1.8 C
Bratislava
štvrtok, 21 novembra, 2024

Cvikla – silný liek proti rakovine

Popis

Cvikla je dvojklíčnolistá koreňová zelenina z čeľade mrlíkovitých s tmavočervenou buľvou guľovitého alebo valcovitého tvaru.

Ide o 2 ročnú rastlinu, ktorej v 2.roku vyrastá bohato rozvetvená kvetná stonka. Je príjemne sladká a obsahuje málo kalórií.

Pôvod

Jej pôvod je v Stredomorí (pochádza z oblasti Stredozemného mora) a jej rozšírenie postupovalo z Prednej Ázie a Grécka cez Egypt a Španielsko do Holandska, odtiaľ do Francúzska, Nemecka a strednej Európy.

V dnešnej dobe sa najviac pestuje vo východnej Európe a USA. Dnes existuje celý rad kultúrnych odrôd, ktoré sa líšia odtieňom aj tvarom.

Iné názvy

červená repa, repa šalátová, beta vulgaris ssp. vulgaris (lat), červená řepa (cz), beetroot (en), red beet (en), Rote Bete (de), Rote Rübe (de), Rahner (at), Rande (ch), betterave (fr), remolacha (es), barbabietola (it)

Nutričné hodnoty

100g cvikly obsahuje: 9.96g sacharidov, 1.68g bielkovín a 2g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 305mg
Fosfor – 38mg
Horčík – 23mg
Sodík – 77mg
Vápnik – 16mg
Zinok – 0.35mg
Železo – 0.79mg
  Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.031mg
Vitamín B2 – 0.027mg
Vitamín B3 – 0.331mg
Vitamín B5 – 0.145mg
Vitamín B6 – 0.067mg
Vitamín B9 – 80mg
Vitamín C – 3.6mg

Ďalšie účinné látky

Obsahuje tiež karotén, bioflavonoidy betaín a rutín, vzácne minerálne a lipotropné látky.

Význam pre zdravie

Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje a prečisťuje srdce a krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje významné množstvo látok s protirakovinovými účinkami.

Odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia. Šťava z cvikly je tiež veľmi prospešná pri menštruačných ťažkostiach.

Cvikla v tehotenstve – je odporúčaná jej konzumácia?

Cvikla podporuje krvotvorbu budúcej mamičky, zabraňuje tiež možnému výskytu zápchy v tehotenstve. Jej detoxikačné vlastnosti dané obsahom pektínu prospievajú zdravému vývoju bábätka. Cvikla podporuje rast tkaniva, zdravý vývin chrbtice, a to z dôvodu vyššieho obsahu kyseliny listovej.

Poznámka: Kyselina listová (známa tiež ako vitamín B9) je kľúčová pre zdravý vývoj bábätka. Odporúčame vám preto si preštudovať aj náš ďalší článok v ktorom uvádzame ďalšie podrobnosti o tejto látke.

Cvikla pri chudnutí

Z dôvodu vysokého obsahu vlákniny a nízkeho obsahu kalórií, urýchľuje metabolizmus a pomáha pri vstrebávaní potravy.

Zaujímavosť

  • Pokusy na zvieratách ukázali, že cviklová šťava vystavená mliečnemu kvaseniu môže zabrzdiť rast nádoru.
  • Cviklu s obľubou pojedali už starovekí Rimania, dokonca ju obetovali bohom.

Upozornenie

Viac ako 100 ml surovej cviklovej šťavy môže vyvolať očistnú reakciu, nevoľnosť, závrat či žalúdočné kŕče. Preto je lepšie zo začiatku miešať ju s mrkvovou šťavou a postupne zvyšovať pomer cviklovej šťavy. Dajte si 1 dl šťavy viackrát denne.

Recepty

Táto nenáročná a cenovo dostupná zelenina sa upravuje najrôznejšími spôsobmi. Môžeme ju variť, dusiť či piecť alebo ju konzumovať surovú.

Cvikla

Surovú cviklu môžeme pridávať do zeleninových šalátov buď pokrájanú na tenké plátky alebo nastrúhanú.

Výborný a rýchly je šalát z cvikly v kombinácii s kapustou alebo chrenom, orechmi, jablkami alebo varenými zemiakmi. Všetky suroviny spojíme ochutenou zálievkou z jogurtu, kyslej smotany alebo majonézy.

Pečená cvikla

Potrebujeme: 4 stredne veľké umyté a neolúpané cvikly, 1 lyžicu morskej soli, 1 lyžicu olivového oleja.

Postup prípravy: Z cvikly odkrojíme vrchnú a spodnú časť, pomocou škrabky ošúpeme šupku a dôkladne umyjeme. Cviklu potrieme trochou olivového oleja, posypeme soľou a asi 1hod pečieme domäkka v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia. Cvikla je dopečená ak do nej dokážeme ľahko zapichnúť grilovaciu ihlu alebo nôž.

V prípade, že pečenú cviklu podávame ako prílohu k jedlu, uvedené množstvo je pre 4 osoby.

Zaváraná cvikla s chrenom

Potrebujeme: 8kg cvikly, 2l vody, čerstvý chren, 600ml octu, 450g cukru, 80g soli, 1 čajovú lyžičku celej rasce

Postup: cviklu najprv umyjeme, zalejeme vodou a varíme približne 1hod. Následne ju necháme vychladnúť a potom olúpeme. Nastrúhame na hranolky resp. plátky alebo kocky. Chren umyjeme, očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme k pripravenej cvikle spolu s rascou a premiešame. Uvaríme nálev z 2l vody, 600ml octu, 450g cukru a 80g soli. Vlažným nálevom zalejeme pripravenú cviklu tak, aby bola zaliata a dobre premiešame. Ochutnáme a môžeme pridať podľa chuti cukor alebo ocot. Naplníme čisté zaváracie poháre aj so šťavou. Uzatvoríme viečkom. Sterilizujeme pri teplote 80 stupňov Celzia asi 20 minút. Prevrátime hore dnom na 10 minút. Otočíme a uložíme do deky.

Pravá veľkonočná cvikla

Potrebujeme: 3kg cvikly, 0.5kg cukrovej repy, 1dl octu, 1dl krištáľového cukru
1 čajovú lyžicku mletej rasce, 1 stredne veľký chren.

Postup:

Sirup z cvikly

Potrebujeme: 1 1/2 kg surová cvikla, 4 l voda, 3 kg cukor, 5 dkg kyselina citrónová, 1 dl rum

Postup: cviklu pokrájať, pridať vodu a variť 4 hodiny. Scediť, pridať cukor, variť pol hodinu. Po uvarení pridať kyselinu citrónovú a rum. Teplý sirup vliať do fliaš.

Zdroje

[1] 100 diétnych potravín. 1.vydanie. SLOVART, spol. s r.o., Bratislava. ISBN 978-80-8085-823-0.

[2] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. SLOVART, spol. s r.o., Bratislava. ISBN 978-80-556-0492-3.

[3] SUPERPOTRAVINY. 1.vydanie. Vydavateľstvo Príroda, s.r.o., Bratislava. ISBN 978-80-07-02150-1.

[4] 100 najdôležitejších potravín. 1.vydanie. IKAR, a.s., Bratislava. ISBN 978-80-551-1521-4.

[5] www.sladky-zivot.sk

Miroslav StránskyAutorom článku je Miroslav Stránsky. Tématike zdravia sa venuje 20 rokov a špecializuje sa hlavne na skúmanie liečivých účinkov ovocia, zeleniny a byliniek. Je presvedčený, že uzdraviť sa je možné aj bez tabletiek, a to konzumáciou toho čo nám voľne rastie v prírode.

 

SÚVISIACE ČLÁNKY

3 KOMENTÁRE

  1. Dobrý den mna by zaujimalo mam problem s chrbticou,20rokov kuchyna,stitna zlaza nemala som lieky ,tak mi nepracovala ,(koli covid som sa nevedela dovolat)už som vybavila,uz berem.
    3mesiace som nasla zhluk,hrcka a bolest mierna pod pazuchom(ci su to lymfaticke uzliny) .sono arogancia dr.pri sone nieco tam je,dalej bez testov ma nezobere dr.,ani mamografia.koli tomu sa testovat nedam,chcem sa vyliecit bez liekov.niekto mi vie pomoct stym dakujem.

  2. Dobrý deň chcem sa opýtať robievam šalát z čer. repy,jablka,mrkve niekedy pridám aj banán
    šťavu s citronu a 2 ľžíce medu.Manžel je po chemoterapii a radioterapii môže to jesť stále či treba prestávky?A či vôbec robíme dobre.Dakujem Drdáková

Komentáre sú uzavreté.

POSLEDNÉ ČLÁNKY