Popis
Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. Existuje viac než štyridsať rôznych odrôd.
Pôvod
Goji pochádza z Himalájí, kde doteraz rastie, no pestuje sa aj v severnej Číne a v Tibete. Podľa všetkého goji „môže“ aj za skvelú kondíciu tibetských mníchov a ich dlhovekosť.
Iné názvy
kustovnica čínska, lycium barbarum (lat), kustovnice čínská (cz), goji berry/wolfberry (en), gemeine bocksdorn (de)
Nutričné hodnoty
100g sušených plodov goji obsahuje: 12.3g bielkovín, 57.7g sacharidov a 6g vlákniny.
Minerály: Draslík – 1132mg Selén – 50µg Vápnik – 112mg Zinok – 2mg Železo – 9mg |
Vitamíny: Vitamín B2 – 1.3mg Vitamín C – od 29mg do 148mg |
Ďalšie účinné látky
Goji obsahuje aj protizápalový činiteľ betasisterol. Tento rastlinný sterol sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, ďalej pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok. Celkom unikátna pre Goji je tiež aj skupina lycium polysacharidov.
Význam pre zdravie
- pôsobí protizápalovo
- stimuluje tvorbu kvalitných krviniek (červených a bielych)
- chráni pečeňové bunky proti niektorým nebezpečným chemickým látkam
- harmonizuje činnosť obličiek
- zvlhčuje pľúca
- posilňuje imunitný systém
- chráni pred cukrovkou
- bráni vzniku kardiovaskulárnych chorôb (znižuje hladinu cholesterolu, triglyceridov)
- obmedzuje rozširovanie lupienky a iných kožných chorôb
- reguluje tvorbu steroidov v naodbličkách
- brzdí v šírení rakoviny
Význam pri chudnutí
Blahodarne pôsobí na činnosť čriev, zlepšuje metabolizmus tukov.
Zaujímavosť
V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.
Recept
Kura na gojiPrísady:
jedno malé kura, 4 lyžice goji, soľ, voda
Postup:
Kura umyjeme a vložíme do pekáča. Posolíme a posypeme goji, podlejeme teplou vodou. Pečieme do zlatista, pričom ku koncu pečenia môžeme poliať vývarom.