Popis
Egreše sú guľaté, hladké a jemne oplstené a podľa odrody s jemnou alebo pevnou šupkou. Mäkká dužina obsahuje veľa malých jedlých semien. Podľa odrody sú egreše žltkasté, zelenkavé, červenkasté a dokonca hnedasté.
Pôvod
Egreš je rastlina nenáročná na pestovanie. Prvé záznamy o nej pochádzajú z 15. storočia z oblasti pri Moskve, ale pestovaný bol už skôr, v kláštoroch na území dnešného Ruska. V Európe sa rozšíril v druhej polovici 16. storočia najmä vo Francúzsku. Už vtedy poznali viac ako 70 odrôd. O 50 rokov neskôr bolo známych viac ako 700 odrôd. Stromové egreše sa začali produkovať v Česku v druhej polovici 19. storočia, keď sa na ríbezľu zlatú štepil egreš. Presný názov ovocia znie egreš obyčajný.
Iné názvy
ribes uva-crispa (lat), angrešt (cz), gooseberry (en), stachelbeere (de)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka egrešov obsahuje 1.32g bielkovín, 66 kalórií a viac ako 6.5g vlákniny.
Minerály: Draslík – 297mg Fosfor – 40mg Horčík – 15mg Mangán – 0.216mg Meď – 0.105mg Selén – 0.9µg Sodík – 2mg Vápnik – 38mg Zinok – 0.18mg Železo – 0.47mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 9µg Kyselina pantoténová – 0.429mg Niacín – 0.45mg Vitamín A – 435 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.06mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.045mg Vitamín B6 – 0.12mg Vitamín C – 41.5mg Vitamín E – 0.56mg |
Význam pre zdravie
- čistí črevá, zbavuje ich odpadových látok
- zlepšuje využívanie bielkovín
- posilňuje zrak, zabraňuje očným ťažkostiam pri cukrovke
- podporuje rast vlasov a tvorbu zdravej kože a nechtov
- chráni pred infekciami dýchacích ciest, prechladnutím
- odvodňuje a pôsobí močopudne
- priaznivo vplýva na hojenie rán, zlomenín, popálenín
- zbavuje mozog jedovatých ťažkých kovov
- posilňuje žily, cievy, chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami, stabilizuje hladinu cholesterolu
- obsahom kremíka pomáha pri osteoporóze, zabezpečuje správnu stavbu kostí
Zaujímavosť
Hneď po hrozne sa egreše vyznačujú najväčším množstvom ovocného cukru z celého domáceho bobuľového ovocia. Ich príjemne kyslastá chuť súvisí s vysokým podielom vínnej, jablkovej a citrónovej kyseliny, ktoré podporujú chuť do jedla a trávenie.
Recept
Egrešové čatníPotrebujeme:
Potrebujeme 1 kg egrešov, 500 g cukru, 2 dl octu, 2 strúčiky cesnaku, pol lyžičky zázvoru, cukor, štipku klinčekov, rasce, škorice, pepru a chilli.
Postup:
Očistené egreše (bez stopiek a okvetí) rozvaríme, pridáme ocot, soľ, cukor, lisovaný cesnak a mleté korenie. Za stáleho miešania ešte 20 minút povaríme. Horúce potom naplníme do pohárov, uzavrieme, postavíme dnom nahor a necháme vychladnúť.