Diétne zeleninové šaláty sú často dobré pre naše telo, ale rozhodne nepotešia naše mlsné jazýčky. Čo teda spraviť, aby sme si na zdravom šaláte aj pochutnali?
Riešením sú zálievky a dresingy, lahodné i originálne, ktoré dodajú šalátu chuť, ozvláštnia ho i zvlhčia.
Pod pojmom dresing (poznámka: dressing pochádza z anglického slova obliecť) spravidla označujeme studenú zálievku, ktorú používame na dochutenie zeleninových, ovocných, či kombinovaných šalátov, ale i syrových, cestovinových jedál, mäsa, špeciálne i grilovaného mäsa a rýb. Príprava takýchto dresingov je jednoduchá, preto ju určite doma zvládnu aj menej zdatné gazdinky a okrem toho aj rýchla. Príprava vám nezaberie viac ako 5 minút času.
Vinaigrette
Najzákladnejšou zálievkou je francúzsky vinaigrette – vinagret, ktorý sa skladá z 1 dielu vínneho octu a 3 dielov olivového oleja. Ak si doma pripravíte zálievku vinagret, nespotrebovanú časť uložte v sklenenej nádobe do chladničky a pred použitím ju samozrejme dôkladne pretrepte, alebo premiešajte.
Francúzsky dresing
K základnej verzii vinagretu existuje aj mnoho ďalších variácií, jednou z nich je recept na francúzsky dresing. Skladá sa z 1 PL olivového oleja, 4 PL vínneho octu, 1 PL dijonskej horčice, 1 PL medu, 1-2 vylisované strúčky cesnaku, soľ a mleté biele korenie na dochutenie.
Pre tých, ktorí ocot nemusia, nahradiť ho môžete aj šťavou z 1 citróna. Suroviny vymixujte tyčovým mixérom, alebo ho len riadne premiešajte vareškou. Ešte chutnejší a výraznejší bude 1 deň v chladničke odležaný dresing.
Prípustné dochucovadlá
Okrem kombinácie ocot a olej sa často v dresingoch uplatňuje aj majonéza, kyslá smotana, biely jogurt, paradajková omáčka, jemný, alebo pikantný kečup. Pre výraznejšie chute vyskúšajte dochutenie balzamikovým octom, worchesterovou omáčkou, alebo sójovou omáčkou, pridajte ančovičky, kapary alebo nastrúhaný chren.
Zaujímavosť šalátom dodajú koreniny a čerstvé bylinky: tymian, oregano, bazalka, medvedí cesnak, medovka, kôpor, alebo rozmarín.
Ak chcete aby zálievka bola nielen chutná, ale bola aj vizuálne príťažlivá, použiť môžete nadrobno nakrájanú papriku, pažítku, zelenú cibuľku, petržlenovú vňať, či olivy. Ak je dresing alebo omáčka príliš hustá, alebo pikantná môžete ju zriediť pridaním obyčajnej vody.
Netradičné kulinárske špeciality zahŕňajú dresingy s kúskami ovocia, ako jablko, žltý melón, hruška, granátové jablko, mandarínka, limeta, ale aj kombinácie olejov s vlašskými orechmi či syrmi, používa sa plesnivý roquefortský syr, alebo parmezán.
Citrónový dresing
Potrebujeme olej, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a čierne mleté korenie. V miske najskôr vymiešame horčicu so soľou a korením, postupne pridáme olej a nakoniec ho doladíme citrónovou šťavou.
Na indický spôsob
K indickým a exotickým jedlám a šalátom sa hodia aj výrazné dresingy. K vinaigrette preto pridajte exotické korenie ako karí korenie, čili korenie, alebo worchesterovú omáčku. Ak máte radi biele hutnejšie omáčky môžete vyskúšať aj túto verziu: 1 téglik bieleho neochuteného jogurtu, olej, šťava z citróna, soľ, štipka cukru, karí korenie, kečup. V hrnci prihrejte olej, pridajte karí, premiešajte a ihneď odstavte. Po vychladnutí premiešajte s jogurtom, kečupom, citrónovou šťavou, cukrom a soľou.
Americký dresing
Prísady na tento dresing sú: 100g bieleho jogurtu, 50g kyslej smotany, 2 PL majonézy, 4 PL kečupu, prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie, nadrobno pokrájaná pažítka. Ingrediencie zmiešame v mise a na záver dochutíme soľou, korením a môžeme pridať nakrájanú pažítku, alebo petržlenovú vňať.
Kde ich použiť?
Citrónový dresing sa hodí k rybím jedál, zelenine: karfiolu, brokolici, jogurtový dresing je výborný na zeleninové šaláty, cesnakový zas dopĺňa grilované špeciality. Americký dresing ozvláštni pečené zemiaky, hodí sa k mäsovým jedlám, i zeleninovým šalátom a obľúbenou francúzskou klasikou nepokazíte žiaden šalát, či grilovanú zeleninu. Majonézové dresingy sa obzvlášť hodia k morským plodom, ale sú vhodné aj do akýchkoľvek šalátov z listovej zeleniny.
Na záver ešte svieži letný dresing z mäty a uhorky
Potrebujeme 2-3 hrste nakrájanej mäty, polku ošúpanej uhorky, 1 PL olivového oleja, 4 PL bieleho jogurtu, soľ a čierne korenie. Uhorku pozdĺžne predelíme na 2 časti, striedku s jadierkami odstránime a dužinu nastrúhame na väčšom strúhadle. Premiešame s olejom, jogurtom, nakrájanou mätou a dochutíme soľou a mletým korením. Tento dresing je top k šalátom na horúce letné dni. Dobrú chuť!