1.5 C
Bratislava
streda, 4 decembra, 2024

Najlepšie domáce sirupy

Aj keď v dnešnej dobe už nie je problém nájsť v našich supermarketoch rôznorodé ovocie a zeleninu aj v zimných mesiacoch, ruku na srdcu, ak máte k dispozícii vlastné – domáce vypestované produkty, bol by „hriech“ neodložiť si z nich aj na zimu, keď vám môžu pomôcť v zdraví prekonať sychravé dni i dni chrípkových viróz. Ba čo viac, dodajú vám energiu a dostatok vitamínov, minerálov a antioxidantov. A ako ich najlepšie „zakonzervovať“? Možností a techník je viacero, od sušenia, mrazenia, či zavárania, no my sa dnes pozrieme na sirupy. Chutné a možno aj netradičné, veríme že si nájdu miesto aj vo vašej zbierke kuchynských receptov.

Malinový sirup

Maliny

sú nádherne voňavým, šťavnatým a sladkým ovocím. Sirup z nich bude preto chutným osviežením v letných dňoch, ale využiť ho môžete aj v zime, do koláčov a rôznych plniek. Na sirup potrebujete 1kg malín, 1kg cukru, 15g kyseliny citrónovej, pol litra vody. Maliny opláchnite, roztlačíte, zalejete vodu a necháte zakryté utierkou stáť cez noc na chladnejšom mieste. Na druhý deň prepasírujete, zmes dajte do hrnca, pridáte cukor, kyselinu a necháte jemne vrieť zo 10 minút. Pri varení odstraňujeme penu. Sirup nalejete do fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme.

Nevarený ríbezľový sirup

Na jeho prípravu potrebujete 2kg červených ríbezlí, 40g kyseliny vínnej, 150g cukru a 2 litre vody. Ríbezle umyjete, odstopkujete, kyselinu vínnu rozpustíme vo vode a na noc ňou ovocie zalejete. Nasledujúci deň zmes precedíte cez plátno (gázu), jemne primiešavate cukor dokým sa nerozpustí, následne naplníte do suchých fliaš. Ríbezľová šťava je obzvlášť hodnotná pre obličky a celkovo pôsobí proti zápalovým pochodom v tele. Toto kyslasté ovocie sa vám zíde ak potrebujete doplniť vitamín C, minerály draslík, horčík a fosfor.

Mätový sirup

Mäta je známa svojou sviežou chladnou chuťou, ktorá je spôsobená mentolom. Na sirup potrebujete umytú a na menšie kúsky narezanú mätu aj so stonkami, pár plátkov narezaného citróna bez šupky, cukor, vodu. Do 5 litrového hrnca vložte primerané množstvo mäty, (cca 5 väčších hrstí), pridajte citrón, zalejte vodou a povarte 30 minút. Vychladené prepasírujte cez plátno pridajte cukor cca na pol litra vylisovanej šťavy 300 g cukru a znova uveďte do varu. Po 15 minútach vypnite a nalejte do pripravených fliaš. Zaujímavé je, že sirup nebude zelený, to dosiahnete iba s pridaným štipky zeleného potravinárskeho farbiva. Fľaše opatrite viečkom a obráťte hore dnom. Sirup sa bude hodiť do skvelej limonády, priamo k čaju, ale i do koláčikov.

Kávový sirup

Recept pochádza priamo z Talianska a kávoví pôžitkári ho určite ocenia. Potrebujete 400g čerstvo zomletej kávy, pol litra vody a 450g cukru. Kávu s vodou dáte do hrnca, za občasného miešania priveďte k varu, na malom ohni povarte 15 až 20 minút. Preceďte, čistú tekutinu spolu s cukrom priveďte opäť k varu kým nezhustne, medzitým zbierajte penu. Následne plňte do fliaš ako zvyčajne. Kávový sirup sa vynikajúco hodí k zmrzline, či iným dezertom.

Žihľavový sirup

Vedeli ste, že žihľava obsahuje oveľa viac železa ako špenát? Okrem toho je žihľava výborná proti reume, čistí telo a osoží i pri chorobách močových. Tento sirup vám bude slúžiť v lete aj zime, či už v kombinácii s vodou, alebo minerálkou. Na jeho prípravu potrebujeme: 50 ks mladej žihľavovej vňate, 1 liter vody, 1kg cukru, kyselinu citrónovú, pár citrónových plátkov bez šupy. Narezaný citrón, umytú žihľavu a kyselinu citrónovú vložíme do nádoby zo širším hrdlom, zalejeme vodou, a necháme 24 hodín stáť – občas môžeme premiešať. Následne precedíme cez plátno, šťavu dáme do hrnca, pridáme cukor a privedieme k varu. Hotový sirup nalejeme do fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY