Popis
Vonkajším tvarom sa podobá klasickému jablku. V zrelosti je červené až nažltlé a časom začína hnednúť. Obsahuje niekoľko stoviek charakteristických šesťcípych zrniečok (semien) uložených v červenej priesvitnej chrumkavej dužine. Sú uložené v komôrkach, ktoré majú belavú farbu, obsahujú kyselinu trieslovú a preto je ich chuť zľahka horká.
Pôvod
Granátové jablko existuje už od čias staroveku. Pôvod má v Ázii, presnejšie v oblasti idúcej od dnešného Iránu až po úpätie Himalájí v Indii. Odtiaľ sa pestovaním rozšírilo až do Európy, najmä do krajín nachádzajúcich sa pri Stredozemnom mori. Pre svoj exotický vzhľad, vysokú výživovú hodnotu a lahodnú chuť je spájané so zdravím, láskou a zmyselnosťou.
Iné názvy
punica granatum (lat), pomegranate (en), granatapfel/grenadine (de)
Nutričné hodnoty
Jedno čerstvé granátové jablko obsahuje 4.71g bielkovín, 234 kalórií a 11.3g vlákniny.
Minerály: Fosfor – 102mg Draslík – 666mg Horčík – 34mg Mangán – 0.336mg Meď – 0.446mg Selén – 1.4µg Sodík – 8mg Vápnik – 28mg Zinok – 0.99mg Železo – 0.85mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 107µg Kyselina pantoténová – 1.063mg Niacín – 0.826mg Vitamín B1 (tiamín) – 0.189mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.149mg Vitamín B6 – 0.211mg Vitamín C – 28.8mg Vitamín E – 1.69mg Vitamín K – 46.2µg |
Význam pre zdravie
Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém. Vďaka extrémnemu množstvu kyseliny elagovej má antikarcinogénne účinky, udržuje čisté cievy a chráni pred srdcovými ochoreniami.
Zaujímavosť
Grécka mytológia tvrdí, že po tom, čo urazená Afrodita odišla z Olympu, usadila sa na Cypre, mieste svojho zrodenia, a zasadila tam prvý granátovník. Ten sa stal symbolom celého ostrova a dodnes je súčasťou každej cyperskej svadby. Hádže sa na zem pred novomanželmi – tak, aby z neho vyletelo čo najviac zrniečok, čo páru zaručí veľa detí.
Recept
Palacinky s granátovým jablkomPotrebujeme:
50 g hladkej múky, 30 g zemiakovej škrobovej múčky, 1 vajce, 1 lyžicu kryštálového cukru, 70 ml kefíru, 130 ml mlieka, 1 lyžicu minerálky
Plnka: 3 jablká, 1 granátové jablko, 3 lyžice oleja, 1 lyžicu kryštálového cukru, štipku škorice, 100 ml jablkovej šťavy alebo 1 lyžicu koňaku, 2 lyžice práškového cukru.
Ako na to:
Z jednotlivých surovín pripravíme pomocou ručného šľahača liate cesto, ktoré necháme asi 5 minút odstáť. Na oleji postupne upečieme štyri palacinky. Na zvyšku oleja orestujeme olúpané a na kocky nakrájané jablká a jadrá granátového jablka. Posypeme cukrom, škoricou, zalejeme jablkovou šťavou alebo koňakom. Touto zmesou naplníme palacinky, posypeme práškovým cukrom a hneď podávame.