1.8 C
Bratislava
štvrtok, 21 novembra, 2024

Čučoriedka – najsilnejší bojovník proti hnačke

Popis

Modré plody čučoriedky sú veľké ako hrášok môžu sa jesť samotné, používajú sa ako plnivo do koláčov, ovocných pohárov a pod, je možné ich zavárať. Plody sú sladké a silne farbia na tmavo modro až fialovo – sú kvalitným prírodným farbivom.

Pôvod

Čučoriedka rastie na pôdach bohatých na humus najmä v borovicových a smrekových lesoch a na rašeliniskách v Európe, Ázii a severnej Amerike. Pôvodne bola typickým divo rastúcim ovocím, kým asi pred 100 rokmi v Severnej Amerike nezačali divo rastúce kríky čučoriedok kultivovať.

Iné názvy

borievka, vaccinium myrtillus (lat), brusnice borůvka (cz), bilberry (en), whortleberry (en), european blueberry (en), blaeberry (en), hurtleberry (en), winberry (en), fraughan (en), heidelbeere (de), blaubeere (de), schwarzbeere (de), mollbeere (de), wildbeere (de), waldbeere (de), bickbeere (de), zeckbeere (de), moosbeere (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka čučoriedok obsahuje: 1.1 g bielkovín, 84 kalórií a 3.6 g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 114mg
Fosfor – 18mg
Horčík – 9mg
Mangán – 0.497mg
Selén – 0.1µg
Sodík – 1mg
Vápnik – 9mg
Zinok – 0.24mg
Železo – 0.41mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 9µg
Kyselina pantoténová – 0.184mg
Niacín – 0.08mg
Vitamín A – 217 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.055mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.061mg
Vitamín B6 – 0.077mg
Vitamín C – 14.4mg
Vitamín E – 2.29mg
Vitamín K – 28.6µg

Ďalšie účinné látky

Čučoriedky obsahujú významné kyseliny ako kyselinu jablčnú, citrónovú a iné ovocné kyseliny. Sú bohaté na minerálne látky, predovšetkým železo, horčiny a vitamíny. Nájdeme v nich aj ektíny, taníny (triesloviny) a myrtilín, látky, ktoré sa starajú o zachytávanie voľných radikálov, priechodnosť ciev, tlmenie zápalových procesov.

Význam pre zdravie

  • Vďaka obsahu antokyánov významne prispievajú k posilneniu imunitného systému a k spomaleniu procesu starnutia.
  • Sú výborným prostriedkom proti hnačkám a prostriedkom na spevnenie stolice, po ich požití je dobre tvarovaná, tvrdá a tmavá.
  • Pozitívne pôsobia na oči (liečia šeroslepotu a spomaľujú zhoršovanie zraku).
  • Harmonizujú psychiku a navodzujú dobrú náladu.
  • Sú vhodné aj ako podporný liek pri respiračných ochoreniach (pri nádche, chrípke, angíne, zápale priedušiek)
  • Prospievajú žalúdku
  • Je možné ich použiť aj na liečenie zápalu močových ciest.

Zaujímavosť

  • Britskí piloti, ktorým bol počas 2.sv.vojny podávaný čučoriedkový džem, zaznamenali zlepšenie svojho nočného videnia.
  • Najkrajším slovenským slovom sa stala čučoriedka. Rozhodli tak hlasujúci v internetovej ankete.

Recept

Čučoriedkový koláčPotrebujeme:

2 ks bielych jogurtov po 150g, 2 kelímky od jogurtu polohrubej múky, 2 vajcia, 1/2 bal. prášku do pečiva, 1 vanilkový cukor, čučoriedky

Ako na to:
Všetko dobre vymiešame a vytvoríme cesto. To vylejeme na namastený a vysypaný plech. Posypeme čučoriedkami a dáme piecť.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY