Popis
5 až 10 mm veľké bobule tvoria strapce a sú vyfarbené do čierno-fialova.
Pôvod
Čierne ríbezle pochádzajú zo strednej a východnej Európy. Pestujú sa od 15. storočia vo všetkých oblastiach sveta s miernym podnebím.
Iné názvy
ribes nigrum (lat), černý rybíz (cz), black currant (en), schwarze johannisbeere (de), schwarze ribisel (de), cassis (de)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka čiernych ríbezlí obsahuje: 1.57g bielkovín a 71 kalórií.
Minerály: Draslík – 361mg Fosfor – 66mg Horčík – 27mg Mangán – 0.287mg Meď – 0.096mg Sodík – 2mg Vápnik – 62mg Zinok – 0.3mg Železo – 1.72mg |
Vitamíny: Niacín – 0.336mg Kyselina pantoténová – 0.446mg Vitamín A – 258 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.056mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.056mg Vitamín B6 – 0.074mg Vitamín C – 202.7mg Vitamín E – 1.12mg |
Ďalšie účinné látky
Pektín, kyselina citrónová, triesloviny.
Význam pre zdravie
Pôsobia močopudne a potopudne, proti hnilobe, proti artritíde, hnačke, skorbutu a posilňujú žalúdok. Vďaka obsiahnutým antioxidantom sú prevenciou voči demencii a starnutiu buniek, tkanív, orgánov a organizmu. Komplex flavonoidov s účinkom na cievy označovaný nesprávne ako vitamín P, má (najmä v kombinácii s obsiahnutým či dodaným vitamínom C) ochranný vplyv na bunky, orgány, cievy a zvýšenie hladiny antioxidantov.
Zaujímavosť
Všetky pestované druhy ríbezlí majú podobné účinky ako ríbezľa čierna, ale liečebne najúčinnejšia je práve táto.
Upozornenie
Aby ste dokonale vstrebali vitamín C z čiernych ríbezlí, konzumujte ich hneď po nákupe a síce čerstvé. Skladovaním pri pôsobení svetla sa rýchlo stane vitamín C neúčinným.
Recept
Čierne ríbezle v medePotrebujeme:
Čierne ríbezle, med podľa množstva ríbezlí.
Ako na to:
Ríbezle umyjeme, odstopkujeme a osušíme. Osušenými bobuľami naplníme poháre a zalejeme až po okraj medom. Uzatvoríme a odložíme do spodnej časti chladničky. Ríbezle si zachovajú vitamín C. Podávame najmä v chrípkovom období.