Popis
Curuba je popínavá rastlina. Jej 10cm dlhé a 3cm široké plody majú jemnú kyslastú chuť pripomínajúcu jablko. Konzumuje sa ako surové ovocie, alebo sa z neho robia ovocné dezerty a nápoje.
Pôvod
Curuba pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Na základe archeologických nálezov sa predpokladá, že bola pestovaná už aj Indiánmi.
Iné názvy
passiflora tarminiana (lat), banana passionfruit (en)
Nutričné hodnoty
100g curuby obsahuje: 0.6g bielkovín, 92g vlhkosti a 6.3g sacharidov.
Minerály: Fosfor – 20mg Vápnik – 4mg Železo – 0.4mg |
Vitamíny: Vitamín B2 – 0.03mg Vitamín B3 – 2.5g Vitamín C – 70mg |
Zaujímavosť
Je známa tiež pod názvom Banana Passionsfruit (ovocie vášne), pretože sa podobá banánu.
Recept
Hodí sa na prípravu šťavy, sirupu, želé, sorbetu a miešaných nápojov, ktorým prepožičiava zvláštne nezvyklú príchuť. Užíva sa aj ako náplň do pečiva a pečie sa z nej aj špeciálne curubový nákyp s ovsenými vločkami.