Popis
Guave
je ovocie podobné hruške alebo jablku so zelenou až žltou tenkou šupkou.
Dužina je mäkká, belavožltkastá alebo ružová a má intenzívnu vôňu. Zrelá guave je mäkká na dotyk.
Konzumuje sa jeho dužina a jadierka. Chuťovo je sladko-kyslasté.
Pôvod
Guave pochádza z oblasti, ktorá sa ťahá ako široký pás od Mexika cez Západoindické ostrovy až po Brazíliu. Pravdepodobne sa pestuje už dlho. Španiel Gonzalo Fernández de Oviedo spomína vo svojich dejinách prírody v roku 1526 zušľachtené odrody, ktoré pestovali Indiáni. Španieli priniesli rastlinu na Filipíny, Portugalci ju zas zaviedli v Indii. Prvé plantáže guave pre obchodné účely vznikli na Floride v roku 1912.
Aktuálne sa pestuje na celom svete v trópoch a subtrópoch.
Iné názvy
guajava (sk), kvajáva (cz), guava (en), guave/guayave/goiaba (de), guayaba (de, es), goyave (fr), guaiava (it), psidium guajava (lat)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka čerstvej guavy obsahuje 4.21g bielkovín, 112 kalórií a 8.9g vlákniny. Veľa vitamínu C a draslíka.
Minerály: Draslík – 688mg Fosfor – 66mg Horčík – 36mg Mangán – 0.247mg Meď – 0.38mg Selén – 1µg Sodík – 3mg Vápnik – 30mg Zinok – 0.38mg Železo – 0.43mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 81µg Kyselina pantoténová – 0.744mg Niacín – 1.789mg Vitamín A – 1030 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.111mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.066mg Vitamín B6 – 0.181mg Vitamín C – 376.7mg Vitamín E – 1.2mg Vitamín K – 4.3µg |
Zaujímavosť
Guava bola obľúbeným jedlom Aztékov a Inkov.
Upozornenie
Guave sa veľmi rýchlo kazia, a preto je najlepšie ju čo najskôr spotrebovať.
Využitie v kuchyni
- surové guave – na šaláty a dezerty
- varené guave – do polievok, omáčok, kompótov, džemov, želé
- pomiagané guave – do nápojov
- ak listy guave zalejeme vriacou vodou, vieme z neho pripraviť chutný čaj.
Recept – koktail z guave
Suroviny:
– 12 ks guave
– 1 l mlieko plnotučné
– podľa potreby cukor
Postup:
Guave si umyjeme a rozrežeme na polovičky. Pokiaľ je jaderník pekne ohraničený, vylúpneme ho von lyžičkou. Polovičky guavy narežeme na štvrťky, dáme do mixéra po častiach a po častiach pridávame aj mlieko a všetko spolu dohladka vymixujeme. Ak sme neodstránili jaderníky, pomixovanú zmes prepasírujeme cez sitko, na ktorom nám ostanú len odstredené jadierka.
Pozor! Veľmi dlho sa s guavou na sitku nehráme, lebo nám začne černieť. Do hotového koktailu pridáme v prípade potreby cukor podľa vlastnej chuti a dobre premiešame. Z cca 12-tich kusov guavy a litra mlieka som urobila 2l veľmi hustého koktailu, ktorý sa dá jesť lyžičkou. Podávame s kúskami banánov, alebo zmiešané s jahodovou drťou alebo len tak.
Zdroje
[1] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. Vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., ISBN 978-80-556-0492-3