Popis
Modré plody čučoriedky sú veľké ako hrášok môžu sa jesť samotné, používajú sa ako plnivo do koláčov, ovocných pohárov a pod, je možné ich zavárať. Plody sú sladké a silne farbia na tmavo modro až fialovo – sú kvalitným prírodným farbivom.
Pôvod
Čučoriedka rastie na pôdach bohatých na humus najmä v borovicových a smrekových lesoch a na rašeliniskách v Európe, Ázii a severnej Amerike. Pôvodne bola typickým divo rastúcim ovocím, kým asi pred 100 rokmi v Severnej Amerike nezačali divo rastúce kríky čučoriedok kultivovať.
Iné názvy
borievka, vaccinium myrtillus (lat), brusnice borůvka (cz), bilberry (en), whortleberry (en), european blueberry (en), blaeberry (en), hurtleberry (en), winberry (en), fraughan (en), heidelbeere (de), blaubeere (de), schwarzbeere (de), mollbeere (de), wildbeere (de), waldbeere (de), bickbeere (de), zeckbeere (de), moosbeere (de)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka čučoriedok obsahuje: 1.1 g bielkovín, 84 kalórií a 3.6 g vlákniny.
Minerály: Draslík – 114mg Fosfor – 18mg Horčík – 9mg Mangán – 0.497mg Selén – 0.1µg Sodík – 1mg Vápnik – 9mg Zinok – 0.24mg Železo – 0.41mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 9µg Kyselina pantoténová – 0.184mg Niacín – 0.08mg Vitamín A – 217 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.055mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.061mg Vitamín B6 – 0.077mg Vitamín C – 14.4mg Vitamín E – 2.29mg Vitamín K – 28.6µg |
Ďalšie účinné látky
Čučoriedky obsahujú významné kyseliny ako kyselinu jablčnú, citrónovú a iné ovocné kyseliny. Sú bohaté na minerálne látky, predovšetkým železo, horčiny a vitamíny. Nájdeme v nich aj ektíny, taníny (triesloviny) a myrtilín, látky, ktoré sa starajú o zachytávanie voľných radikálov, priechodnosť ciev, tlmenie zápalových procesov.
Význam pre zdravie
- Vďaka obsahu antokyánov významne prispievajú k posilneniu imunitného systému a k spomaleniu procesu starnutia.
- Sú výborným prostriedkom proti hnačkám a prostriedkom na spevnenie stolice, po ich požití je dobre tvarovaná, tvrdá a tmavá.
- Pozitívne pôsobia na oči (liečia šeroslepotu a spomaľujú zhoršovanie zraku).
- Harmonizujú psychiku a navodzujú dobrú náladu.
- Sú vhodné aj ako podporný liek pri respiračných ochoreniach (pri nádche, chrípke, angíne, zápale priedušiek)
- Prospievajú žalúdku
- Je možné ich použiť aj na liečenie zápalu močových ciest.
Zaujímavosť
- Britskí piloti, ktorým bol počas 2.sv.vojny podávaný čučoriedkový džem, zaznamenali zlepšenie svojho nočného videnia.
- Najkrajším slovenským slovom sa stala čučoriedka. Rozhodli tak hlasujúci v internetovej ankete.
Recept
Čučoriedkový koláčPotrebujeme:
2 ks bielych jogurtov po 150g, 2 kelímky od jogurtu polohrubej múky, 2 vajcia, 1/2 bal. prášku do pečiva, 1 vanilkový cukor, čučoriedky
Ako na to:
Všetko dobre vymiešame a vytvoríme cesto. To vylejeme na namastený a vysypaný plech. Posypeme čučoriedkami a dáme piecť.