Popis
Jackfruit je anglický názov plodu chlebovníka rôznolistého. Má oválny tvar s drsným zelenožltým povrchom. Jeho dužina je vláknitá, chuťovo je sladká a pripomína kombináciu banánov, fíg a ananásu. Oberá sa nezrelý.
Pôvod
Jackfruit je rozšírený v tropickej a subtropickej Ázii a na polynézskych ostrovoch. Jeho pôvodom je India.
Iné názvy
chlebovník rôznolistý, artocarpus heterophyllus (lat), jackfruit (en), nangka (en), jack tree (en), jakfruit (en), jack (en), jak (en), jackfrucht (de), jackbaumfrucht (de), jakobsfrucht (de), fruit de Jacques (fr)
Nutričné hodnoty
100g jackfruitu obsahuje: 1.72g bielkovín, 0.64g tuku a 1.5g vlákniny.
Minerály: Draslík – 303mg Fosfor – 21mg Horčík – 37mg Mangán – 0.197mg Selén – 0.6mg Sodík – 3mg Vápnik – 34mg Zinok – 0.42mg Železo – 0.60mg |
Vitamíny: Foláty – 24µg Niacín – 0.920mg Vitamín A – 110 IU Vitamín B1 – 0.105mg Vitamín B2 – 0.055mg Vitamín B6 – 0.329mg Vitamín C – 13.7mg Vitamín E – 0.34mg |
Využitie v kuchyni
Plody jackfruitu sa využívajú ako ovocie ako aj zelenina. Plody sa varia alebo pečú. Semená sa varia a restujú. Dužina sa nakrája nadrobno a sušená sa používa do polievok alebo sa nakladá ako čalamáda.
Krájanie
- Najprv veľkým nožom alebo sekerou plod naprieč rozkrojíme/rozpolíme a vyberieme z neho jednotlivé plodové segmenty.
- Pokračujeme tým, že z každého segmentu opatrne strhneme vrchnú vláknitú šupku až kým sa nedostaneme k hladkej žltej dužine.
- Nakoniec pomocou noža jednotlivé segmenty prekrojíme na polovicu a vyberieme z nich semená.
Zaujímavosť
Najväčšie plody jackfruitu, ktoré sa doteraz podarilo zozbierať, vážili až 80kg a dosahovali dĺžku až 90cm. Spolu s tekvicami predstavujú vôbec najväčšie plody v rastlinnej ríši.