7.5 C
Bratislava
nedeľa, 26 januára, 2025
spot_imgspot_img

Dúha na tanieri. Prečo by malo jedlo hýriť farbami?

Určite ste už počuli, že jedlo, ktoré si naložíte na tanier by malo byť farebné. Dúha na tanieri priaznivo vplýva na vaše zdravie. Faktom je, že jedlo je tak vizuálne príťažlivejšie ale...

Detoxikácia organizmu: Od mýtov k vedecky podloženým faktom

Detoxikácia organizmu. Jedno z najpopulárnejších tém v oblasti zdravého životného štýlu, ktoré však často vzbudzuje otázky aj kontroverzie. Čo vlastne detoxikácia znamená? Môže skutočne posilniť náš imunitný systém, alebo je to len...

Keď zima lezie pod srsť domácich miláčikov

Bratislava, 21. 1. 2025 – Chladné počasie môže byť náročné nielen pre ľudí, ale aj pre našich štvornohých priateľov. Psy a mačky môžu byť v zime náchylné na prechladnutie, ak ich majitelia...

Potravinové alergie: Poznáte všetky jej príznaky?

Zjete koláč s orechmi a hneď vám zovrie hrdlo a nemôžete dýchať? Vypijete pohár mlieka a musíte utekať na toaletu? Možno aj vás trápi alergia na potraviny. Potravinová alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na určité...

Fakty a mýty: Potravinová alergia

Alergia na potraviny je na vzostupe a čoraz viac ľudí hlási problémy pri konzumácii konkrétnych jedál. Existuje viac ako 170 potravín, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu, niektoré sú častejšie niektoré sa vyskytujú zriedka....

Január – Mesiac povedomia o rakovine krčka maternice

Pri príležitosti Mesiaca povedomia o rakovine krčka maternice, ktorým je každoročne január, si Vám dovoľujeme sprostredkovať informácie, ktoré môžu vhodne poslúžiť k Vašej práci pri prípadnom spracovaní témy a šírení osvety. Rakovina krčka...

Instagram

Most Popular

spot_imgspot_img

Latest Stories

Máte bielkoviny v moči?

Rozbor moču môžu o vašom momentálnom zdravotnom stave prezradiť veľa. Ak sa vo vašich výsledkoch objavila zvýšená prítomnosť bielkovín, mali by ste sa mať na pozore. Môže to byť prechodný stav, ale môže ísť aj o vážne poškodenie obličiek alebo iné vážne ochorenie.

Cuketa – cukina – málo kalórií, veľa živín

Cuketa je plodina, ktorá je až prekvapivo zdravá, plná živín a ak ste sa jej doteraz vyhýbali mali by ste ju čo najskôr zaradiť do svojho jedálnička. Táto šťavnatá zelenina sa teší rastúcej popularite a nie je to len vďaka jej plodom. Chutnou a vyhľadávanou delikatesou sú aj jej kvety. Z botanického hľadiska ide o ovocie, ale často sa používa ako zelenina.

Lipa veľkolistá – účinná nielen pri chrípke a prechladnutí

Lipa veľkolistá je mohutný, vysoký, opadavý strom, ktorý dorastá do výšky 10 až 25 metrov. Má nesúmerné, srdcovité pílkovité listy, ktoré sú na líci tmavozelené a na rube modrastozelené. Kvety rastú v súkvetiach (4 až 12) na spoločnej stopke, ktorá vyrastá z pazúch listov. Stopka je do polovice zrastená jazykovým listeňom. Nažka tenkostenná, s 2 - 3 nevýraznými rebrami. Často je vysádzaná do alejí či parkov.

Bylinka, ktorá nesklame – rumanček kamilkový alias harmanček

Rumanček kamilkový (harmanček), ktorý rastie v našich končinách, je vzpriamená rozkonárená rastlina s výraznou intenzívnou arómou. Považuje sa za univerzálny všeliek a o jeho mimoriadne priaznivých účinkoch na zdravie organizmu nás presviedča do dnes.

Vitamín B4 – základná stavebná jednotka DNA

Vitamín B4 je najdôležitejším nosičom energie v ľudskom organizme a spolu s guanínom, cytozínom, uracilom a tymínom je aj jednou z báz našej DNA. Ak sú jeho hladiny v našom tele optimálne je všetko v poriadku. Ako sa prejavuje jeho nedostatok?

Vitamín B17 – zachráni nás kyanid?

Vitamín B17 (amygdalín) zažil pred pár rokmi celosvetovú popularitu - pripisovala sa mu schopnosť liečiť rakovinu a zbaviť organizmus onkologických nádorov a metastáz. Jeho účinky na organizmus nemusia byť tak úžasné. Kyanid, ktorý sa pri trávení amygdalínu uvoľňuje do organizmu, môže vo väčšom množstve mať na život človeka fatálne následky.

Brokolica – dajme jej zelenú, veď zabíja rakovinu

Je druh hlúbovej zeleniny so zhrubnutou stonkou zakončenou zelenými alebo modrastými kvetmi v tvare ružice. Je kultivarom kapusty obyčajnej, ktorý sa pokladá za kvalitnejšieho príbuzného karfiolu. Patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny, ktoré sú zároveň aj veľmi ľahko stráviteľné.

Kvaka – zdravá pochúťka farmárov

Kvaka je koreňová zelenina blízka vodnici, no je menej pikantná a dorastá do väčších rozmerov. Na jedlo sa používajú listy a koreň. Vysieva sa v marci až apríli. Nemá rada čerstvo pohnojenú pôdu. Býva bielej, zelenkavej, žltej alebo fialovej farby.

Follow us

Don't Miss

Advertismentspot_img