Popis
Plody duly sú hruškového alebo guľového tvaru citrónovo žltej farby, dužina je tvrdá, chuť je silno aromatická, natrpklá, dá sa kompótovať, na prípravu želé, cukroviniek, muštov, sirupov a vín, vyhovujú jej teplé a výhrevné stanovištia s ľahkou až stredne ťažkou pôdou, bohatou na živiny, netrpí chorobami ani škodcami, iba za mimoriadne vlhkej jesene sa môže objaviť monilióza.
Pôvod
Pôvodnou pravlasťou dule je oblasť Iránu, Zakaukazska, Strednej Ázie, juhu Arabského polostrova. U nás je dula pestovaná už od stredoveku a miestami dokonca zdivela. Vyžaduje teplé, slnečné stanovisko, netrpí chorobami ani škodcami. Výskum sa v súčasnosti zameriava na vyšľachtenie mrazuvzdorných odrôd.
Iné názvy
cydonia oblonga (lat), kdoule (cz), quince (en), quitte (de)
Nutričné hodnoty
100g dúl obsahuje: 0.40g bielkovín, 0.10g tuku a 1.9g vlákniny.
Minerály: Draslík – 119mg Fosfor – 11mg Horčík – 8mg Meď – 0.130mg Selén – 0.6µg Sodík – 1mg Vápnik – 11mg Zinok – 0.04mg Železo – 0.70mg |
Vitamíny: Foláty – 3µg Kyselina pantoténová – 0.081mg Niacín – 0.200mg Vitamín A – 40 IU Vitamín B1 – 0.020mg Vitamín B2 – 0.030mg Vitamín B6 – 0.040mg Vitamín C – 15mg Vitamín E – 0.12mg Vitamín K – 4.5µg |
Ďalšie účinné látky
Dužina plodov obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10% cukru (hlavne fruktóza), silice, triesloviny. Semená obsahujú predovšetkým slizové látky (pentózany), olej, amygdalin a triesloviny.
Význam pre zdravie
Sušené plody sa používajú pri žalúdočných problémoch a bolestiach krku, ďalej proti hnačke a krvácaniu. Semená obsahujú sliz, ktorý chladí a kryje, zmäkčuje a nedráždi sliznicu a pokožku. Uplatňujú sa pri kašli. Semená sa používajú zriedka vnútorne pri žalúdočných a črevných problémoch, obsahujú totiž toxický amygdalin. Zvonku sa používajú omnoho častejšie. V kozmetike pri ošetrovaní drobných poranení, ďalej v ľudovom liečiteľstve pri zápaloch očí, na chladivé obklady. Dulový sliz je súčasťou kloktadiel pri zápaloch ústnej dutiny a hrtanu.
Zaujímavosť
Dule sa, rovnako ako levanduľa, dávajú do prádelníkov. Ich osviežujúca vôňa príjemne prevoňala uložené oblečenie. Odpudzujú tiež hmyz, takže sa môžu dávať do skríň aj proti moliam.
Recept
Zázvorovo-dulové kuracie prsiaPotrebujeme:
1 veľké kuracie prsia, soľ, mleté čierne korenie, 1 veľkú dulu, 1 cibuľu, šťavu z 1 citróna, med, 1 Čl zázvoru, pol ČL škorice, asi 4 dkg masla.
Ako na to:
Do hrnca dáme zovrieť vodu, pridáme šťavu z citróna a trošku medu. Dule pokrájame na 4 časti, so šupkou a semienkami dáme do vriacej vody. Varíme asi 10 minút. Kuracie prsia medzitým pokrájame na rezance. Keď je dula uvarená, vyberieme ju z vody, odstránime šupku a semená a pokrájame na také kúsky ako sme pokrájali prsia. Na 2 dkg masla podusíme na kolieska pokrájanú cibuľu, pridáme zázvor, škoricu a kuracie prsia. Osolíme, okoreníme a upečieme do zlatista. Na konci pridáme 1 ČL medu. V druhom hrnci roztopíme zvyšné maslo a 1 ČL medu, pridáme dule a pečieme asi 1-2 min, pokiaľ nebudú pekné červené. Nakoniec pridáme k mäsu, po prípade môžme pridať ešte trochu medu.