2.2 C
Bratislava
štvrtok, 21 novembra, 2024

Objavte liečivú silu ukrytú v granátovom jablku

Popis

Vonkajším tvarom sa podobá klasickému jablku. V zrelosti je červené až nažltlé a časom začína hnednúť. Obsahuje niekoľko stoviek charakteristických šesťcípych zrniečok (semien) uložených v červenej priesvitnej chrumkavej dužine. Sú uložené v komôrkach, ktoré majú belavú farbu, obsahujú kyselinu trieslovú a preto je ich chuť zľahka horká.

Pôvod

Granátové jablko existuje už od čias staroveku. Pôvod má v Ázii, presnejšie v oblasti idúcej od dnešného Iránu až po úpätie Himalájí v Indii. Odtiaľ sa pestovaním rozšírilo až do Európy, najmä do krajín nachádzajúcich sa pri Stredozemnom mori. Pre svoj exotický vzhľad, vysokú výživovú hodnotu a lahodnú chuť je spájané so zdravím, láskou a zmyselnosťou.

Iné názvy

punica granatum (lat), pomegranate (en), granatapfel/grenadine (de)

Nutričné hodnoty

Jedno čerstvé granátové jablko obsahuje 4.71g bielkovín, 234 kalórií a 11.3g vlákniny.

Minerály:
Fosfor – 102mg
Draslík – 666mg
Horčík – 34mg
Mangán – 0.336mg
Meď – 0.446mg
Selén – 1.4µg
Sodík – 8mg
Vápnik – 28mg
Zinok – 0.99mg
Železo – 0.85mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 107µg
Kyselina pantoténová – 1.063mg
Niacín – 0.826mg
Vitamín B1 (tiamín) – 0.189mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.149mg
Vitamín B6 – 0.211mg
Vitamín C – 28.8mg
Vitamín E – 1.69mg
Vitamín K – 46.2µg

Význam pre zdravie

Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém. Vďaka extrémnemu množstvu kyseliny elagovej má antikarcinogénne účinky, udržuje čisté cievy a chráni pred srdcovými ochoreniami.

Zaujímavosť

Grécka mytológia tvrdí, že po tom, čo urazená Afrodita odišla z Olympu, usadila sa na Cypre, mieste svojho zrodenia, a zasadila tam prvý granátovník. Ten sa stal symbolom celého ostrova a dodnes je súčasťou každej cyperskej svadby. Hádže sa na zem pred novomanželmi – tak, aby z neho vyletelo čo najviac zrniečok, čo páru zaručí veľa detí.

Recept

Palacinky s granátovým jablkomPotrebujeme:

50 g hladkej múky, 30 g zemiakovej škrobovej múčky, 1 vajce, 1 lyžicu kryštálového cukru, 70 ml kefíru, 130 ml mlieka, 1 lyžicu minerálky
Plnka: 3 jablká, 1 granátové jablko, 3 lyžice oleja, 1 lyžicu kryštálového cukru, štipku škorice, 100 ml jablkovej šťavy alebo 1 lyžicu koňaku, 2 lyžice práškového cukru.

Ako na to:
Z jednotlivých surovín pripravíme pomocou ručného šľahača liate cesto, ktoré necháme asi 5 minút odstáť. Na oleji postupne upečieme štyri palacinky. Na zvyšku oleja orestujeme olúpané a na kocky nakrájané jablká a jadrá granátového jablka. Posypeme cukrom, škoricou, zalejeme jablkovou šťavou alebo koňakom. Touto zmesou naplníme palacinky, posypeme práškovým cukrom a hneď podávame.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY