Cukrovka je ochorenie, pri ktorom je v krvi vysoká hladina glukózy. Rozlišujú sa dva hlavné typy cukrovky, na základe spôsobu, akým vysoká hladina glukózy v krvi vznikne.
- Pri cukrovke 1.typu pankreas nedokáže vyprodukovať látku – inzulín, ktorý zabezpečuje prenos glukózy – energie z krvi do buniek.
- Pri cukrovke 2.typu je mechanizmus vzniku odlišný. Pankreas síce produkuje dostatok inzulínu, ale telo ho nevie využiť. Obrazne povedané kľúč – inzulín nedokáže glukóze otvoriť dvere do buniek. Výsledkom je jej nadmerné hromadenie v krvi a následné zdravotné ťažkosti.
Ak sa kvôli tejto neschopnosti inzulínu „otvárať dvere do buniek“ zvyšuje hladina cukru v krvi, nazýva sa to inzulínová rezistencia. Zvýšenú hladinu cukru v krvi registruje aj pankreas. Mysliac si, že je to kvôli nedostatku inzulínu, začne ho vyrábať ešte viac. Snaží sa plniť si svoje úlohy, a teda udržať hladinu cukru v krvi v normálnych hodnotách. Pracovať takto „nadčas“ však nedokáže navždy. V určitom štádiu dôjde k zlomu a jeho schopnosť produkovať inzulín už nebude stačiť. Aj napriek všetkej snahe pankreasu, hladina glukózy v krvi presiahne pre telo znesiteľné hodnoty.
Príčinou vzniku cukrovky druhého typu je kombinácia relatívneho nedostatku inzulínu a inzulínovej rezistencie.
Existujú určité rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko rozvoja tohto ochorenia:
- Nadváha. Samozrejme nie všetci cukrovkári majú „veľké bruchá“, ale tuk v oblasti brucha je jedným z rizikových faktorov
- Vysoký krvný tlak alebo ochorenia srdca
- Diabetik v rodine. Šance pre rozvoj cukrovky sa zvyšujú aj v prípade, že sa už vyskytla u niekoho blízkeho v rodine – rodičia, súrodenci. Riziko pokračovania v ich stopách sa dá znížiť. Dostatok pohybu a zdravá strava by mohli presmerovať vaše chodníčky
- Riziko sa zvyšuje aj so stúpajúcim vekom. Žiaľ, v súčasnosti pribúdajú prípady výskytu cukrovky u detí a mladých ľudí. Hlavným dôvodom je nezdravý životný štýl s nedostatkom pohybu
- U niektorých žien sa môže rozvinúť špeciálny typ cukrovky počas tehotenstva – tzv. tehotenská cukrovka. Po jej odznení zostáva zvýšené riziko rozvoja cukrovky druhého typu v budúcnosti
Kým nie je neskoro..
V prípade, že patríte do rizikovej skupiny rozvoja cukrovky druhého typu, nezaháľajte. Rozhýbte sa a vyberajte si nízkotučné jedlá a jedlá s vysokým obsahom vlákniny. Zamávajte aj kilám navyše, určite to bude stáť za to. To je jedna z ciest ako pomôcť inzulínu obnoviť jeho schopnosť „otvárať dvere“ glukóze.
Sú prípady kedy už zmena životosprávy nepomôže. To hneď nemusí znamenať pichanie si inzulínu. Mnohým diabetikom druhého typu stačia na udržanie si vyhovujúcej hladiny glukózy v krvi lieky vo forme tabliet. V pripáde, že zlyhá aj táto možnosť, inzulín musí byť dodaný vo forme injekcie – tzv. inzulínového pera.