Fľaškovec je rastlina, ktorá rastie ako liana s dĺžkou aj 10 metrov. Listy sú srdcovitého tvaru, s chĺpkami. Kvet je biely. Plod je hladký, s jemným povrchom. Tvar plodov je obvykle valcovitý a dorastá do rôznych veľkostí (cca 10 – 15cm), vážiť môže 1kg aj viac.
Vzhľadom pripomína hrušku, alebo fľašu. Na začiatku je mäkký, neskôr zdrevnateje, stvrdne a jeho dužina vyschne. Semená majú šípkovitý tvar pripomínajúci nočných motýľov.
Pôvod
Fľaškovec má rád teplo, preto je za jeho pôvodnú oblasť výskytu pokladaná tropická Afrika a južná a juhovýchodná Ázia. Najstaršie nálezy jeho kultúrnych foriem sú staré okolo 10 tisíc rokov. Zdá sa, že bol domestikovaný 2x – najskôr v Ázii a neskôr (pred 4000 rokmi) v Afrike. Do Ameriky ho priniesli paleoindiáni. Dnes sa fľaškovec pestuje vo všetkých tropických a subtropických oblastiach zemegule.
Iné názvy
indická uhorka, lagenária, lagenaria siceraria (lat), lagenárie (cz), kalabasa (cz), calabash (en), calabash gourd (en), white-flowered gourd (en), hairy gourd (en), bottle gourd (en), opo squash (en), long melon (en), flaschenkürbis (de), courge bouteille (fr), calabassier (fr), flaschenkürbis (de), kalebasse (de)
Nutričné hodnoty
100g fľaškovca obsahuje: 3.69g sacharidov, 0.6g bielkovín a 1.2g vlákniny.
Minerály: Draslík – 170mg Fosfor – 13mg Horčík – 11mg Mangán – 0.066mg Sodík – 2mg Vápnik – 24mg Zinok – 0.7mg Železo – 0.25mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.029mg Vitamín B2 – 0.022mg Vitamín B3 – 0.39mg Vitamín B5 – 0.144mg Vitamín B6 – 0.038mg Vitamín B9 – 4mg Vitamín C – 8.5mg |
Význam pre zdravie
Vďaka svojmu nutričnému zloženiu sú vhodné pri redukčných diétach, pre diabetikov a tiež sa spomína aj ich protirakovinový účinok.
Zaujímavosť
Na rozdiel od ostatných tekvicovitých druhov zeleniny, má fľaškovec biele kvety, ktoré voňajú ako čokoláda.
Upozornenie
Je potrebné konzumovať mladé plody, pretože neskôr oplodie zvykne stvrdnúť a dužina môže zošpongiovatieť či až spráchnivieť. Upravujeme ju podobne ako tekvicu, teda je vhodná na vyprážanie, varenie, ale i pečenie, do omáčok.
Recept
Zaváraná indická uhorkaPotrebujeme:
3kg indickej uhorky, nálev: 2l vody, 500ml octu, 1 Deko, cukor podľa chuti.
Postup:
uhorku umyjeme, osušíme (ak je hrubá koža, tak ju olúpeme), nakrájame na štvrťky, naložíme do pohárov a zalejeme vychladnutým sladkokyslým nálevom. Sterilizujeme 7 až 10 minút. Necháme v suchej pare (pod dekou) vychladnúť.