Popis
Raritou v ríši rastlín je skutočnosť, že kvetenstvo fíg je totožné s oplodím, laicky povedané – figy sú vlastne kvety. Odborne sa kvet a plod figovníka nazýva sykonium a vytvára sa, v závislosti na klimatických podmienkach, raz až dvakrát za vegetačné obdobie.
Pôvod
Figy pochádzajú z Orientu a vyskytujú sa už po tisícročia v rozličných kultúrnych kruhoch. V rokoch 1600 až 1500 pred n.l. sa vysádzali na Kréte, asi od roku 900 pred n.l. v Grécku. Ako obchodný tovar získali figy význam až koncom 19. storočia, v najväčšom počte a v najlepšej kvalite sa v súčasnosti dovážajú z Turecka.
Iné názvy
ficus carica (lat), fík (cz), common fig/fig (en), echte feige/feige (de)
Nutričné hodnoty
Jedna veľká čerstvá figa obsahuje: 0.48g bielkovín, 47 kalórií a 1.9 g vlákniny.
Minerály: Draslík – 148mg Fosfor – 9mg Horčík – 11mg Mangán – 0.082mg Meď – 0.045mg Selén – 0.1µg Sodík – 1mg Vápnik – 22mg Zinok – 0.1mg Železo – 0.24mg |
Vitamíny: Niacín – 0.256mg Kyselina listová – 4µg Kyselina pantoténová – 0.192mg Vitamín A – 91 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.038mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.032mg Vitamín B6 – 0.072mg Vitamín C – 1.3mg Vitamín E – 0.07mg Vitamín K – 3µg |
Ďalšie účinné látky
Čerstvá figa obsahuje až 82% vody, 12-23% cukrov, prevažne glukózu a fruktózu, 0,5-4,2% pektínov. Sušením sa všetky látky viacnásobne skoncentrujú, a teda i obsah cukru sa zvýši na 50-77%, obsah vody klesne na 18%.
Význam pre zdravie
- zlepšujú trávenie
- bojujú proti zápche (pôsobia ako prirodzené preháňadlo)
- ideálne na odkyslenie organizmu
- rozpúšťajú hlieny a tým pomáhajú pri prechladnutí, kašli a zápale priedušiek
- pôsobia močopudne a rozpúšťajú usadené škodliviny v močovom trakte
- zlepšujú schopnosť sústrediť sa
- pôsobia blahodárne na nervy a mozog
- majú podobné účinky ako antidepresíva (vylepšujú náladu)
Význam pri chudnutí
Figy revitalizujú tráviacu sústavu, sú výbornou náhradou sladkostí, pretože sú sladké a neobsahujú žiadny tuk.
Zaujímavosť
V Egypte bola pre faraónov liečivým prostriedkom, podľa biblie nechal Ježiš Kristus vyschnúť figovník, pod figovníkom osvietilo Budhu a známa rímska vlčica dojčila pod figovníkom Romula a Réma.
Upozornenie
Sušené figy sú často napadnuté plesňou, ktorá tvorí jedovaté aflatoxíny. Obohacujú sa v pečeni a môžu spôsobiť rakovinu. Belavý povlak, ktorý často vidíme na sušených figách, je vykryštalizovaná glukóza (hroznový cukor), ktorá dodáva ovociu dodatočnú sladkosť.
Recept
Figy v čokoládeIngrediencie:
– Figy sušené 250 g
– Tuzemský rum 150 ml
– Čokoláda na polevu 1 ks
Postup prípravy:
– Sušené figy rozrežeme na polovičky.
– Položíme do nádobky, zalejeme rumom a necháme máčať 12 hodín (stačí aj menej času) v uzavretej nádobke, z času na čas ich premiešame, aby rovnomerne nasiakli rumom. Časť rumu vsiakne do fíg medzi jadierka a figy zmäknú a naberú príjemnú arómu.
– Potom figy vyberieme, nech trochu odtečú.
– Pripravíme si čokoládovú polevu na máčanie.
– Figy namáčame v pripravenej čokoláde, poukladáme a čokoládu necháme stuhnúť.
– Získali sme čokoládové bonbóny plnené figami.