 – 0.139mg Vitamín B9 – 172mg Vitamín C – 1.3mg Vitamín E – 0.4mg |
Ďalšie účinné látky
V jeho semenách sa nachádza 7 percent tukov. Je pomerne bohatým zdrojom lecitínu.
Význam pre zdravie
Má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia na znižovanie hladiny cholesterolu a udržujú našu pokožku jemnú a vláčnu. Veľké množstvo vlákniny pôsobí ako prevencia tzv. civilizačných ochorení (srdcovocievne, rakovina hrubého čreva, obezita). V kombinácii s obilovinami je výborným zdrojom dobre využiteľných bielkovín a aminokyselín.
Jej výhodou je, že nenafukuje a spolu s červenou šošovicou a fazuľkami azuki patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám.
Zaujímavosť
Rodový názov cícer je latinského pôvodu a zrejme pochádza z gréckeho slova kikus (sila, moc alebo pevnosť). Tvrdí sa tiež, že názov je odvodený od bradavice, ktorá „skrášľovala“ nos jednému z najlepších rečníkov – Cicerovi.
Upozornenie
Všímajte si, či semená nemajú jemnulinké vpichy, môže to značiť, že boli napadnuté škodcami. V pevne uzavretom zásobníku môžeme cícer prechovávať aj pol roka. Uvarený a uzavretý sa udrží v chladničke 3 dni; môžeme ho bez problémov zmrazovať.
Recept
Kura s cícerom a hrozienkamiSuroviny:
– 700 g kuracieho mäsa,
– 1 – 2 cibule,
– olivový olej,
– mletý koriander,
– mletý ďumbier,
– mletá rímska rasca,
– mletá škorica,
– soľ,
– mleté čierne korenie,
– 1 šálka uvareného cíceru,
– 1/3 šálky hrozienok,
– vňať koriandra.
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a korenie (koriander, ďumbier, rascu a škoricu) v rovnakom pomere po 1/2 až 1 lyžičke. Opražíme. Pridáme mäso a chvíľu opekáme. Podlejeme, osolíme, okoreníme čiernym korením a dusíme domäkka. Pred koncom dusenia pridáme opláchnuté hrozienka a cícer. Dodusíme. Podávame s kuskusom pripraveným podľa návodu na obale, posypané nasekanou vňaťou koriandra. Jedlo je inšpirované marockou kuchyňou.