Hrach je jednoročná, popínavá rastlina, so zbiehavými a prerastenými listami z čeľade bôbovitých. Plodmi sú struky, obsahujúce dužinaté semená nazývanými hrášok. Kvitne od mája do septembra. Hrach je významná poľnohospodárska plodina, nakoľko poskytuje najstabilnejšie úrody.
Pôvod
Pôvod hrachu treba hľadať v Číne. Odtiaľ sa rozšíril do Indie, na Blízky východ a do Európy. Už v roku 8200 pred n.l. sa pestoval na Cypre. Už za čias Homéra označovali hrach za dar bohov. V 12.storočí sa pestoval v kláštorných záhradách a od 15.storočia sa začal objavovať ako súčasť menu kráľovských dvorov.
Iné názvy
hrášok, pisum sativum (lat), hrách setý (cz), hrášek (cz), pea (en), erbse (de), gartenerbse (de), speiseerbse (de)
Nutričné hodnoty
100g hrachu obsahuje: 14.45g sacharidov, 5.42g bielkovín a 5.1g vlákniny.
Minerály: Draslík – 244mg Fosfor – 108mg Horčík – 33mg Mangán – 0.41mg Sodík – 5mg Vápnik – 25mg Zinok – 1.24mg Železo – 1.47mg |
Vitamíny: Vitamín A – 0.04µg Vitamín B1 – 0.266mg Vitamín B2 – 0.132mg Vitamín B3 – 2.09mg Vitamín B6 – 0.169mg Vitamín B9 – 65mg Vitamín C – 40mg Vitamín E – 0.1mg Vitamín K – 24.8µg |
Ďalšie účinné látky
Hrach je mimoriadne obľúbená strukovina. Hlavne čerstvý mladý hrášok má výbornú sladkú chuť a ešte k tomu je bohatým zdrojom antioxidantov. Vďaka cukrom ktoré obsahuje je pre naše telo zdrojom okamžite využiteľnej energie. Vďaka karoténu chráni náš zrak a stimuluje obnovu sliznice.
Najcennejšia na hrachu je jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín. Nukleové kyseliny sú látky, ktoré podporujú zdravé delenie a rast buniek. Prostredníctvom týchto látok nás regenerujú a doslova omladzujú organizmus. Preto sú mimoriadne vhodné pre deti, dospievajúcu mládež, i staršie osoby.
Suchý hrach oplýva minerálnymi látkami, obsahuje predovšetkým horčík, draslík, fosfor a vápnik. Draslík a horčík chránia srdce, vápnik sa stará o pevné kosti a zuby.
Významné je aj množstvom vitamínov skupiny B, tiamín-B1, riboflavín-B2 a niacín-B3. Posilňuje srdce, krvný obeh, nervy, dodáva energiu, podporuje zdravý rast vlasov, nechtov a kože.
Hrach sa ráta aj ako zdroj bielkovín, obľubujú ho športovci, ktorým pomáha vytvárať svalovú hmotu. V kombinácii s vlákninou udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi, organizmus zasýti.
Význam pre zdravie
- Je výživný
- Podporuje rast zdravých buniek
- Regeneruje, omladzuje organizmus
- Stará sa o vlasy, nechty, kosti
- Dodáva energiu
- Posilňuje nervy a psychickú stabilitu, zlepšuje náladu
- Pomáha udržať zdravé srdce, znižuje cholesterol
- Tlmí zápalové procesy, chráni pred voľnými radikálmi
- Pomáha proti zápche
Pestovanie
Hrach patrí k plodinám, ktoré pestujeme priamo výsevom do pôdy. Vyhovujú mu stredne teplé oblasti s dostatkom vlahy. Obdobie výsevu je apríl až máj. Pri veľmi skorých odrodách už môžete začať sadiť v marci. Jednotlivé semená vysievajte do hĺbky 6 cm, vzdialené od seba na 5 – 10 cm. Riadky majú byť vo vzdialenosti 12-15cm. Po výseve je nevyhnutnosťou pravidelné zalievanie, a to nielen v suchých dňoch. Po vyklíčení pripravte hrachu oporu pomocou drevených lát, špagátu alebo pomocou sita. Hnojenie nie je potrebné. Po vyklíčení udržujte primeranú zálievku, no pozor na premokrenie. Mohlo by spôsobiť hnilobu.
Druhy a spracovanie
Botanicky delíme hrach siaty na variety:
- Hrach siaty – pestuje sa na konzumné a kŕmne účely. Konzumujú sa mladé semená – hrášky. Predáva sa konzervovaný, alebo mrazený. Používame ho do polievok, teplých šalátov, polievok, kaší.
- Hrach siaty kŕmny „peluška“ – pestuje sa na zelenú fytomasu.
- Hrach cukrový – sugar peas, konzumujú sa celé mladé, ešte nezrelé hrachové struky, v ktorých sa iba začína rysovať tvar semien. Používa sa blanšírovaný do šalátov, alebo zľahka osmažený na masle ako príloha.
- Hrach siaty dreňový – využíva sa v konzervárenskom priemysle, zbierajú sa nedozreté semená.
Suchý hrach delíme podľa farby na:
- Zelený hrach suchý – green peas, predávajú sa celé, alebo polené suché semená, pred varením sa namáčajú do vody, vhodný na husté polievky, kaše.
- Žltý hrach suchý – yellow peas, suché zrelé semená hrachu, používa sa na varenie polievok, kaší, prívarkov, do fašírok.
Hrach pestujeme z dôvodu rôznorodosti foriem a odrôd na:
- suché semeno (potravina, krmivo, osivo, pre potravinársky i nepotravinársky priemysel)
- nedozreté semeno (vylúpané semená alebo celé struky pre potravinársky priemysel)
- nadzemnú fytomasu (zelené kŕmenie, silážovanie, seno, spásanie)
Zaujímavosť
Aj sušený hrach vyklíči. V semenách sa pritom uskutočňuje akýsi transformačný proces, pri ktorom sa mimoriadne obohacujú vitamínmi.
Surové klíčky – iba na rýchlo obarené vodou – sú dobre stráviteľné.
Zaváraním stráca až 90% vitamínov. Vyhnime sa hráškom v konzerve, majú nízku výživovú hodnotu a obsahuje prídavné látky (cukor a konzervačné látky). Ak nemáte k dispozícii čerstvý hrach, uprednostnite preto sušený, alebo mrazený.
Upozornenie
Nelúpaný suchý hrach by ste mali pred prípravou na niekoľko hodín – najlepšie cez noc – namočiť. Na varenie však použite čerstvú vodu, aby ste sa vyhli plynatosti.
Recept
Hrachové lievance so slaninouSuroviny:
– 200 g uvarený rozmixovaný hrach
– 2 ks vajcia
– 100 g slanina údená
– 5 lyžíc múka hladká
– 4 strúčiky cesnak
– soľ
– korenie čierne mleté
– majorán
– Podľa hustoty doliať mlieko
– na pečenie olej
Postup receptu:
slaninu orestujeme, vychladíme. Pridáme rozmixovaný hrach, vajíčka, múku, cesnak, soľ, korenie a majorán.Všetky ingrediencie spolu premiešame. Ak má cesto hustú konzistenciu, rozriedime ho mliekom. Pečieme lievance. Hotové lievance podávame k pečenému mäsu a môžeme ich posypať opečenou cibuľkou.