Popis
Datľa
má asi 5-7cm a čím je šťavnatejšia, tým je zrelšia. Tvrdá podlhovastá kôstka je obalená sladkou hnedočervenou dužinou.
Pôvod
Datle
pochádzajú pôvodne z oblasti Prednej Ázie, presnejšie z oblasti Mezopotámie. Odtiaľ sa datľová palma vplyvom človeka úspešne rozšírila do rozsiahlych suchých a teplých oblastí, kde je hojne pestovaná.
Odhaduje sa, že datle sú človekom pestujú dlhšie ako 5 tisíc rokov a píše sa o nich ako v Biblii, tak i v Koráne.
Iné názvy
phoenix dactylifera (lat), datle (cz), date (en), datteln (de)
Nutričné hodnoty
Jeden šálka vykôstkovaných a posekaných datlí obsahuje: 3.6g bielkovín, 415 kalórií a 11.8g vlákniny.
Minerály: Draslík – 964mg Fosfor – 91mg Horčík – 63mg Vápnik – 57mg Sodík – 3mg Selén – 4.4µg Mangán – 0.385mg Meď – 0.303mg Zinok – 0.43mg Železo – 1.5mg |
Vitamíny: Niacín – 1.873mg Kyselina listová – 28µg Kyselina pantoténová – 0.866mg Vitamín A – 15 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.076mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.097mg Vitamín B6 – 0.243mg Vitamín C – 0.6mg Vitamín E – 0.07mg Vitamín K – 4µg |
Význam pre zdravie
- vďaka vysokému obsahu cukru sú vhodné proti únave alebo slabosti
- štartujú energetickú premenu vo všetkých telesných bunkách
- podporujú sústredenie a celkovú sviežosť
- liečivo pôsobia pri črevných ťažkostiach (hnačkách, zápche)
- majú upokojujúci účinok pri suchom a dráždivom kašli, zápale priedušiek
- upokojujú a stimulujú tvorbu spánkového hormónu (melatonínu)
- sú ideálnym zdrojom doplnenie energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov pri dlhých behoch alebo turistických túrach
Zaujímavosť
Turci pripravujú z čerstvých datlí nápoj, ktorý veľmi prospieva pri kŕčoch v žalúdku. Čerstvé datle sú prostriedok, ktorý utišuje dráždivosť a pomáha pri respiračných ochoreniach. Nezrelé plody datlí sa používajú pri hnačkách.
Upozornenie
Datle by nemali byť dominujúcim rýchlym občerstvením. Obsahujú až 300 kcal v 100g.
Recept
Datľové guleIngrediencie:
– 100g mandle,
– 80g maslo,
– 2ks žĺtok,
– 2 lyžice medu,
– 2 lyžice rumu,
– 150g odkôstkovaných datlí,
– na obalenie: sekané mandle.
Postup:
Datle nakrájame na drobné kocky. Mandle sparíme, ošúpeme a pomelieme. Maslo so žĺtkami vymiešame do peny, vmiešame med, rum, mandle a datle. Hmotu dobre premiešame. Tvoríme gule a obaľujeme v sekaných mandliach.