Určite ste už počuli, že jedlo, ktoré si naložíte na tanier by malo byť farebné. Dúha na tanieri priaznivo vplýva na vaše zdravie. Faktom je, že jedlo je tak vizuálne príťažlivejšie ale...
Detoxikácia organizmu. Jedno z najpopulárnejších tém v oblasti zdravého životného štýlu, ktoré však často vzbudzuje otázky aj kontroverzie. Čo vlastne detoxikácia znamená? Môže skutočne posilniť náš imunitný systém, alebo je to len...
Bratislava, 21. 1. 2025 – Chladné počasie môže byť náročné nielen pre ľudí, ale aj pre našich štvornohých priateľov. Psy a mačky môžu byť v zime náchylné na prechladnutie, ak ich majitelia...
Zjete koláč s orechmi a hneď vám zovrie hrdlo a nemôžete dýchať? Vypijete pohár mlieka a musíte utekať na toaletu? Možno aj vás trápi alergia na potraviny. Potravinová alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na určité...
Alergia na potraviny je na vzostupe a čoraz viac ľudí hlási problémy pri konzumácii konkrétnych jedál. Existuje viac ako 170 potravín, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu, niektoré sú častejšie niektoré sa vyskytujú zriedka....
Pri príležitosti Mesiaca povedomia o rakovine krčka maternice, ktorým je každoročne január, si Vám dovoľujeme sprostredkovať informácie, ktoré môžu vhodne poslúžiť k Vašej práci pri prípadnom spracovaní témy a šírení osvety.
Rakovina krčka...
Ide o kultivar kapusty obyčajnej so svetlozelenou alebo modrou mäsitou buľvou veľkosti jablka, ktorý sa vyznačuje aromatickou a jemne sladkastou chuťou. Znakom kalerábu je, že nadzemná časť rastlín tvorí na rozhraní medzi koreňom a hlúbom zdužnatené osové hľuzy tzv. buľvy. Jestvuje mnoho druhov a odrôd.
Broskyne, sú guľaté plody s pozdĺžnou ryhou relatívne malých stromov, jemne zamatovo oplstené. Plod je okrúhly s výrazným podlhovastým švom, jemne oplstená pokožka je vyfarbená od žltej po červenú. Ide o jeden z najobľúbenejších druhov ovocia, ktorý sa pestuje na celom svete v mierne teplých klimatických pásmach.
Tráviaci enzým celuláza hrá dôležitú úlohu pri štiepení rastlinnej vlákniny. V súčasnej dobe moderného stravovania kedy sa do popredia dostáva zdravá strava plná ovocia a zeleniny je pre nás tento enzým dôležitou zložkou trávenia. Vláknina má na ľudský organizmus priaznivý vplyv, pravda len za predpokladu, že ju organizmus dokáže spracovať. V tom mu významne pomáha práve celuláza.
Chutí ako pomelo, ale nie je to pomelo. Sweetie je hybridom pomela a grapefruitu - ide o odrodu vyšľachtenú v Izraeli a verejnosti predstavenú v roku 1984. Podstatne mladé citrusové ovocie je plné zdraviu prospešných látok a niet divu, že sa čoraz viac dostáva do povedomia verejnosti.
Plod plný vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých živín. V mnohom sa podobá na svojho „blízkeho príbuzného“ - maracuju. Majú podobnú textúru, podobnú farbu, ale veľký rozdiel je v chuti. Grenadilla vás prekvapí svojou sladkou chuťou. Či už si dáte dužinu, alebo semiačka, príjemnú sladkú chuť nič nenaruší.
Africká liečivá bylinka Sutherlandia frutescens má blahodarné účinky na organizmus. Bol dokázaný jej priaznivý účinok pri liečbe malígnych nádorov a má výrazné účinky tiež pri liečbe horúčky, chrípky a prechladnutia, kiahní, reumatizme, hemoroidov, hnačke.
Lipáza je lipolytickým enzýmom produkovaným v pankrease patriacim do skupiny hydroláz, pretože rozkladá tuky na glycerol a mastné kyseliny. Lipáza má na starosti riadenie množstva syntetizovaného tuku, zabezpečuje redukciu tukových zásob a preto dokáže byť nápomocná pri ich spaľovaní.
Vitamín B15 (známy tiež ako kyselina pangámová) je látka rozpustná vo vode a vplyvom tepla nestála. Aj keď je jej vplyv na organizmus priaznivý, stále sa zisťuje či a v akom množstve ju naozaj potrebujeme. Ide ale o látku, ktorá môže náš život skvalitniť a zlepšiť. Na rozhodnutie či kyselina pangámová patrí alebo nepatrí do skupiny B vitamínov si budeme musieť chvíľu počkať.