Popis
Hrušky sú šťavnaté plody, ktoré sa podľa obdobia dozrievania delia na letné, jesenné a zimné. Letné hrušky sú najmenej trvanlivé, zimné hrušky vydržia najdlhšie.
Pôvod
Hruška pochádza pôvodne z Európy a Ázie. Prvé šľachtené odrody rástli údajne už pred 3 000 rokmi na gréckom Peleponéz. Nadšenými pestovateľmi boli Rimania, ktorí rozlišovali 40 rozličných odrôd podľa ich špecifických vlastností. V strednej Európe bolo pestovanie ovocia záležitosťou kláštorov prevažne. Hrušky boli v tomto čase ešte úplne tvrdé, pretože boli určené na varenie. Surové hrušky boli považované za povážlivé, dokonca až jedovaté. Tento názor bol však rýchlo prekonaný a svoju kulinársku slávu si získal tento sladký plod za čias francúzskeho Kráľa slnka Ľudovíta XIV. Prastaré stromy hrušky možno dodnes obdivovať v kráľovských záhradách vo Versailles.
Iné názvy
pyrus communis (lat), pear/european pear (en), birne/kultur-birne (de)
Nutričné hodnoty
100g hrušiek obsahuje: 0.38g bielkovín, 0.12g tuku a 3.10g vlákniny.
Minerály: Draslík – 119mg Fosfor – 11mg Horčík – 7mg Meď – 0.082mg Sodík – 1mg Vápnik – 9mg Zinok – 0.10mg Železo – 0.17mg |
Vitamíny: Foláty – 7µg Kyselina pantoténová – 0.048mg Niacín – 0.157mg Vitamín A – 23 IU Vitamín B1 – 0.012mg Vitamín B2 – 0.025mg Vitamín B6 – 0.028mg Vitamín C – 4.2mg Vitamín E – 0.12mg Vitamín K – 4.5µg |
Význam pre zdravie
- ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, reumatizme, močových kameňoch, dne, vysokom krvnom tlaku, artritíde.
- majú antibakteriálny, diuretický (močopudný) a posilňujúci účinok
- podporujú vylučovanie kyseliny močovej a ďalších škodlivých látok z tela, a preto sú vhodné pri detoxikačných diétach
- vďaka obsahu vlákniny prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia
- varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám
- pozitívne ovplyvňujú náladu a pocity pohody
- plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé
Význam pri chudnutí
Hrušky zabraňujú záchvatom hladu a vďaka vysokému obsahu jódu pomáhajú štítnej žľaze zotrvať v dobrej kondícii čo je pri chudnutí základný predpoklad.
Zaujímavosť
- Najslávnejšia hruška pochádza z podsvetia. Podľa gréckeho mýtu bol Tantalos, Diov syn, za svoje zlé činy voči ľuďom a bohom poslaný do podsvetia. Tam sa kajal za svoje nečiny pred jedným stromom hrušky. Keď bol hladný a chcel zjesť jednu z hrušiek nad ním visiacich, konáre sa hneď zdvihli dohora, akonáhle po nich siahol.
- Hrušky sa odporúčajú ako prvé ovocie, ktoré sa podáva dojčatám, pretože je najmenej pravdepodobné, že im spôsobia alergiu.
Upozornenie
- Pri hnačke by sme nemali hrušky konzumovať. Tehotné ženy by tiež nemali jesť veľa hrušiek, pretože by novorodenec mohol byť nedostatočne zásobený niektorými živinami.
- Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom stave, spôsobujú ťažkosti.
Recept
Opité hruškyPotrebujeme:
4 hrušky, 0,5 l červeného vína, 2 dcl umu, 200 g kryštálového cukru, 1 balíček škorice, 30 g hrozienok, 50 g masla, 2 perníky
Ako na to:
Z červeného vína, cukru, hrozienok, škorice a masla pripravíme nálev, ktorý prevaríme a zahustíme nalámaným perníkom. Potom vložíme očistené hrušky a povaríme cca 5 min. Odstavíme a keď bude nálev vlažný, pridáme rum. Necháme aspoň 1 hod postáť. Hrušky dáme na tanier a prelievame nálevom.