Horčík
je štvrtým najviac zastúpeným minerálom v ľudskom tele podieľajúcim sa na viac ako 300 rôznych biochemických reakciách a na vyše 100 enzymatických procesoch. Polovica horčíka v tele sa nachádza priamo v bunkách celého tela, zvyšok sa spolu k fosforom a vápnikom ukladá v kostiach. Iba 1% horčíka je v krvi, a preto sa naše telo musí mimoriadne snažiť, aby hladina horčíka bola vyrovnaná. Čistý prvok pripravil chemik Liebig až v roku 1928.
Úlohy horčíku
- zlepšuje psychický stav a chráni pred následkami stresu,
- stabilizuje bunkové membrány interakciou s fosfolipidmi,
- napomáha získať a využívať slnečnú energiu,
- reguluje funkciu štítnej žľazy,
- je dopravcom inzulínu, kontroluje hladinu cukru v krvi,
- pozitívne vplýva na srdcovocievny systém a zúčastňuje sa na nervovo-svalovej dráždivosti,
- aktiváciou cholesterázy odbúrava cholesterol,
- podporuje činnosť čriev, žlčníka a močového mechúra,
- zabraňuje vzniku hemoroidov,
- podporuje dlhovekosť,
- zmierňuje menštruačné ťažkosti,
- zabraňuje ukladaniu vápniku v obličkách a vzniku obličkových kameňov,
- napomáha správnej funkcii prostaty.
Odporúčaná denná dávka
pre mužov je v rozmedzí 400 a 420mg horčíka, u žien o niečo menej – od 310 do 320mg – po 450mg (u tehotných). Deti do 7 rokov – 100mg, deti do 15 rokov 300mg. Športovci až 500mg.
Skoro výlučne sa nachádza v rastlinnej potrave (zelenej listovej zelenine, ovsených vločkách, pšeničných klíčkoch a slnečnicových, sezamových a tekvicových semenách). Nájdeme ho aj v sóji, kakau, mandliach, orechoch, čokoláde a banánoch, vývare z kostí.
Pri nedostatku horčíka sa u človeka môže dostaviť srdcová arytmia, zlyhanie činnosti obličiek, podráždenosť, únava, neuromuskulárna disfunkcia, silné kŕče v chodidlách a lýtkach, bolesti v hrudníku, chvenie (tiky) viečok, mravčenie v končatinách. Nadbytok naopak spôsobuje nevoľnosť, hnačku, letargiu, problémy s dýchaním, rapídne zníženie krvného tlaku a závraty.