Detoxikácia organizmu. Jedno z najpopulárnejších tém v oblasti zdravého životného štýlu, ktoré však často vzbudzuje otázky aj kontroverzie. Čo vlastne detoxikácia znamená? Môže skutočne posilniť náš imunitný systém, alebo je to len...
Bratislava, 21. 1. 2025 – Chladné počasie môže byť náročné nielen pre ľudí, ale aj pre našich štvornohých priateľov. Psy a mačky môžu byť v zime náchylné na prechladnutie, ak ich majitelia...
Zjete koláč s orechmi a hneď vám zovrie hrdlo a nemôžete dýchať? Vypijete pohár mlieka a musíte utekať na toaletu? Možno aj vás trápi alergia na potraviny. Potravinová alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na určité...
Alergia na potraviny je na vzostupe a čoraz viac ľudí hlási problémy pri konzumácii konkrétnych jedál. Existuje viac ako 170 potravín, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu, niektoré sú častejšie niektoré sa vyskytujú zriedka....
Pri príležitosti Mesiaca povedomia o rakovine krčka maternice, ktorým je každoročne január, si Vám dovoľujeme sprostredkovať informácie, ktoré môžu vhodne poslúžiť k Vašej práci pri prípadnom spracovaní témy a šírení osvety.
Rakovina krčka...
HMPV (human metapneumovirus, ľudský metapneumovírus) je vírus, ktorý v poslednej dobe často skloňujeme s možnosťou novej pandémie. Napriek pomerne neznámemu názvu nejde o nový tip vírusu a v ľudskej populácii sa vyskytuje celkom často. Prípady tohto ochorenia...
Ryža siata je obilnina z čeľade lipnicovitých. Pôvodom je z tropickej a subtropickej juhovýchodnej Ázie, kde rastie v barinách. Pravdepodobne pochádza z Číny, kde ju poznali ľudia už pred desaťtisíc rokmi. Jej kultúrne odrody patria k najdôležitejším obilninám sveta. Delí sa na dva poddruhy: ryža siata veľkozrnná - zrná dlhé až 7 mm a ryža siata drobnozrnná.
Vírusy sa bežne vyskytujú medzi zvieratami. Ich prenos na človeka je zriedkavý, ale nie vylúčený a práve koronavírus je jedným z mála, ktoré môžu prejsť zo zvieraťa na človeka. Aby bol vírus tohto schopný, musí sa vedieť naviazať na receptory buniek. Koronavírus to dokáže. V tomto článku si bližšie predstavíme koronavírusy SARS a MERS.
Školou povinná mládež väčšinou záležitosti týkajúce sa zdravotného poistenia takpovediac „nerieši“. To však neznamená, že sa ich táto problematika netýka. Chlieb sa v mnohých prípadoch láme začiatkom školského roka. Aké sú povinnosti študentov v súvislosti s hradením zdravotného poistenia?
Pšenica, kráľovna obilnín, je u nás jednou z najpestovanejších poľnohospodárskych plodín. Vznikla dlhodobým vývojom a šľachtením z prapôvodných foriem pšenice, kedy ju staroveké národy začali pestovať asi v 7.tisícročí pred našim letopočtom. Okrem toho, že je to základná surovina na výrobu chleba, slúži aj ako krmivo pre zvieratá.
Šupka je tenká, svetložltá cez červenú až po ružovú. Zrelá guave je mäkká na dotyk. Dužina je biela, červená. Má príjemnú sladkokyslú chuť. Guave pochádza z oblasti, ktorá sa ťahá ako široký pás od Mexika cez Západoindické ostrovy až po Brazíliu. Pravdepodobne sa pestuje už dlho.
Krvná plazma je prirodzenou tekutou časťou krvi, ktorej hlavnou úlohou je zaistenie transportu buniek, červených aj bielych krviniek, krvných doštičiek, živín, organických, anorganických a aj toxických látok v organizme. Úloha krvnej plazmy tu ale nekončí. Má toho na starosti trochu viac.
Ovos je najvýživnejšia obilnina, má viac ako dvojnásobok tukov, viac bielkovín a viac uhľohydrátov oproti pšenici. Je to obilnina výborná na chudnutie. Ovos pomáha aj pri trávení. Glukány pôsobia ako ochranná vrstva na sliznici žalúdka a čriev.
Anafylaktický šok vzniká vždy počas alergickej (anafylaktickej) reakcie, ktorú vyvolal alergén. Alergénom, čiže spúšťačom alergie, môže byť čokoľvek – rôzne druhy potravín, chemikálie, plesne, ale aj UV žiarenie. Nie vždy, ale dôjde až k stavu, ktorý sa nazýva anafylaktickým šokom.