Je to trvalka, dorastajúca do výšky až jeden meter so žltými kvetmi a elipsovitými listami. Plody sú centimetrové nažky. Bylina rastie na trávnatých svahoch a svetlých lesoch v suchých aj vlhkých pôdach až do podhorských nadmorských výšok. Je z čeľade čakankovitých.
Zbiera sa koreň, ktorý dorastá až do 30 – 40 cm dĺžky, s hrúbkou cca 2 cm. Koreň je čierny, krehký, vzhľadom pripomína petržlen. Vnútri sa nachádza bielkavá lepivá tekutina. Pred spracovaním sa ošúpe ako petržlen, či mrkva. Jedná sa o koreňovú zeleninu, teda vhodnú do polievok, omáčok, na vyprážanie, ale používa sa i za surova, do šalátov.
Pôvod
Kedysi sa používal ako prostriedok proti poštípaniu hadom a ako liek proti moru, od toho je teda aj odvedený jeho názov. Vo väčšom rozsahu sa pestuje vo Francúzsku, Taliansku, Belgicku a v Nemecku. Pôvod tejto rastliny je v Ázii a v Európe. U nás tiež divo rastie na vlhkejších lúkach a v lesoch, kde je v pôde dostatok vápnika.
Iné názvy
hadomor španielsky, scorzonera hispanica (lat), černý kořen (cz), hadí mord španělský (cz), black salsify (en), spanish salsify (en), black oyster plant (en), serpent root (en), viper’s herb (en), viper’s grass (en), garten-schwarzwurzel (de), spanische schwarzwurzel (de), echte schwarzwurzel (de)
Nutričné hodnoty
100g čierneho koreňa obsahuje: 25.3g sacharidov, 1.9g bielkovín a 5.3g vlákniny.
Minerály: Draslík – 353.5mg Fosfor – 85mg Horčík – 27.6mg Meď – 0.12µg Sodík – 4.8mg Vápnik – 53mg Železo – 3.3mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.12mg Vitamín B2 – 0.05mg Vitamín B3 – 0.35mg Vitamín B6 – 0.08mg Vitamín B9 – 31mg Vitamín C – 3.5mg Vitamín E – 0.5mg |
Ďalšie účinné látky
Má vysoký obsah sacharidov s prevahou inulínu. Obsahuje až 80% biologicky viazanej vody a 12,6% bez dusíkatých látok.
Význam pre zdravie
Obvykle ho zbierame na jeseň, používa sa v čerstvý a sušený.
Dnes je vyhľadávaný hlavne pre diabetikov. Používa sa pri zápaloch podžalúdkovej žľazy a pri enzymatických poruchách a na odkašliavanie. Sušený koreň je močopudný a pomáha pri liečbe ekzémov, močových ciest, pri lupienke a poruchách pečene. Listy sa používajú rozdrvené ako obklady na boľavé, reumatické kĺby. Čierny koreň je ľahko stráviteľný a veľmi zdravý. Podobne ako kvaka by sa mal častejšie objavovať na našom stole, najmä v zimných mesiacoch, keď podporí našu imunitu.
Zaujímavosť
Jeho použitie je všestranné. Môžeme ho konzumovať surový vo forme šalátov s jablkom, mrkvou, jogurtom alebo smotanou. Častejšie sa tepelne spracováva. Používa sa obdobne ako špargľa alebo karfiol, vypráža sa ako rezeň alebo dusí. Môžeme ho využiť i pri úpravách rôznych druhov mäsa a rýb.
Upozornenie
Pred kuchynským spracovaním ho najskôr musíme zbaviť čiernej šupky. Po oškrabaní sa doporučuje namočiť do okysličenej vody, aby nezhnedol.
Recept
Čierny koreň so syromSuroviny:
400 g čierneho koreňa
70 g údeného syra
100 ml mlieka
2 vajcia
1 lyžica octu
1 lyžica masti na vymastenie misy
1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate
soľ
Postup:
Čierny koreň olúpeme, prekrojíme po dĺžke napoly, vložíme do vriacej osolenej vody s octom a varíme domäkka. Necháme ho odkvapkať a vložíme do vymastenej ohňovzdornej misy. Zalejeme vajciami, ktoré sme rozšľahali s mliekom, vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Zapečený čierny koreň rozdelíme na taniere a ešte horúci posypeme nastrúhaným syrom a petržlenovou vňaťou. Čierny koreň môžeme zapekať spolu aj s nadrobno nakrájanou šunkou a strúhankou. Podávame s bagetou alebo čerstvým pečivom.