Bratislava, 27. januára 2025 – Barbara Paldus, vedkyňa a zakladateľka spoločnosti Codex Labs, predstavila na stretnutí v Bratislave najnovšie poznatky zo štúdia ekzému. Tento priekopnícký výskum vychádza z inovatívneho prístupu prepájajúceho pokožku,...
Irisdiagnostika, netradičná diagnostická metóda, ktorá analyzuje znaky na dúhovke, očném bielku a zreničke, dokáže odhaliť množstvo informácií o zdravotnom stave človeka. Na Slovensku sa tejto metóde už viac ako 20 rokov venuje...
Bolesť zubov často príde v ten najnevhodnejší okamih. Či už ste na dovolenke, chcete si užiť večer s priateľmi alebo je víkend a váš zubár začína ordinovať až v pondelok. Pulzujúca bolesť, ktorá neutícha, práve naopak,...
Určite ste už počuli, že jedlo, ktoré si naložíte na tanier by malo byť farebné. Dúha na tanieri priaznivo vplýva na vaše zdravie. Faktom je, že jedlo je tak vizuálne príťažlivejšie ale...
Detoxikácia organizmu. Jedno z najpopulárnejších tém v oblasti zdravého životného štýlu, ktoré však často vzbudzuje otázky aj kontroverzie. Čo vlastne detoxikácia znamená? Môže skutočne posilniť náš imunitný systém, alebo je to len...
Bratislava, 21. 1. 2025 – Chladné počasie môže byť náročné nielen pre ľudí, ale aj pre našich štvornohých priateľov. Psy a mačky môžu byť v zime náchylné na prechladnutie, ak ich majitelia...
Pod slovom „čaj“ (thé) rozumieme zmes drog (droga - rastlinný materiál), alebo jednej drogy, vylúhovaných vo vode a určený predovšetkým na pitie ( vnútorné použitie). Používa sa na liečenie, alebo iba ako požívatina. Okrem pitia majú čajové nálevy aj vonkajšie použitie, slúžia na oplachovanie, umývanie, alebo ako obklady, či do kúpeľa. Čaj môže mať dnes stovky rozličných chutí a vôní. Je to druhý najrozšírenejší nápoj na Zemi - hneď po vode.
Cukor je prírodné sladidlo, sladká požívatina. Z chemického hľadiska je to takmer čistá sacharóza (minimálne 99,8 %), teda disacharid zložený z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Cukor sa vyrába z dvoch hlavných svetových plodín: z cukrovej trstiny a cukrovej repy.
Okrem toho, že nás bylinky vedia liečiť, úspešne ich používame aj pri varení, na dochucovanie jedál a na zvýraznenie ich chutí. Sú obľúbené aj ako náhrada pre tých ľudí, ktorí musia obmedziť solenie. Bylinky používame čerstvé, sušené, alebo mrazené, v závislosti od konkrétneho druhu. Pri výbere byliniek k rôznym pokrmom treba obzvlášť dbať na to, aby sa ich chute vzájomne nepomiešali a zároveň, aby neprebili samotnú vôňu jedla.
Viete, že sa echinacea nazýva aj „rastlinou nového milénia“? Jej pra-domovom bola Severná Amerika, kde ju používali indiáni, ktorí bežne žuvali koreň pri akýchkoľvek bolestiach. Dnes sa už bežne pestuje aj u nás, ako liečivá rastlina, ale aj ozdobná kvetina v záhradách, keďže echinacea má nádherné kvety z ružovými lupienkami a oranžovým stredom. Okrem echinacei purpurovej poznáme aj iné druhy, ako karmínova, žltá, a biela.
Čakanka je 30 až 150 cm vysoká bylina kvitnúce modrým kvetom. Plodom sú nažky vajcovitého tvaru pripomínajúce pekinskej kapusty. Pravdepodobne pochádza z Egypta. V oblasti Stredozemného mora rastie aj teraz divo. V Taliansku a Grécku skoro na jar zbierajú mladé listy divo rastúcej čakanky a používajú ich ako zeleninu bohatú na vitamíny.
V päťdesiatych rokoch 20.storočia vedci zistili, že tento vitamín sa zúčastňuje na premene sacharidov, tukov a bielkovín nachádzajúcich sa v potrave na energiu a spolu s enzýmami pôsobí pri procesoch povzbudzujúcich tvorbu energie. Je predmetom ďalších vedeckých výskumov.
Aj keď si zväčša bylinky spájame s vidieckymi záhradami našich babičiek, svoje stále miesto si bylinky určite nájdu aj v moderných záhradách. Dnes si povieme, ktoré bylinky sa hodia do záhrad začínajúcich, ale aj skúsených pestovateľov, pre gazdinky, ktoré čarujú s bylinkami v kuchyni, ale aj pre vás ostatných, ktorí jednoducho máte radi krásu a vôňu letných bylín na záhrade, a taktiež by ste radi vyskúšali ich pestovanie pre mnohé liečivé účinky.
Bylinky patria do každej záhrady, pretože vďaka nim je záhrada rozmanitá tvarom, farebnosťou i vôňou a okrem toho ich použitím v kuchyni je veľa pokrmov chutnejších a stráviteľnejších. Aké množstvo a aké druhy byliniek budete pestovať, to závisí iba na vašom rozhodnutí, aj keď konečný výber samozrejme budú ovplyvňovať aj faktory ako veľkosť priestoru, ktorý vieme pre bylinky uvoľniť, typ pôdy, svetelné podmienky či náročnosť na starostlivosť.