-1.7 C
Bratislava
pondelok, 3 februára, 2025
spot_imgspot_img

Codex Labs prináša prelomový prístup k starostlivosti o ekzematickú pokožku

Bratislava, 27. januára 2025 – Barbara Paldus, vedkyňa a zakladateľka spoločnosti Codex Labs, predstavila na stretnutí v Bratislave najnovšie poznatky zo štúdia ekzému. Tento priekopnícký výskum vychádza z inovatívneho prístupu prepájajúceho pokožku,...

Oči ako zrkadlo zdravia: Irisdiagnostika odhaľuje viac, ako tušíte

Irisdiagnostika, netradičná diagnostická metóda, ktorá analyzuje znaky na dúhovke, očném bielku a zreničke, dokáže odhaliť množstvo informácií o zdravotnom stave človeka. Na Slovensku sa tejto metóde už viac ako 20 rokov venuje...

10 spôsobov ako na bolesť zubov doma

Bolesť zubov často príde v ten najnevhodnejší okamih. Či už ste na dovolenke, chcete si užiť večer s priateľmi alebo je víkend a váš zubár začína ordinovať až v pondelok. Pulzujúca bolesť, ktorá neutícha, práve naopak,...

Dúha na tanieri. Prečo by malo jedlo hýriť farbami?

Určite ste už počuli, že jedlo, ktoré si naložíte na tanier by malo byť farebné. Dúha na tanieri priaznivo vplýva na vaše zdravie. Faktom je, že jedlo je tak vizuálne príťažlivejšie ale...

Detoxikácia organizmu: Od mýtov k vedecky podloženým faktom

Detoxikácia organizmu. Jedno z najpopulárnejších tém v oblasti zdravého životného štýlu, ktoré však často vzbudzuje otázky aj kontroverzie. Čo vlastne detoxikácia znamená? Môže skutočne posilniť náš imunitný systém, alebo je to len...

Keď zima lezie pod srsť domácich miláčikov

Bratislava, 21. 1. 2025 – Chladné počasie môže byť náročné nielen pre ľudí, ale aj pre našich štvornohých priateľov. Psy a mačky môžu byť v zime náchylné na prechladnutie, ak ich majitelia...

Instagram

Most Popular

spot_imgspot_img

Latest Stories

Zelený jačmeň

Telo človeka, podobne ako iné živé organizmy nie je navrhnuté tak, aby vedelo efektívne vstrebať syntetické vitamíny a minerály. Problémom dnešnej doby je prijať dostatok živín v tzv. dennej dávky v prirodzenej podobe. Pomôcť nám pri tom môže zelený jačmeň – zelená potravina, ktorá má blahodarné účinky, vynikajúcu výživovú hodnotu a poskytuje hodnotné prírodné látky.

Vanilka pravá

Vanilka pravá - Vanilla planifolia patrí do čeľade orchideí. Jej pôvodným domovom bolo Mexiko v Strednej Amerike. Táto výnimočná rastlina sa šplhá v zvislom smere na kmeni stromov v tieni, prípadne polotieni a vo voľnej prírode vie narásť do výšky až 25 metrov, kvety sú biele prípadne žlté.

Škorica a škoricovník

Škoricovník cejlónsky (Cinnamomum verum alebo Cinnamomum zeylanicum) je 10 - 15 metrov vysoký, vždyzelený tropický strom pochádzajúcich zo Srí Lanky a Južnej Indie z čeľade vavrínovité. Komerčne pestovaný škoricovník dosahuje výšku maximálne do 2 – 3 metrov.

Kokos – rajský plod pre vašu krásu i zdravie

Kokos bol odjakživa spájaný s exotikou a cudzinou, lákala nás jeho príjemná chuť i vôňa. Okrem toho je jeho hodnota ukrytá v pozitívnom význame na zdravie človeka, jeho silných účinkoch na krásu, ale má aj široké uplatnenie v kuchyni. Vedeli ste, že história jeho použitia je vyše tisíce rokov stará a dokonca v staroindickom jazyku sa kokosovník nazýva „Kalpa vrikša“, teda strom života?

Kakao a kakaovník

Rastlina Kakaovník pravý - Theobroma cacao je vždyzelený strom, pochádzajúci z amazonského dažďového pralesa v Amerike. V tropickom podnebí sa mu veľmi darí, nakoľko má rád teplo a vlhko. Strom dorastá do výšky 5 až 8 metrov, listy sú veľké, lesklé, celistvé, zvláštnosťou stromu je jeho kvitnutie priamo na jeho kmeni.

Káva a kávovník

Pôvod kávovníka je v tropickej Afrike. Existuje vyše 60 odrôd tohto stromu, ale medzi ten najznámejší a pre výrobu kávy najdôležitejší a najkvalitnejší je Kávovník arabský. Okrem neho má svoj význam aj Kávovník robusta. Kávovník arabský - Coffea arabica L. je rastlina z čeľade marenovité. Pochádza z horských oblastí Etiópie a dorastá do výšky 5 - 6 metrov, kultivary 2-3 metrov.

Najznámejšie čaje

Perlou medzi čajmi je biely čaj. Je jedinečný spôsobom zbierania, spracovania, prípravou, ale aj chuťou a účinkami. Biely čaj je najjemnejší, pretože sa z čajovníka zbierajú ešte nerozvinuté biele pupence. Tie sa nerolujú, hneď sa nechajú zvädnúť a po dlhšej dobe zvädnutia sa ich pretriasaním dosiahne slabá fermentácia, ktorá sa urýchlene pozastaví parením alebo sušením bez prudkého zahrievania.

Zelený čaj

Zelený čaj je považovaný za nápoj bohov, čaj mladosti, ale aj čaj večného života. Pitie takéhoto čaju je pôžitkom a radosťou zároveň. Archeologické nálezy ukazujú, že čaj sa pije už takmer 5 000 rokov, a že India a Čína boli prvé dve krajiny, kde sa začal čaj pestovať.

Follow us

Don't Miss

Advertismentspot_img